Top 34 Michael Jackson -biisiä

Michael Jackson on ehdoton suosikkiartistini, ja tässä ovat suosikkibiisini hänen tuotannostaan.

Suosikkini suosikkiartistini Michael Jacksonin tuotannosta

Olen hehkuttanut Michael Jacksonin tuotantoa niin usein, että on korkea aika listata suosikkibiisini Popin kuninkaalta. Taannoisen synttärijuhlinnan kunniaksi niitä kertyi kunnianhimoiset 34.

Pikkupränttinä lienee pakko todeta, että listan sisältö on altis muuttumaan päivä- ja fiiliskohtaisesti. Pudotin kirkkaimmasta kärjestä kappaleita, kuten 2Bad, A Place With No Name, Jam ja Little Susie. Mutta nyt – shamoun!

34. Who’s Loving You (albumilta Diana Ross presents The Jackson 5)

Yhdellä The Jackson 5:n ensimmäisistä Motownilla levytetyistä biiseistä Michael tilittää menetetystä rakkaudesta ikäisekseen todella vakuuttavasti.

33. Somebody’s Watching Me (samannimiseltä albumilta)

Rockwellin suosio jäi kauas kaverista, mutta Michaelin fiittaamasta biisistä on vuosien saatossa kasvanut pienimuotoinen pop-klassikko. Somebody’s Watching Me huokuu urkuja myöten paranoiaa, mutta ainakaan fanit eivät Rockwelliä vaani.

32. Blood on the Dance Floor (samannimiseltä albumilta)

Kappale on yksi Michaelin radioystävällisimmistä, ja sen musiikkivideo taas pienimuotoisimpia. Tyylilleen uskollisena Michael esiintyy kuitenkin sata lasissa ja biitti on yksinkertaisuudessaan tarttuva.

31. Another Part of Me (albumilta Bad)

Another Part Of Me tarjoaa juuri sitä – kepeydellään mukaan tempaavaa maailman syleilyä. Lue lisää aiemmassa artikkelissa Top 10 vähemmän tunnettua MJ-biisiä.

30. Torture (albumilta Victory)

Michael on Jacksons-biisissä melko lailla statistin roolissa, mutta laulaa osansa heleästi. Biisi on ehtaa kasaria, ja yksi suosikkejani Jacksonin veljeksiltä.

29. D.S. (albumilta HIStory)

Legendaarinen kitaristi Slash auttaa Michaelia hyökkäämään tätä ahdistellutta juristia vastaan.

28. Threatened (albumilta Invincible)

Massiivinen synarymistely hyppää kursailematta silmille. MJ:lle ominaiseen tyyliin jytäbiisissäkin on roppakaupalla kutkuttavia yksityiskohtia, mutta jippoilua ei ole onneksi vedetä överiksi. Threatened päättää Michaelin viimeisen ”virallisen” pitkäsoiton – joskaan ei omassa remix-versiossani.

27. Burn This Disco Out (albumilta Off the Wall)

Michaelin diskolevy ei kolahda kokonaisuutena, mutta loppupuolella kuultava Burn This Disco Out on elinvoimainen bileralli, ja sellaisenaan teemaltaan melko harvinainen – myöhempi tuotanto alkoi olla sävyltään kylmempää ja kyynisempää.

26. We’ve Had Enough (albumilta Ultimate Collection)

Väkivaltaa ja alistamista vastustava kappale lähtee liikkeelle pehmeästi, mutta loppua kohden vastarinta on aggressiivisempaa ja aggressiivisempaa.

25. Love Never Felt So Good (albumilta Xscape)

Postuumisti julkaistu Xscape sisältää liudan tyylillä viimeisteltyjä tai uudelleen tulkittuja versioita aiemmin julkaisemattomista biiseistä, muun muassa kepeästä Paul Ankan sävellyksestä.

24. Childhood (albumilta HIStory)

Sivuutin Childhoodin pitkään HIStory-levyä kuunnellessani – melodia tuntui liian Disney-tyyliseltä – kunnes tajusin kyseessä olevan henkilökohtainen tilitys pienestä pitäen työskennelleen artistin menetetystä lapsuudesta.

23. Invincible (samannimiseltä albumilta)

Invincible-levy oli ylimitoitettu ja kehnosti ”dramatisoitu” – se esimerkiksi alkaa kolmella hyvin samantyylisellä R’n’B-jamitteluista, joista albumin nimikkobiisi on selkeästi iskevin. Notorious B.I.G. palaa haudan takaa toimittamaan rap-säkeistön.

22. Thriller (samannimiseltä albumilta)

Thriller on äärimmäinen klassikko, muttei kauhuteemasta huolimatta ole koskaan erityisemmin kolahtanut; kenties soundi ei ole joko riittävän kova tai tarpeeksi pehmeä. Tiesitkö, että ennen kuin biisistä tuli kauhuteemainen, sen kertsissä laulettiin ”Starlight”?

21. Tabloid Junkie (albumilta HIStory)

Jackson käsittelee jälleen tabloid-lehtien hullunkurisia juoruja ja mediakulttuuria. Intro käynnistyy jättimäisellä konebiitillä, ja kertosäkeessä on komeat harmoniat.

20. Xscape (Original Version, samannimiseltä albumilta)

Vuosia ennen virallista julkaisua Xscape vuodettiin nettiin ja kulkeutui kaverin kautta C-kasetille. Ihastuin biisiin välittömästi, mutten niinkään siitä myöhemmin tehtyyn ”moderniin” remixiin.

19. Baby Be Mine (albumilta Thriller)

Beat Itin, Billie Jeanin ja muiden klassikoiden rinnalla Baby Be Mine voi vaikuttaa vähän filleriltä. Sen kepeys kuitenkin tarttuu. Suosikkikohtani on pre-chorus synabassoineen.

18. Blame It On the Boogie (albumilta Destiny)

Veljekset ovat yltiöonnellisissa tunnelmissa niin ääniraidalla kuin puolipsykedeelisellä musiikkivideolla, mutta Michael on selkeästi molempien stara. Diskosoundista huolimatta kappale kestää ajan hammasta erinomaisesti ja saa aina hyvälle tuulelle. Lienee boogien syytä.

17. Scream (albumilta HIStory)

Omintakeinen taustabiitti yhdistettynä aggressiiviseen lauluesitykseen niin Michaelilta kuin Janet-siskolta pakottavat adrenaliinin virtaamaan. Scream – niin biisi kuin sen musiikkivideo – ovat out of control.

16. Why You Wanna Trip on Me (albumilta Dangerous)

New jack swing -soundiin keskittyvä Dangerous on ehdoton suosikkialbumini Michaelilta. Why You Wanna Trip On Me on yhdistelmä Earth Songin yhteiskuntakriittisyyttä ja Leave Me Alonen kertosäkeen harmonioita, tarttuvan biitin ja Michaelin ähkäisyjen säestämänä.

15. Remember the Time (albumilta Dangerous)

Michaelin soundi uudistui perinpohjaisesti Dangerous-albumilla muuttuen aiempaa kylmemmäksi, mutta Remember the Time muistutti, että aikaa on vielä romantiikallekin. Musiikkivideolla nähdään kuitenkin The Way You Make Me Feelistä tuttu antikliimaksi: pariskunta ei suutele, vaan HALAA lopussa.

14. Man in the Mirror (albumilta Bad)

Kuullessani kappaleen ensi kertaa tykästyin rauhalliseen introon, mutta fiilis karisi kuorolaulun myötä. Myöhemmin gospel-henkiseksi eskaloituva loppuhehkutus on myös voittanut puolelleen. Man in the Mirror on yksi Michaelin ensimmäisistä maailmanpelastus-anthemeista, ja hengeltään huomattavasti positiivisempi kuin…

13. Earth Song (albumilta HIStory)

… Melkein kymmenen vuotta myöhemmin julkaistu Earth Song. Rakenne on sama kuin Man in the Mirrorissa: rauhallinen alku, dramaattinen loppu. Suosikkielementtejäni ovat Michaelin ja kuoron vuoropuhelu (”what about us!?”) ja kertosäkeen taustalle ilmestyvä ”pehmeän rosoinen” kitara.

12. Say Say Say (albumilta Pipes of Peace)

Paul McCartney -dueton parasta antia ovat Michaelin esittämät pre-chorukset. Musiikkivideo on yksi Michaelin viihdyttävimpiä 80-luvulta.

11. Give In To Me (albumilta Dangerous)

Slash fiittasi useammankin kerran Michaelin biiseissä. Ensimmäinen yhteistyö on melankolinen rakkaustunnustus.

10. They Don’t Care About Us (albumilta HIStory)

They Don’t Care About Usin matka yhdeksi Michael-suosikeistani on ollut pitkä. Michaelin soundi on hapokas ja taustabiitti yksi artistin tarttuvimpia. Protestilaulu erottuu muista HIStoryn uusista biiseistä minimalistisella sovituksellaan. Täyttä alkukantaista uhoa.

9. Smooth Criminal (albumilta Bad)

Jos haluaisi saivarrella, kertsin ja sitä edeltävän osuuden lyriikat toistavat itseään huvittavan paljon. Veto on kuitenkin niin dynaaminen, ettei asiaan kiinnitä huomiota. Michaelin ähkäisyt ja muut adlibit (jotka nekin ovat varmasti pitkän suunnittelun tuloksia) kuorruttavat tiukkaa rytmiä, jossa ei monia suvaintokohtia ole.

8. I’ll Be There (albumilta Third Album)

The Jackson 5:n ensimmäisten albumien nimet olivat varsin pliisuja – etenkin verrattuna myöhempiin eeppisyyksiin. Third Albumilla kuullaan soul-balladi, jolla nuoren Michaelin ääni on heleimmillään. Suosikkikohtani on korkealta vedetty ”if you should ever find someone new”.

7. Rock With You (albumilta Off the Wall)

Toinen kappale, joka on noussut suosikiksi vasta vuosien jälkeen. En osannut nuorempana arvostaa smoothia keinuntaa, mutta sittemmin diskohunaja on vienyt mennessään.

6. Whatever Happens (albumilta Invincible)

Epätasaisuudestaan huolimatta Invincible on täynnä helmiä. Yhteistuotanto Carlos Santanan kanssa edustaa Michaelille poikkeuksellista latino-tunnelmaa. Tässä on jotain kaihoisaa ja kaunista.

5. Is It Scary (albumilta Blood on the Dancefloor)

Jännityksentäyteisine säkeistöineen ja mahtipontisine kertseineen Is It Scary on kuin Bond-tunnari sekoitettuna Thrillerin kauhuteemaan.

4. Dirty Diana (albumilta Bad)

Pettämisestä kertova rock-balladi saattaa olla ensimmäinen kuulemani Michael-biisi. Dirty Dianassa on raakaa voimaa. Michael ei ole koskaan kuulostanut enemmän badassiltä.

3. Beat It (albumilta Thriller)

Beat It on täynnä draivia; saumaton yhdistelmä kasari-rockia ja pop-estetiikkaa.

2. Who Is It (albumilta Dangerous)

Who Is It herkuttelee jykevällä bassolla, Jacksonin ajoittain jopa alistuvalla tulkinnalla ja jatkuvaa kertausta kestävällä kertsillä.

1. Billie Jean (albumilta Thriller)

Olen jo aiemmin kertonut Billie Jeanin olevan kaikkien aikojen suosikkibiisini, joten sen nousu listan kärkeen tuskin lienee yllätys. Heti alkutahdeista jytäävä biitti, Michaelin vivahteikas laulu, svengaavat kitarat – biisi on ajaton klassikko. Billie Jeanissä on sähköä.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.