Kuukauden Digilluusio: Sosiaalisen median trendit 2018

sosiaalisen median trendit 2018
Mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu vuonna 2018?

Mitä somessa tapahtuu ensi vuonna?

Facebook ei olisi Facebook, jos se olisi pelkkä Facebook. Sosiaalisen median jätti dominoi myös vuonna 2018, mutta entistä enemmän sen omistamien palveluiden – Messengerin, Instagramin ja WhatsAppin – ansiosta.

Mitä muuta on luvassa sosiaalisessa mediassa tulevana vuonna? Viimevuotiseen tapaan Digilluusio esittää muutaman ennusteen.

Lähteinä toimivat muun muassa Nielsenin, eMarketerin, JWT Intelligencen, Facebookin, Googlen ja Ciscon data sekä foliohatun vastaanottamat säteet. Trendit eivät ole missään erityisessä tärkeysjärjestyksessä.

Arvojen merkitys korostuu

Sosiaalisen median käyttäjät julkaisevat yhä enemmän sisältöä, joka edustaa heidän arvojaan ja elämyksiään. Fokuksessa on käyttäjä oma itse, ei mitä he omistavat. ”My self-actualization is faster, smarter and more exclusive than yours”, JWT Intelligence tiivistää.

Samalla yrityksille asetetaan enemmän odotuksia jakaa sisältöä, joka tukee käyttäjien arvoja ja tuo esiin yrityksen arvoja. Brändien odotetaan tekevän enemmän hyvää, ei vain vähemmän pahaa.

Odotukset ovat jo poikineet tulosta, kun esimerkiksi Facebook ja Twitter ovat tehneet mainossisällöistä läpinäkyvämpiä.

Lisätty todellisuus

eMarketerin ennusteen mukaan Yhdysvalloissa on vuonna 2019 54,4 miljoonaa augmented realityn (AR) eli lisätyn todellisuuden käyttäjää (vrt. ennustettuun 17,2 miljoonaan virtual reality -käyttäjään).

AR kasvattaa suosiota muuallakin ja saattaa olla tulevan vuoden merkittävin some-teknologiatrendi, aivan kuin botit kuluneena vuonna. Yhä useampi markkinoija kokeilee brändätyn some-filtterin tai muun AR-elämyksen lanseerausta, ja ROI mitataan huomioarvossa.

Botit

Chatboteista tulee entistä arkipäiväisempi osa some-kokemusta, kun yhä useampi brändi rakentaa omansa ja käyttäjät tottuvat toimimaan niiden kanssa.

  • 53% Nielsenin tutkimukseen vastanneista kertoo ostavansa todennäköisemmin yritykseltä, jonka kanssa voi olla yhteydessä yksityisviestitse
  • Facebookissa lähetetään kaksi miljardia yksityisviestiä brändin ja kuluttajan välillä kuussa

Yksi suurimmista bottialustoista on Facebook Messenger. Saa nähdä, milloin se jäljittelee palveluita, kuten Line ja WeChat ja alkaa tukea mobiilimaksuja.

Orgaaninen näkyvyys laskee edelleen

Facebook testasi taannoin kaikkien orgaanisten brändijulkaisujen siirtämistä omalle välilehdelleen, jolloin ”pääfiidissä” näkyi yksityishenkilöiden sisältöjen ohella vain ostettuja sisältöjä.

Tästä tulee tuskin vakituinen järjestely, mutta se muistuttaa jälleen, miten kaupallisten toimijoiden orgaaninen näkyvyys laskee laskemistaan.

Sisältöjä on välttämätön tukea mediabudjetilla. Kamppailun palstatilasta kiihtyessä mainosten hinta kasvaa.

Millainen sisältö toimii?

Kyseessä on turhan laaja kysymys tässä yhteydessä vastattavaksi, mutta jos yksi formaatti tulisi valita, se olisi ehdottomasti video.

  • YouTubeen ladataan 400 tuntia sisältöä joka minuutti
  • YouTube-videoiden katselu on noussut 400% kahden viime vuoden aikana
  • Facebookissa ja SnapChatissä katsotaan miljardeja videoita päivässä
  • Instagramissakin videoiden katselu kasvaa 80% year over year
  • Vuoteen 2019 mennessä 80% mobiilidataliikenteestä on videota (toki syynä myös isommat tiedostokoot, ei pelkkä katseluaika)

Mainostajat ovat jo selvästi heränneet videon merkitykseen, mutta monet totuttelevat vielä mobiilin asettamiin tarinankerronnan vaatimuksiin – aiheesta lisää seuraavassa Digilluusiossa. Lue myös Googlen vinkit videostrategiaan.

Toinen yhä kasvava formaatti on tuhoutuva Stories-sisältö, jonka merkitys yritysten viestinnässä korostuu sekin.

Pitkät videot ja säännöllisesti julkaistavat sarjat yleistyvät

Yksi useimmin someduunarille esitetyistä kysymyksistä on varmasti ”minkä mittainen videon pitäisi olla?”

Vastaus riippuu toki tavoitteesta ja kohdeyleisöstä, mutta tällä hetkellä niin Facebook kuin YouTube suosivat sisältöjä, joita katsotaan pitkään. Erään lähteen mukaan FB suosii yli 90-sekuntisia videoita, YT taasen 20-30-minuuttisia.

Yksi tulevan vuoden selkeistä trendeistä on lean back -videosisällön lisääntyminen.

Facebook pyrkii haastamaan YouTuben yhä vahvemmin ajanviettokanavana. Facebook Watch isännöi säännöllisesti julkaistavia sarjatuotantoja, joihin katsoja halutaan koukuttaa. Tiettävästi myös SnapChatillä ja Twitterillä on käynnissä omat editorial-ohjelmakokeilunsa.

Some ottaa oppia televisiosta, mutta tekee katselusta osallistavan kokemuksen.

Instagram – seuraava suuri verkkokauppa?

Vuosi 2017 on ollut Instagramin vuosi. Sen käyttäjämäärä on kasvanut huikeaa vauhtia, ja vaikkei kyseessä ole oma innovaation, Stories on suositumpi kuin formaatin alkuperäinen kehittäjä SnapChat kokonaisuudessaan.

SnapChat ei ole pystynyt hyödyntämään viime vuosien valtavaa mediahuomiota houkutellakseen käyttäjiä. Se identifioidaan edelleen nuorisomediaksi, ja nuoret toki käyttävät sitä uskollisesti, mutta mainostulot – ja koko alustan tulevaisuus – voivat olla vaakalaudalla.

Lue myös: testissä SnapChat Spectacles

Instagram kasvattaa suosiotaan kaupallisena alustana.

  • 80% seuraa yritystä Instagramissa
  • 60% löytää uusia tuotteita palvelun kautta
  • 75% aktivoituu (take action) postauksen inspiroimana

Käyttäjät ostavat yhä enemmän tuotteita suoraan kuvavirrasta, ja Stories tarjoaa tehokkaampia mahdollisuuksia brändeille mainostaa tuotteitaan ja ohjata käyttäjiä kotisivulleen.

Twitter – sosiaalisen median torakka

Twitterin kohtalosta on keskusteltu jo useamman vuoden ajan.

Se sinnittelee mukana, mutta vaikka alkuvuodesta kk-käyttäjien määrän kerrottiin kääntyneen jälleen nousuun (todennäköisesti Donald Trumpin herättämän keskustelun myötä), se ei kerää yhtä kovia mainostuloja kuin Facebook tai YouTube.

Palvelua ei kuitenkaan kannata vielä unohtaa. Se voi yhä olla yksi parhaita kanavia tiettyjen kohderyhmien ja vaikuttajien tavoittamiseen.

Twitter lanseerasi vastikään 280 merkin tekstirajan, mutta muutos tuskin vaikuttaa käyttöasteeseen merkittävästi. Noh, ainakin tapahtumissa puhuvat kiittävät, kun jokaista näkemystä ei tarvitse tiivistää 140 merkkiin yleisön Twitterissä siteerattavaksi.


Ennemmin käyttäjät odottavat mahdollisuutta editoida twiittejään, mutta – kummallista kyllä – tämä tuntuu Twitteristä liian haastavalta implementoida.

Twitter on sosiaalisen median torakka: evoluutio on olematonta, mutta yhä se sinnittelee.

Lue myös vastikään listaamani 10 tekijää, joita seuraan somessa

LinkedIn – julkinen, mutta suljettu

LinkedIn on muutaman vuoden ajan ohjannut alustaansa lähemmäs osallistavaa Facebookia, ja onnistunut muuntautumaan aktiiviseksi keskustelunaloitusten virraksi.

LinkedIn haluaa pitää käyttäjät mahdollisimman tiiviisti palvelun sisällä, mikä todennäköisesti tarkoittaa muun muassa natiivivideon tukemista myös bränditileillä ja että linkki on edelleen kommenttikentässä.

Jäikö listasta jokin tärkeä trendi mainitsematta? Kerro kommenteissa tai somessa – löydät kirjoittajan esimerkiksi Twitteristä.

Viimeksi Digilluusio jakoi oppeja Facebook Blueprint -kurssilta

sosiaalinen media trendit 2018
Digilluusio palaa ennen vuoden vaihtumista.

Easter Egg: Myös Instagram testailee uusia ominaisuuksia – muun muassa natiivia regram-ominaisuutta, kertoo The Next Web.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.