Cult Sure: Miksi Marion prinsessan nimi oli Toadstool?

peach toadstool
Cult Sure selvittelee Marion pelastaman prinsessan nimen alkuperää. Entä kuka on prinsessa Daisy?

Onko Marion heila Peach, Toadstool – vai Daisy?

Vanhojen Super Mario -pelien pelaajat hihittelivät aina sankarillisen putkimiehen tyttöystävälle.

Miten Sienivaltakunnan sievälle söpöliinille annettiin niinkin kummallinen nimi kuin Toadstool eli ”Sammakonkakka”? Entä missä vaiheessa hänestä kuoriutui persikkainen Peach, jona hänet nykyään tunnemme?

Toadstool-nimen alkuperä

Japanissa hahmon nimi on aina ollut Peach. Persikka on hedelmällisyyden symboli ja voi viitata kauniiseen, hedelmälliseen naiseen.

Peliyhtiö Nintendon Amerikan-pomojen mielestä vertauskuva oli liian rohkea länsimaisille yleisöille, joten prinsessa nimettiin uudelleen.

Koska pelimaailman sientä muistuttavia hahmoja kutsuttiin Toadeiksi, Toadstool koettiin sopivaksi aliakseksi aateliselle. Miten ihmeessä kaunottaren nimeksi annettiin jotain niinkin groteskia kuin ”Sammakonkakka” – saiko kuningas tietää, että tyttären oikea isä onkin yksi jaloissa vilistävistä sieniukoista ja niin katsonut kasvattilapsensa olevan yhtä arvokas kuin kasa ulostetta?

Valitettavasti nimen etymologia on varsin arkinen: toadstool tarkoittaa yksinkertaisesti myrkkysientä englanniksi. Toki edelleen voidaan argumentoida, ettei nimi tunnu erityiseltä hellyydenosoitukselta.

Vuosien saatossa olemme oppineet tuntemaan Marion niin, niin usein pelastaman siniverisen nimellä Peach.

Länsimaalaiset kuulivat ensi kertaa Peach-nimen 1993 julkaistussa Yoshi’s Safarissa, mutta seuraavana vuonna julkaistussa Wario Land: Super Mario Land 3 -pelissä palattiin jälleen sienimetsälle.

Lopullinen nimenvaihdos tapahtui Super Mario 64:ssä, jossa prinsessa allekirjoittaa kirjeen ”virallisella nimellään” Princess Toadstool, mutta lisää mukaan tuttavallisemman muodon Peach.

Olettavasti prinsessan koko nimi on siis Peach Toadstool. Hauska tutustua!

Prinsessa lähettää kirjeen nimellä Peach Toadstool Marion ensimmäisessä 3D-seikkailussa Super Mario 64.

Peach Zelda-pelissä?

Peach Toadstool on Marion mielitietty, mutta hahmo on tehnyt cameo-rooleja myös muissa Nintendo-klassikoissa.

GameBoylle julkaistussa seikkailussa Link’s Awakening pelin nimikkosankari törmää Christine-nimiseen vuoheen, pyytää Linkiä toimittamaan rakkauskirjeen. Kun Mr. Write avaa kirjeen, kuoresta löytyy valokuva. Nimenä alla lukee Christine, mutta kuvassa keimaileekin tutunoloinen sienivaltakunnan prinsessa.

Kuka on prinsessa Daisy?

Persikka Myrkkysieni ei kuitenkaan ole ainoa prinsessa, jonka kanssa Mariolla on ollut sutinaa. GameBoylle julkaistussa Super Mario Landissä putkimies rientää nimittäin Daisy-nimisen neidon apuun.

Kuka onkaan tämä kilpaileva kuninkaallinen, joka tarvitsee apua vain yhdessä Mario-pelissä?

Nintendon lokalisointitiimit ovat ottaneet käännösten kanssa vapauksia moneen otteeseen. Tulihan Guns’n’Rosesinkin jäsenistä Mega Man -hahmoja samasta syystä. Daisy voisi olla oikeasti Peach. Toadstoolillahan on tummat hiukset Super Mario Bros. 2:ssa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole käännöskukkanen, sillä Daisyn nimi esiintyy kaikissa Super Mario Landin mainosmateriaaleissa. Daisy on oma hahmonsa, ja vuosien varrella tästä Sarasalandin hallitsijasta on tullut pelattava hahmo useissa Mario-peleissä.

Marion huomio tuntuu silti keskittyvän Peachiin, ellei hän sitten tapaile Daisyä salaa. Aivan niin – olemme pelanneet “Mariota” vuosikymmenten ajan, mutta todellinen pelaaja onkin Mario itse.

Lue myös, miten sensuuri teki Turtleseista sankareita ja muista, että “All your base are belong to us“.

Bonus: katso Hyperkin Retron 5 -arvosteluni

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.