Arvostelussa Cherry 2000 – katso video!

Katso arvostelu scifi-westernistä Cherry 2000.

Cherry 2000 on western-henkinen scifi-dystopia

Kerkon Kasarikultti on tutustunut vuoden varrella 80-luvun tai sen inspiroimiin elokuviin ja sarjoihin. Jaksot löydät YouTube-kanavaltani.

Vuoden päättymisen kunniaksi otetaan uudelleen käsittelyyn vuonna 1987 julkaistu, western-vaikutteilla maustettu scifi-seikkailu Cherry 2000, jonka tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2017.

Tulevaisuus (tai nykypäivä) vaikuttaa ankealta. Dystopia ei ole yhtä melankolinen kuin Blade Runner, mutta talous on kuralla, eikä elämä kaupungissa ole hääppöistä.

Cherry 2000:n juoni

Virastotyöntekijä Samin (David Andrews) arkea piristää yhteinen aika androidityttöystävä Cherryn kanssa – ainakin siihen asti, kun tämä menee epäkuntoon. Malli on harvinaista tekoa, joten Samin on suunnattava vaaralliselle aavikkoalueelle löytääkseen heilalleen uuden kehon.

Sam palkkaa avukseen neuvokkaan jäljittäjän E. Johnsonin. Roolissa nähdään Melanie Griffith. Johnsonin hahmo on yllättävän edistyksellinen. Siinä missä elokuvan muut naishahmot ovat pinnallisia tai juntteja, E on itsenäinen ja vahva. Vähitellen hänestä paljastuu myös pehmeämpi puoli.

Melanie Griffith taistelee aavikkorosvoja vastaan elokuvassa Cherry 2000.

Hahmo on itse asiassa monitasoisempi kuin elokuvan varsinainen päähenkilö. Sam on tasainen ja taustaton, eikä missään vaiheessa selviä, miksi hän heilastelee androidin kanssa.

Cherryn etsintöjä vaikeuttaa aavikkoa hallitseva Lester. Hänen jenginsä voi ottaa yhtä vakavasti kuin rikospomon nimen: porukka pukeutuu havaijipaitoihin ja muihin asuntoautolomailijakamoihin ja napostelee voileipiä uhreja metsästäessään.

Seikkailun varrella Samilla alkaa olla kipinää E:n kanssa ja hän päätyy lemppaamaan Pamela Gidleyn esittämän Cherryn. Sinänsä pitäisi olla iloinen kaverin löytäessä aidon ihmissuhteen, mutta käänne vie täysin pohjan elokuvan kantavalta teemalta – Sam kun paasaa koko leffan ajan, miten erityinen persoona Cherry on. Ja yhtäkkiä robotti onkin muka täysin naiivi bimbo!

Ei mikään Blade Runner

Cherry 2000 jää monilta osin kauas scifi-genren muotovalioista. Sen teema on kuitenkin kiehtova ja mukana on muutama kekseliäs toimintakohtaus. Kohokohtia ovat myös Basil Poledourosin säveltämä score ja kaksimielistä kuvastoa tihkuva maailma.

Cherry-robotti ei ole ainoa, joka sai uuden rungon nörtin urotöiden ansiosta – myös alkuperäinen arvosteluni kaipasi tuunausta. Cherry 2000 oli käsittelyssä viime helmikuussa Film Februaryn kunniaksi, mutta Kasarikultti-jakson tuotantoarvot jäivät matalalle. Uusioversiossa on terävämpi kuva ja kirkkaampi ääni. Esiintyjänlahjat ovat vakio.

Kerkon kasarikultti on käsitellyt liudan 80-luvun merkkiteoksia ja unohdettuja helmiä. Cherry 2000 on väliinputoaja – se ei haasta kuin Blade Runner tai viihdytä kuin sekopäinen Lifeforce.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.