Kuukauden Digilluusio: Videon optimointi sosiaaliseen mediaan

sosiaalinen media video
Miten optimoin videon sosiaaliseen mediaan?

Video on ideaaliformaatti someen

Vuosien varrella moni asiakas on kysynyt, miksi sosiaalisessa mediassa pitäisi panostaa videoon.

Vastaus on helppo: kaikki some-jätit painottavat formaatin tehokkuutta, ja ennusteiden mukaan sen merkitys markkinointistrategioissa vain kasvaa tulevina vuosina. Omassa työssäni olen todennut sen jo pitkään sitouttavan ihmisiä ja tehostavan myyntiä perinteisiä linkkipostauksia paremmin.

Lue myös: Sosiaalisen median trendit 2018

”Meillä ei kyllä video toimi”, joku möläyttää. Video ei lähtökohtaisesti ole avain onneen, ja usein heikkojen tulosten taustalla on se, että markkinoija tyytyy puskemaan perinteistä tv-mainosta tai puhuvan pään juontamaa tuote-esittelyä someen sellaisenaan.

Latistetaan hetkellisesti tunnelmaa: täydellistä some-videota ei ole olemassa. Videon vaikuttavuus on lopulta kiinni kohdeyleisön huomiosta ja mielenkiinnosta. Aloita luomistyö kysymällä miksi, ei mitä tai miten.

Sisällön toimivuutta voi kuitenkin avittaa monella tapaa. Tämänkertainen Digilluusio jakaakin keinoja optimoida video sosiaaliseen mediaan.

Lue myös: 5 tapaa optimoida video sosiaaliseen mediaan

Vinkit ovat hyvin teknisiä, mikä ei välttämättä tunnu erityisen luovalta. Algoritmeihin perustuvassa mediassa teknisiä rajoitteita ei kuitenkaan voi jättää huomioimatta. Reunaehdot voivat olla myös hyödyksi – usein ne ohjaavat luovempaan ilmaisuun kuin rajattomuus.

Aloita kohokohdalla

Perinteinen draamankaari on unohdettava sosiaalisessa mediassa.

Sisältövirtaa selataan niin kovalla tahdilla, että yleisön huomio on vangittava videon ensisekunneilla.

Some ja miten sitä käytetään ovat synnyttäneet uuden tavan kertoa tarina. Ennen saattoi nojata perinteiseen alku-keskikohta-loppu-rakenteeseen (tai jos olet M. Night Shyamalan, alku-keskikohta-käänne), mutta nyt tarina kerrotaan lähes päinvastaisella tavalla.

Videon tärkein tai viihdyttävin sisältö – sen koukku – pitää sijoittaa heti kärkeen. Tämä on tuttua kauraa journalisteille, muttei aina markkinoijille.

Editoi videosi siis noudattamaan rakennetta kohokohta-alku-keskikohta-loppu.

Jopa elokuvatrailerien rakenne on muuttunut – mainostakin mainostetaan lyhyellä alkumontaasilla.

Minkä mittainen video toimii somessa parhaiten?

Tätä kysytään some-viestinnän ammattilaiselta päivittäin. Valitettavasti tähän ei ole yhtä ainoaa vastausta – pituus riippuu usein tavoitteesta. On otettava huomioon myös sisältöformaatti: on luuppaavia videoita, itsestään tuhoutuvia Storieseja, live-lähetyksiä ja niin edelleen.

YouTube arvioi ideaaliksi mainosmitaksi 15-20 sekuntia, mutta toisaalta suuri osa alustan suosituimmista mainoksista on yli kaksiminuuttisia. Facebookin mukaan videoita katsotaan alustalla keskimäärin kuusi sekuntia – muttei todellakaan rohkaise tekemään vain kuuden sekunnin mittaisia videoita.

Molemmat alustat ovat viime aikoina painottaneet katseluaikaa sisällön toimivuuden mittarina. Muutamien lähteiden mukaan Facebook suosii yli 90-sekuntisia sisältöjä ja YouTube 20-30-minuuttisia.

Muotoile video sarjaksi

Ideaali julkaisuajankohta (viikonpäivä, kellonaika) löytyy kokeilemalla. Yleisö kuitenkin sitoutuu seuraajaksi helpommin, kun julkaiset videoita säännöllisesti. Yksittäisen videon sijaan suunnittele sisältö lähtökohtaisesti sarjaksi, jonka formaatin voi toisintaa.

Lue myös: Videostrategian työkaluja Googlelta

Äänen kanssa vai ilman?

Valtaosa ”uutisvirtamaisten” some-alustojen videoista katsotaan ilman ääntä (esimerkiksi Facebookissa noin 90%). Videon on siis toimittava myös ilman audiota – joskaan pelkkiin mykkäfilmeihin ei tarvitse tyytyä. ”Design for sound off, delight with sound on”, Facebook neuvoo.

Äänettömyyttä voi paikata lisäämällä videoon tekstitykset. Facebookin mukaan niiden avulla videota katsotaan keskimäärin 12% pidempään.

Lue myös: 15 oppia Facebook Blueprint -kurssilta

YouTubessa taasen 90% sisällöistä katsotaan äänten kanssa. On kuitenkin hyvä huomioida kanavan kansainvälinen yleisö – tekstityksillä on merkitystä myös YouTubessa.

Tekstitykset voi upottaa suoraan videoon graafisina elementteinä:

Kuvasuhde

Sosiaalinen media on pääasiassa mobiilimedia. Niinpä perinteisen 16:9-kuvasuhteen lisäksi kannattaa kokeilla enemmän ruututilaa vieviä 9:16- ja 1:1-kuvasuhteita. Aiemmin linkattu Blade Runner -trailerikin on editoitu neliön malliseksi.

Katso myös: Arvostelussa alkuperäinen Blade Runner

Missä kanavassa julkaisen videon?

Julkaisukanava riippuu kohderyhmästä. Ainakin alkuun suosittelisin julkaisemaan videon kaikissa kanavissa, joissa olet aktiivinen, ja tarvittaessa optimoimaan pituutta ja muita ominaisuuksia. YouTube-versioon voi jättää 10 sekunnin hännän, jonka päälle lisätään linkkejä ja videosuosituksia – Facebookissa taasen hännälle ei ole tarvetta.

Tärkeintä on julkaista sisältö natiivisti – älä jaa YouTube-linkkiä Facebookissa.

Muuten, tämän artikkelin promovideossa nähdään SnapChat Spectacles -lasit. Lue ensireaktioni kameralaseihin.

Thumbnail

Myös videon esikatselukuvan eli thumbnailin on herätettävä katsojan huomio.

Ihanteellinen kustomoitu thumbnail-kuvake sisältää yleensä lähikuvan kasvoista ja useita kuvakerroksia, kuten tekstigrafiikkaa tai syvättyjä elementtejä.

Lue myös: 3 tapaa optimoida Youtube-video

YouTube-videon kuvauksen optimointi

YouTube ohjeistaa sijoittavaa kahdelle ensimmäiselle riville tärkeimmän linkkisi ja ytimekkään kuvauksen videon ydinsisällöstä.

Tämän alle voi sijoittaa lisäinfoa, kuten toissijaisia linkkejä tai (etenkin pitkien videoiden kohdalla) aikakoodeja videon avainkohtiin. Lopuksi voi vielä lisätä esimerkiksi kanava-esittelyn.

Näiden vinkkien myötä HurraaKerkko kiittää vuodesta 2017! Unohtuiko vinkkilistalle jotain olennaista? Vinkkaa kommenteissa tai somessa.

Easter Egg: Vuoden päättyessä monet auditoivat some-tilejään esimerkiksi jakamalla kollaasin yhdeksästä suosituimmasta Insta-kuvastaan hashtagillä #bestnine2017. Omalla kohdalla mielenkiintoisempi perinne on selata Spotify-kuunteludataa – katso omasi osoitteessa 2017wrapped.com.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.