Mikä on vuorineuvos Tuuran etunimi?

Uuno Turhapuron appiukko, vuorineuvos Tuura on hilpeä hapannaama.
Uuno Turhapuron appiukko, vuorineuvos Tuura on hilpeä hapannaama.

Uuno Turhapuron rakkaalla appiukolla on monta nimeä

Vuorineuvos Tuura on liikemies, jolla bisnekset sujuvat hyvin ja kuntokin on vallan mainio. Ainakin aina siihen asti, kunnes tyttären mies ilmestyy.

Tuura onkin jatkuvasti tukkanuottasilla Uuno Turhapuron kanssa. Vävy hulttiokavereineen on nimittäin Tuuran mielestä hermoja raastava törkyturpa, josta vuorineuvos pyrkii pääsemään eroon hinnalla millä hyvänsä.

Vihamielisyys on niin väkevää, ettei Tuura ota opikseen tai muutu piiruakaan sympaattisemmaksi Uunoa kohtaan vaikka kaksikko kohtaa toisensa liki 20 elokuvassa.

Tapio Hämäläinen antaa yksioikoiselle hahmolle kuitenkin kaikkensa, ja hapannaama viihdyttää paikoin enemmän kuin itse sarjan päähenkilö. Silti, olisi ollut hauska edes kerran nähdä tilanne, jossa Uuno ja Tuura lyöttäytyvät yhteen voittaakseen ulkopuolisen uhan (ei, Uunoa sotaoikeuden juristina ei lasketa).

Katso kattava arvostelu Spede-kulttiklassikosta Pikkupojat YouTube-kanavallani.

Tapio Hämäläisen ensimmäinen elokuvarooli oli vuonna 1955 Tuntemattoman sotilaan sotamies Salo. Kuvassa Hämäläinen esiintyy Rokkana kesäteatterissa Tampereella vuonna 1964.

Vuorineuvos on tiettävästi kerännyt rikkautensa rakennusalan yrittäjänä. Tuura-yhtymän pääjohtajan pestin lisäksi hän on noussut merkittäväksi – joskin usein töpeksiväksi – poliitikoksi. Tuura on toiminut valtakunnanneuvottelijana, puolustus- ja pääministerinä sekä pyrkinyt presidentiksi.

Arvonimi taipuu vävypojan suussa vuoristoneuvokseksi, eikä se ole ainoa muuttuva osa identiteettiä. Tuura vaihtaa nimittäin jatkuvasti etunimeään. Vuosien varrella Tuuraa on kutsuttu nimillä

  • Voldemar (elokuvassa Lottovoittaja UKK Turhapuro)
  • Karolus (elokuvassa Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon)
  • Jalmari (elokuvassa Uuno Turhapuron aviokriisi)
  • Elmeri (elokuvassa Uuno Turhapuro menettää muistinsa)
  • Amadeus (elokuvassa Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin)
  • Taneli (elokuvassa Tupla-Uuno)
  • Valtter (elokuvassa Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti)
  • Hugo (Uuno Turhapuron poika ja Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies sekä televisiosarjassa Uuno Turhapuro)

Miksi nimi vaihtelee näin radikaalisti? Vaihtoehtoja lienee kaksi: joko elokuvantekijöitä ei kiinnostanut, tai mikä todennäköisempää, kyseessä on tiimin sisäinen vitsi.

Muistitko, ettei Tuura ole ainoa, joka on vaihtanut nimeään elokuvasarjan edetessä? Uunon paras kaveri Sörsselssönkin tunnettiin alun perin Lörssonina.

Film February 2018 jatkuu! Joko tutustuit listaukseen top 10 elokuvastudioiden tunnuksista?

Vuorineuvos Tuura esiintyy kenties kaikkien aikojen parhaassa suomalaisessa meemissä.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.