Arvostelussa The Disaster Artist – katso video!

Dave and James Franco sitting in a movie theater
James Francon ohjaama The Disaster Artist löytää balanssin roastaamisen ja rakastamisen välillä.

The Disaster Artist on kunnianosoitus kaikkien aikojen parhaalle huonolle elokuvalle

Greg Sesteron ja Tom Bissellin teos The Disaster Artist on yksi hauskimmista lukemistani muistelmista. Kirjassa Sestero kuvailee, miten hän kulkeutui mukaan kaikkien aikojen parhaaksi huonoksi elokuvaksi kutsutun The Roomin tuotantoprosessiin.

En selvästikään ole kirjan ainoa fani. James Franco innostui tuomaan tarinan valkokankaalle. Tuloksena on yllättävänkin onnistunut sekoitus roastaamista ja rakkautta.

The Room

Tommy Wiseaun magnum opus The Room on yksi vuosituhannen hehkutetuimpia elokuvia, joskaan ei korkeiden tuotantoarvojen tai upeiden roolisuoritusten ansiosta. Päinvastoin – fanien keskuudessa indie-tuotantoa juhlistetaan kaikkien aikojen parhaana huonona elokuvana.  

Tommy ei onnistunut haaveissaan nousta elokuvatähdeksi. Hollywoodissa kummasteltiin hänen heikkoja näyttelijänlahjojaan sekä outoa aksenttia ja ulkonäköä. Niinpä hän päätti tehdä oman suuren amerikkalaisen melodraamansa.

You are tearing me apart, Lisa! 

The Room on vähintäänkin erikoinen kokemus. Ytimeltään se on kolmiodraama, mutta ympärillä tapahtuu niin paljon järjettömiä asioita ja niin huonosti ohjattuna, ettei kokonaisuutta voi millään ottaa vakavasti. 

Tommy nähdään leffan päähenkilönä, minkä lisäksi hän ohjaa, käsikirjoittaa ja tuottaa – eikä yksikään pesti onnistu edes välttävästi.  

Tommy esittää Johnnyä, joka suunnittelee häitä tyttöystävänsä Lisan kanssa. Morsian on kuitenkin kyllästynyt mieheensä ja viettelee tämän parhaan kaverin Markin. Markin roolissa nähdään Greg Sestero, joka myöhemmin kirjoitti muistelmat kummallisesta tuotannosta.  

Elokuva on noussut vuosien saatossa suureen kulttimaineeseen ja sitä esitetään tasaiseen tahtiin valkokankailla – yhä 15 vuotta ensi-illan jälkeen!

Surkein elokuva poikii hauskimmat muistelmat

Greg Sesteron ja Tom Bisellin teos The Disaster Artist kertoo, miten Greg tutustui Tommyyn ja auttoi tätä purkittamaan The Roomin legendaarisimmat kohtaukset.  

Absurdeista kulissien takaisista tapahtumista kaiken ilon irti ottava kirja on yksi viihdyttävimmistä muistelmista, joita olen koskaan lukenut. Se on noussut yhdeksi suosikkikirjoistani ja olen lukenut sen yli 10 kertaa.

Niinpä oli ilo kuulla Hollywood-tähti James Francon tuovan The Roomin syntytarinan valkokankaalle. Mutta miten Disaster Artistin elokuvaversio käsittelee alkuperäisteosta?

The Disaster Artist on absurdi making of

Aluksi yllättää niinkin simppeli asia kuin, että tarina Tommyn ja Gregin ystävystymisestä ja elokuvan tuotantoprosessista kerrotaan kronologisessa järjestyksessä – siinä missä kirja pomppii ajassa edestakaisin. Elokuvassa myös tiivistetään ja yhdistetään tapahtumia, mutta se on ymmärrettävää valkokangasversiolle.  

James esittää Tommy Wiseauta erittäin onnistuneesti. Olemus ja puhetapa ovat täysin hallussa.

Vastanäyttelijänä, leffan päähenkilö Greginä nähdään Jamesin veli Dave, joka on leffan heikoin lenkki.

Hän näyttelee pätevästi mutta yli-innokas tyyli jotenkin alleviivaa, että Dave tosiaan näyttelee. Muut tuntuvat paljon luontevammilta, inhimillisemmiltä – jopa eksentrinen Tommy. Daven peruukki ja tekoparta näyttävät myös liian feikeiltä, mikä syö suorituksen tehoa.  

Tuntuu myös oudolta, että pääosassa nähdään veljekset, mutta onneksi Francot ovat riittävän erinäköisiä, ettei sukulaissuhde pomppaa koko ajan silmille.   

Sivurooleissa nähdään liuta cameo-esiintymisiä muun muassa Sharon Stonelta ja Melanie Griffithiltä, ja Jamesin vanhoja kavereita Alison Briestä Judd Apatowiin ja Seth Roganista Bryan Cranstoniin.  

Oli hauska nähdä ensimmäistä kertaa valkokankaalla myös suosikkipodcastini How Did This Get Made tähdet Paul Scheer, Jason Mantzoukas ja June Diane Raphael.  

Onnistunut tribuutti, joka rakastaa ja roastaa

The Disaster Artist toisintaa alkuperäisen elokuvan kohtauksia välillä jopa pelottavan tarkasti.  

Filmatisoinnin merkittävin ansio on kuitenkin se, että se löytää balanssin The Roomin pilkkaamisen ja ihailun välillä. The Roomin tahatonta koomisuutta roastataan huolella, mutta lopussa katsoja tuntee sympatiaa Tommy Wiseauta kohtaan.  

Film February jatkuu! Viimeksi aiheena oli Uuno Turhapuron appiukko vuorineuvos Tuura. Katso lisää elokuva-arvosteluja YouTube-kanavallani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.