Arvostelussa Taistelu Maasta (Toward the Terra, 1980) – katso video!

Taistelu Maasta on anime-kulttiklassikko vuodelta 1980.

Anime-elokuva, joka sytytti rakkauteni sci-fiin

Anime-elokuva Taistelu Maasta (Toward the Terra, 1980) on niin harvinainen, että sitä on vaikea kutsua edes kulttiklassikoksi.

Kyseessä on kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuva scifi-epookki, jonka tarina kattaa toistakymmentä vuotta. Oma suhteeni leffan kanssa ulottuu sekin vuosikymmenten taa, kun isäni nappasi sen VHS-kasetin muutamalla markalla.

Kesti pitkään kunnolla hiffata, mitä elokuvassa tapahtuu, mutta aina se vaan veti puoleensa – se lumosi mut vähän samaan tapaan kuin Blade Runnerin näkeminen ensimmäistä kertaa. 

Leffan harvinaisuudesta kertoo se, miten vaikea siitä on löytää siitä DVD-painosta. Viimein metsästys tuotti tulosta – ja ääniraitana on edelleen vain sama ruotsalainen dubbaus kuin videokasetilla. Itse asiassa, kuvanlaadusta päätellen DVD-siirto on tehty vanhasta VHS-kasetistani.

PÄIVITYS 2021: Faneille olikin ilouutinen, kun Toward the Terrasta julkaistiin HD-tason restaurointi. Katso tekstitysten kera YouTubessa.

Juoni

Tulevaisuudessa maapallo on niin huonossa jamassa, että ihmiskunnan on täytynyt lähteä evakkoon. Monissa scifi-elokuvissa tutkitaan ihmisen ja koneen suhdetta, mutta nyt oikeasti näytetään, miten tekoälyllä varustetut tietokoneet hallitsevat kaikkea. 

Syntyvyyttä kontrolloidaan ja kaikki syntyvät koeputkessa. Prosessin sivuvaikutuksena on syntynyt myaaneiksi kutsuttuja, telepaattisilla kyvyillä varustettuja mutantteja, ja heidän ja ihmisten välillä käydään sotaa. 

Tarinan päähenkilö Jomy Mark Shin on kasvanut teini-ikäiseksi ja ohjataan kypsyyskokeeseen. Paljastuu, että hän on myaani, ja hänet yritetään tappaa.

Myaanit kuitenkin pelastavat hänet, sillä heidän johtajansa Soldier Blue haluaa tehdä Jomista seuraajansa, antaa tälle supervoimansa ja että Jomy johdattaa myaanit takaisin kohti Maata. 

Myös ihmiset suunnittelevat paluuta. Seuraammekin Keith Anyanin nousua teinistä ihmiskunnan suureksi sotapäälliköksi. Hänen elämäntehtävänsä on tuhota myaanit, mutta hän ei kuitenkaan ole läpikotaisin paha. Hän tutkii vihollisiaan tarinan todellisen pahiksen, Keithiä manipuloivan tekoälyn, vastusteluista huolimatta.

Jomy haluaa ravistella normeja ja synnyttää lapsen luonnollisella metodilla. Ystävätär suostuu partneriksi ja heille syntyy poika.

Vuodet etenevät ja konflikti myaanien ja ihmisten välillä kärjistyy, eikä dramaattisilta juonenkäänteiltä vältytä. Keith paljastuu androidiksi, mutta yksi myaaneista on hänelle sukua. Varttuessaan Jomyn poika saa ennennäkemättömiä voimia ja radikalisoituu – siinä, missä Jomy toivoo, että ihmiset ja myaanit voisivat elää sovussa. 

Raskas mutta vaikuttava scifi-epookki

Kerronta on hyvin hidastempoista, mutta elokuvan teemat ruokkivat mielikuvitusta.

Elokuva on visuaalisesti paikoin hätkähdyttävän upea. Myaanien avaruusalukset näyttävät joltain sisäelimeltä ja kohtaukset, joissa käytetään telepaattisia voimia, ovat painajaismaisia trippejä. 

Taistelu Maasta on hyvin raskas elokuva, joten sitä on vaikea suositella sitä ihmiselle, joka ei innostu hidastempoisesta scifistä tai animesta. Silti, se on minulle erittäin rakas – mä nautin sen visuaalisesta ilmeestä, musiikista ja juonesta – jopa ruotsinkielisestä dubbauksesta! Mikä tärkeintä, se saattaa olla ensimmäinen oikeasti fanittamani scifi-elokuva ja sytyttänyt kiinnostuksen koko genreä kohtaan. 

Film February jatkuu! Katsoitko jo The Disaster Artist -arvostelun? Kannattaisi. Entä listan diggailemistani elokuvastudiotunnuksista? Suosittelen. Seuraavaksi odotettavissa asiaa Terminator-elokuvista ja somen käytöstä leffateatterissa. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.