TOP 10 TV-ohjelmatunnukset

Tässä ovat eniten fanittamani tv-sarjatunnarit.
Tässä ovat eniten fanittamani tv-sarjatunnarit.

Vaikuttavimmat tv-sarjojen tunnarit

Kunnianosoituksena television uutta kulta-aikaa kohtaan luvassa on lista eniten fanittamistani tv-sarjojen tunnareista.

Millaisin kriteerein lista on tehty? Tykki tunnusbiisi ei yksinään riitä, vaan sekä ääniraidan että kuvaston on viihdytettävä. Kolmantena arvosteluperusteena on perinteinen mutu.

Vaikeaa valintaa helpottaakseni jätin listalta sarjat, joita en ole katsonut (esimerkiksi alkuperäinen Twilight Zone), mutta silti moni suursuosikki jäi rannalle rutisemaan (kuten Hercule Poirot ja Aikahyppy).

Mitkä sarjat olisivat omalla listallasi? Kerro kommenteissa tai somessa!

#10 American Horror Story (kausi 1)

2008-2011 käynnistyi kolme kauhudraamaa, joiden tunnarit ammensivat samasta estetiikasta. Niin True Bloodin, The Walking Deadin kuin American Horror Storyn introt olivat huurupäisiä kokoelmia toisistaan irtonaisia kuvia täynnä seksuaalista kuvastoa, epämuodostuneita olentoja ja rapistuvia maisemia.

The Walking Deadin tunnusbiisi on erittäin dramaattinen, mutta nostan silti listalle American Horror Storyn ykköskauden. Minimalistinen jousimelodia yhdistyy glitch-ääniin ja häiritsevään laboratoriokuvastoon. Kyseessä onkin varmasti ainoa tv-tunnus, joka on saanut minut säpsähtämään äkkinäisillä leikkauksillaan.

#9 PS I Luv U

Useimmille termi ”PS: Rakastan sinua” tuo mieleen erään chick lit -klassikon, mutta marginaaliyleisö muistaa 90-luvun alkupuolelta komediallisen rikossarjan, jonka keskiössä on todistajansuojeluun joutuvan huijarin ja tämän vartijan eripurainen romanssi. Lyhytikäisen sarjan tunnuksessa on melkein yhtä paljon bikineitä kuin Baywatchissa, mutta sen mielenkiintoisin elementti on soundtrack, joka hyppää iskevästä instrumentaalista pehmeään AOR-kutumusiikkiin.

#8 M*A*S*K

Animaatiosarjojen introissa kiehtoo, miten saumattomasti kamera voi ajaa maisemasta toiseen kuin trippailevassa unessa. GI Joeta ja Transformersia yhdistävässä sarjassa M.A.S.K muotoa muuntavilla ajoneuvoilla kulkeva tiimi taistelee pahaa V.E.N.O.M-rikollisjengiä vastaan – suurimpana aseenaan tunnusbiisi, joka kertosäkeen vocoder-efekteineen ja MASK!-huutoineen on adrenaliinintäyteinen kasari-rock-anthem pienoiskoossa. Ugh, haluaisin edelleen puolet introssa nähtävistä ajokeista lelukokoelmaani…

Lue myös: TOP 10 TV-tunnaria 80-luvulta

#7 DuckTales

Otetaan heti perään toinen animaatiotunnari. Ankronikan tunnusmelodia on kaikkien aikojen korvamato, minkä lisäksi introssa nähdään useita vaikuttavia kohtauksia, kuten juoksu jalkojen alla murenevassa temppelissä. Harmillista, että niin moni skenaario olikin piirretty vain introa varten, eikä esiintynyt itse sarjassa.

#6 Hollywood Beat

Suosikkilistalle nousee näemmä useampikin unohdettu kasarisarja. Miami Vice -kopio Hollywood Beatin tarina loppui lyhyeen, mutta teki lähtemättömän vaikutuksen ainakin minuun. Ilman halki lentävä limusiini on edelleen komea stuntti, biisi jytää ja tunnari kokonaisuudessaan esittelee Hollywoodin kaksia kasvoja viihdyttävästi.

#5 Frendit…

Viides sija on pakko jakaa kahden suosikin kesken. Frendit ja Frasier ovat kaikkien aikojen lempisarjani, joten olen katsonut niiden introja satoja ja satoja kertoja.

Maratonkatselut kuitenkin verottavat Frendien tunnarin vetovoimaa. I’ll Be There For You -renkutus on silti todellinen klassikko, ja on ihailtava, miten biisi ja sarjan tähtien tanssi suihkulähteessä säilyivät pysyvinä elementteinä kaikkien 10 kauden ajan. Hauskanpitoa on hauska katsoa, minkä lisäksi on ilahduttavaa nähdä tunnari, jossa näyttelijät eivät käänny kliseisesti ilveilemään kameralle nimiplanssin ilmestyessä ruutuun.

… ja Frasier

Frasierin tunnus on aikakauden huomioon ottaen poikkeuksellisen minimalistinen, eikä siinä haaskata aikaa näyttelijöiden listaamiseen. Joka kaudella vaihtuva lyhyt hissijazz-jingle säestää Seattlen siluettia kuvastavaa viivapiirrosta.

#4 Knight Rider

KITT-auto kiitää hämyisen aavikon halki ikonisen tunnusbiisin säestämänä. Kitarakomppi tuntuu ottavan vaikutteita Eye of the Tigerin pahaenteisestä introsta ja bassojytke tartuttaa groovellaan. Tummaääninen kertoja latelee eeppisyyksiä lain ulottumattomissa toimivista rikollisista ja miehestä, jota ei ole olemassa.

Katso myös arvostelu Survivorin klassikkobiisistä

#3 Hannibal

Verenroiskeet yhdistyvät kuin T-1000 ja muodostavat Mads Mikkelsenin kasvot. Samoin kuin suuri osa itse sarjan soundtrackistä, tunnarin ”melodia” on pahaenteinen yhdistelmä instrumentteja ja äänitehosteita. Punaisen ja valkoisen vahva kontrasti on tyylikäs.

Lue myös artikkeli Terminator-elokuvien aliarvostetuista soundtrackeistä

#2 Teenage Mutant Ninja Turtles

Turtles-piirrossarjan intro on huippuenerginen alusta loppuun kiitos vauhdikkaan biisin ja jatkuvan dynaamisen liikkeen. Öinen New York ja laskeutuva kamera-ajo, kun neljä mutanttia valmistautuu taisteluun talojen katolla. So epic! Muita suosikkikohtauksiani ovat Tikun räjähtävä mutaatio, matala kuvakulma Technodromen ilmestyessä ja veljesten loikka pakettiautosta korkealle ilmaan yhtenä rintamana.

Lue myös, miten Turtleseista tuli sankareita

#1 Stranger Things (kausi 1)

Lista on täynnä tunnareita, jotka saavat katsojan pumppaamaan nyrkkiä ilmaan ja huutamaan hurraata. Kärkeen nousee kuitenkin seesteisempi intro. Stranger Thingsin alkutunnus on nimittäin varmasti ainoa, jota olen koskaan tapittanut melkein tiiviimmin kuin itse sarjaa. Synamelodia nousee pahaenteisestä pimeydestä, kun retroesteettiset punaiset kirjaimet palavat läpi mustasta taustasta. Minut on hypnotisoitu. Ei ihme, että introsta on tehty jopa kokonaisia making of -dokkareita – kaikessa näennäisessä minimalismissaan se on tunnelmaltaan niin vaikuttava.

Katso myös arvostelu 80-luvulle sijoittuvasta Netflix-komediasta GLOW

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.