Kuukauden Digilluusio: Brändi, ryhdy tubettajaksi

Brändit eivät ymmärrä YouTuben potentiaalia.

Brändit alihyödyntävät YouTubea

Brändeillä ja niitä edustavilla someduunareilla on jatkuvasti uusia työkaluja käytössään ja monet keksivät nopeasti oman tavan käyttää uusia alustoja ja formaatteja.

Tämän hetken puhutuimpia uutuuksia on Instagramin lanseeraama IGTV, pitkille videoille tarkoitettu alusta, jonka bisnestavoitteena on varmasti haastaa videoiden ykkönen, YouTube.

Tähänastiset IGTV-lataukset vaikuttavat kokeiluilta, ja harva ottaa ilon irti kaikista mahdollisuuksista: en ole vielä bongannut yhtäkään yli viisiminuuttista videota. Täytyy tietenkin muistaa, ettei Instagram Storieskaan välitön hitti ollut, joten odotan innolla vahvempia näytteitä IGTV:n potentiaalista.

Samalla kuitenkin ihmettelen, miksei Facebook Watchia ole vieläkään julkaistu kansainvälisesti. Onko Facebook alustana niin vastatuulessa?

Lue myös: 7 gerillataktiikkaa Instagram-maineeseen

Mutta entäs sitten se YouTube? Sosiaalisena mediana se on varsin uniikki: se on sekä yhteisöllinen kanava, sisällönhallintajärjestelmä että hakukone.

Brändit ymmärtävät YouTuben merkityksen, mutta vain osittain.

Liian monelle brändille se on vain staattinen videokirjasto, jota kuratoidaan vasemmalla kädellä. Verkkohakuja varten lisätään kenties nippu tageja löydettävyyttä edistämään, mutta sisältö on harvoin loppuun asti optimoitua. Sisällön menestykselläkin on väliä: hakukoneet painottavat suosittuja videoita.

Lue myös: Videon optimointi sosiaaliseen mediaan

YouTuben sosiaalisuus on unohtunut. Suomessa brändit sijoittavat mieluummin lyhytaikaisiin vaikuttajamarkkinointikampanjoihin, joissa tärkeämpää on näkyvyys, ei uskollisuus.

Lue myös: Saako aikuistubettaa?

Maailmalla YouTubeen taas lähestytään eri tavalla: brändi on tuottaja, ei vain sponsori.

Brändisi onkin korkea aika alkaa tubettajaksi

Mitä tämä YouTuber mindsetin omaksuminen sitten tarkoittaa käytännössä?

Sisältöä, joka

  • Inspiroi, viihdyttää ja/tai opettaa. Luo sisältöä, joka kutsuu eikä keskeytä.
  • On henkilökohtaista. Älä jää kasvottomaksi brändiksi.
  • Ilmestyy säännöllisesti: luo sarjoja ja julkaise kerran viikossa, älä kerran kvartaalissa.
  • Uskaltaa puhutella pientäkin yleisöä. Niche is the new normal.
  • Lähestyy tuttua aihetta uudella tavalla: think ”mies antamassa meikkivinkkejä”
  • On optimoitu YouTubea varten. Älä unohda näyttäviä pikkukuvakkeita, upotettuja linkkejä ja loppuruutuja.

Lue myös: Videostrategian työkaluja Googlelta

Vaikuttajamarkkinointi on toki yhä varteenotettava media, joka voi tuottaa erinomaisia tuloksia etenkin tavoittavuuden näkökulmasta. Mutta kun sama kasvo mainostaa yhdellä viikolla Coca-Colaa ja seuraavalla Pepsiä, on kummankaan brändin vaikea rakentaa uskollisuutta ja uskottavuutta.

Digilluusio viettää heinäkuun ajan kesälomaa. Seuraava sosiaalista mediaa käsittelevä artikkeli jälleen elokuun lopulla!

Easter Egg: Lue Instagramin algoritmin toimintaperiaatteista ja millaiset sisällöt toimivat Stories-osiossa ja perinteisessä fiidissä.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.