
Miten ikoninen Tarzan-huuto syntyi?
Vuonna 1932 elokuvateattereiden salit raikuivat Johnny Weissmüllerin huudosta. Olympiauimari esitti tuolloin ensimmäistä kertaa valkokankaalla alkukantaista sankaria Tarzania.
Elokuvassa Tarzan, viidakon valtias kuultiin myös ensi kertaa hahmon ikoniseksi noussut sotahuuto ”aah-eeh-ah-eeh-aaaaaah-eeh-ah-eeh-aaaaah!”
Karjaisun tarkka syntyprosessi on kuitenkin edelleen mysteeri.
Alkuperäinen Tarzan-huuto
Sotahuutoon viitataan jo Edgar Rice Burroughsin alkuperäisteoksessa vuodelta 1912. Kirjassa Tarzan, apinain kuningas ääntä kuvaillaan kuvitteellisen bull ape -apinarodun voitonhuudoksi.
Tarzanin seikkailut valkokankaalla alkoivat kuusi vuotta myöhemmin, mutta mykkäelokuvien aikakaudella huuto kuului ainoastaan yleisön korvien välissä.
Ensimmäinen variaatio maineikkaasta kajautuksesta kuultiin vuonna 1929. Frank Merrillin ääninäyte kuulostaa kuitenkin ennemmin känniseltä örvellykseltä kuin ylväältä sotahuudolta.
Kolme vuotta myöhemmin Weissmüller astui rooliin ja määritteli, miltä viidakon valtiaan pitää näyttää ja kuulostaa.
Weissmüller oli kuin Sean Connery James Bondille: ei ensimmäinen esittäjä, mutta vaikutusvaltaisin. Smokin sijaan päällä oli tosin pelkkä lannevaate.
Weissmüllerin huudahduksesta tuli niin suosittu, että sitä käytettiin vuosikymmenten ajan.
Ei siis samaan tapaan kuin brittiagentin esittäytyminen ”Bond, James Bond”, jonka jokainen näyttelijä esittää omalla tavallaan. Ei – vielä vuoden 1981 versiossakin kuullaan Weissmüllerin ääni, vaikka roolissa nähdään Miles O’Keeffe.
Ääntä on lainattu muihinkin elokuviin – myös yhteen Bondiin – mutta yleensä vitsillä. Karjaisu kuullaan jopa kahdessa Star Wars -elokuvassa, joissa sen onnistuu rysäyttää neljännen seinän läpi purkukuulan tehokkuudella.
Mutta oliko kuuluisan huudon takana sittenkään Weissmüller?
Tarzanin tunnetuin esittäjä tietenkin väittää niin ja onkin avannut palkeitaan myös muissa esiintymisissä.
”In the many public appearances [Weissmüller] did until his death in 1984, he always honored requests to perform the signature yell. If it lacked cinematic reverberation and hi-fidelity, it still sounded pretty much like what you heard on screen.” MentallFloss.com
Salaliittoteoriat eivät kuitenkaan lopu edes näyttelijäkollegoiden todistaessa Weissmüllerin puolesta.
Äänisuunnittelun magiaa
Minidokumentit elokuvien äänisuunnittelusta ovat usein Blu-Ray- ja DVD-julkaisuiden kiehtovimpia lisämateriaaleja.
Fiktiivisiin maailmoihin sijoittuvia blockbustereita varten pitää kehitellä ennen kuulemattomia efektejä tyhjästä, mikä vaatii äänisuunnittelijalta valtavasti mielikuvitusta.
Esimerkiksi Jurassic Parkin äänten takana on muun muassa valaita, ananaksia ja jogurttipurkki. Manipuloinnin avulla ja muihin ääniin yhdisteltynä arkisetkin äänet muuttuvat hirmuliskojen kutsuiksi ja mudassa askelluksiksi.
Lue myös: Turvavyön merkitys Jurassic Parkissa
MGM-elokuvastudion mukaan Weissmüllerin kiekautustakin paranneltiin jälkituotannossa lisäämällä joukkoon muun muassa hyeenan ulvontaa, naissopraanon laulua, viulun G-kielen vääntelyä, koiran haukuntaa – ja jopa kamelin äännähtelyä!
Muiden suosittujen väitteiden mukaan huudon taustalla on vaihteleva määrä baritoni- ja tenoriäänialan laulajia. Mukana saattaa esiintyä myös arkansasilainen siankutsuja (kyllä, sellaisia on oikeasti olemassa).
Vaihtoehtoiset Tarzan-huudot
Keskustelu Tarzan-huudon alkuperästä koskee usein teknistä toteutusta, ei niinkään itse melodiaa. Weissmüllerin mukaan inspiraation lähteenä on toiminut muun muassa hänen saksalaisten naapureidensa jodlaus.
Toisin kuin toinen kuuluisa Hollywood-huuto Wilhelm Scream, Tarzan-huuto on suojattu tekijänoikeuksin. Ota siis yhteyttä Edgar Rice Burroughs Inciin, mikäli haluat käyttää äänitehostetta tuotannossasi.
Lue myös: Miten syntyi legendaarinen Wilhelm Scream?
Huvittavaa kyllä, kirjailija Burroughs ei käyttänyt Weissmüller-huutoa omassa Tarzan-filmatisoinnissaan vuonna 1935. Elokuvassa The New Adventures of Tarzan Herman Brix huudahtaa ”mmmmm-ann-gann-niii”, mikä on tiettävästi johdettu Tarzan-kirjojen apinakielen sanasta Tarmangani eli valkoinen apina.
Kun Weissmüller vaihtoi elokuvastudiota ja Tarzan-leffojen tuotanto siirtyi MGM:ltä RKO:lle, alkuperäinen omistaja säilytti oikeudet tunnettuun äänitehosteeseen. Niinpä Weissmüllerin oli keksittävä uusi melodia.
RKO-versio ei rokkaa aivan MGM:n veroisesti. Noh, onneksi viidakon eläimet näyttävät silti yhä ymmärtävän valtiastaan.
My name is Valtias, Viidakon Valtias
Tarzanin ja James Bondin väliltä löytyy lisää yhtymäkohtia.
Sean Connery esitti pikkurikollista vuoden 1959 elokuvassa Tarzanin suuri seikkailu. Vastanäyttelijänä ei kuitenkaan ollut Weissmüller vaan Gordon Scott.
Molemmat sarjat ovat olleet tauolla muutaman vuoden ajan. Uusia Bond-elokuvia on esituotannossa, mutta viimeisimmän Tarzan-legendaan perustuvan Hollywood-tuotannon, Tarzanin legendan (2016), heikosta menestyksestä päätellen aika on jättänyt safarin sankarista.