Kuukauden Digilluusio: 3 vinkkiä YouTube-videon optimointiin

YouTube video optimointi sosiaalinen media
Sosiaalisen median algoritmit vaativat sisällön optimointia.

Algoritmit edellyttävät some-videon optimointia

Kesäkuun Digilluusio ohjeisti kaupallisia toimijoita nostamaan YouTuben roolia digitaalisessa sisältöstrategiassaan ja omaksumaan YouTuber Mindsetin.

Lue lisää: Brändi, ryhdy tubettajaksi

Maailman suurin videopalvelu jää turhan monelle brändille pelkäksi vasurilla kuratoiduksi videokirjastoksi, joka tuskin ohjaa verkkoliikennettä merkittävästi tai innoittaa tilaamaan kanavan.

Brändi voi kuitenkin erottua edukseen jo muutamalla optimointikikalla.

Virittely ei toki automaattisesti takaa suosiota – sisällönkin pitää puhutella – mutta algoritmeihin perustuvassa mediassa teknisiä suosituksia kannattaa kuunnella. Tässä siis muutama vinkki videon optimointiin YouTubea varten.

Huomiota herättävä esikatsekuva

Vaikka sisältösi olisi miten uniikkia, se ei houkuta katsojia, jos sen thumbnail eli pikkukuvake ei kiinnitä huomiota. Automaattiset kuvakkeet ovat harvoin lottovoittoja, joten kustomointiin kannattaa panostaa. Mieti, mikä tekee videostasi mielenkiintoisen ja tunnistettavan hakutuloksissa.

Säväyttävän pikkukuvakkeen peruselementtejä ovat selkeästi erottuvat ihmiskasvot ja graafiset elementit, kuten teksti (esimerkiksi videon otsikko). Usein hittivideoiden pikkukuvakkeissa on myös yhdistetty useita kuvia kollaasinomaisesti.

Kannattaa harkita myös suhdetta videon otsikkoon. Klassinen esimerkki täydellisestä yhdistelmästä oli kokonaan keltainen pikkukuvake videolle, joka oli nimeltään This is not yellow.

Videon kuvaus

Toinen oleellinen tapa kertoa, mitä videossa tapahtuu, on… kertoa, mitä videossa tapahtuu. Turhan usein vastaan tulee tyhjä kenttä tai ylipitkä vuodatus, joka ei kuitenkaan kerro, miksi minun pitäisi kiinnostua.

Videon kuvaus noudattaa samaa logiikkaa kuin Facebook-postaus tai perinteinen verkkosivu: jossain kohtaa sisältö katkeaa, joten sijoita tärkein informaatio above the fold.

Sisällytä kahdelle ensimmäiselle riville hakukoneoptimoitu kuvaus videon sisällöstä ja relevantti hyperlinkki. Kärjen perään voit jatkaa kuvailua ja listata videosisältöä tukevia ohjauksia (experience enhancing links) esimerkiksi sivustollesi tai sosiaaliseen mediaan. Kuvauksen loppuun voi vielä lisätä toistuvan elementin, kuten yleisen kanavakuvauksen.

Katso yllä oleva video YouTubessa nähdäksesi esimerkin optimoidusta kuvauksesta.

Pitkän videon kuvaukseen kannattaa lisätä myös aikakoodeja (suoralinkkejä videon kohokohtiin). Tämä ei ehkä vaikuta hakutuloksiin, mutta helpottaa hakua ja kulutuskokemusta huomattavasti.

Päätösruutu

Säästin suosikkivinkkini viimeiseksi.

YouTubea ei kannata mieltää pelkäksi videokirjastoksi, vaan sisältöekosysteemiksi. Videoihin kannattaa lisätä interaktiivisia elementtejä, jotka ohjaavat katsomaan muita sisältöjäsi. kuten linkkejä muihin videoihin tai omalle verkkosivulle.

Jätä videon loppuun vähintään 10 sekunnin häntä (esimerkiksi staattinen kuva). Tämän hännän päälle voit videonhallintatyökalun kautta lisätä linkkejä muihin videoihin tai sivullesi sekä kanavantilausmahdollisuuden.

Toista yllä oleva video nähdäksesi esimerkin päätosruudusta.

Ominaisuuksien hyödyntäminen voi asettaa edellytyksiä muun muassa videon pituudelle tai kanavan ja sivuston linkittämiseen Googlen verkkotyökalujen kautta.

**

Some-videoiden optimointimahdollisuudet eivät toki jää tähän. Huomion herättäminen vaatii yhtenäistä visuaalista ilmettä, säännöllisyyttä ja yllättävää aloitusta – sekä tietenkin lisäarvoa tuovaa sisältöä.

Digilluusio jakaa lisää some-vinkkejä myös tulevaisuudessa, mutta löydät ohjenuoria arkistoistakin.  

Lue myös: Videon optimointi sosiaaliseen mediaan

Vaikuttajaverkosto Trootin tutkimuksen mukaan nuoret suomalaiset kiinnostuvat tubettajien kokeilemista tuotteista ja palveluista. Liialliset kaupalliset yhteistyöt kuitenkin vieraannuttavat. Lataa tutkimus Trootin sivustolta

Easter Egg: Käytin esimerkkivideoina muutamia fanittamiani sisällöntuottajia, kuten eksentrisistä Facebook Live -lähetyksistään tunnettu Super Deluxe ja puujalkavitsi-battleista tunnettu All Def. Ja tietenkin Hurraakerkko – muista tilata kanava YouTubessa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.