Kuukauden Digilluusio: Instagram-trendit 2019

Instagramin suosio kasvaa ja itse alusta kehittyy myös vuonna 2019.
Instagramin suosio kasvaa ja itse alusta kehittyy myös vuonna 2019.

Miten Instagram kehittyy vuonna 2019?

Vuodenvaihde on sosiaalisen median trendikatsausten kulta-aikaa. Tulevana vuonna tutut ilmiöt ja formaatit, kuten missiovetoisuus ja brändijournalismi, yksityisviestintä, automaatio, sosiaalinen CEO ja vertikaalivideo nousevat esille yhä vahvemmin.

Samoin rooliaan kuluttajien läsnäolokanavana ja brändien viestintäalustana kasvattaa viime vuosien merkittävin some-palvelu Instagram.

Niinpä yleisen trendipöhinän sijaan Digilluusio keskittyy siihen, mitä Instagramille on (todennäköisesti) luvassa vuonna 2019.

Lue myös some-trendiennusteet vuodelle 2018 – monet ilmiöt ovat yhä relevantteja

Suosio

Instagram on onnistunut eriytymään emoyhtiöön kohdistuvasta luottamuskriisistä ja kasvattamaan käyttäjämääräänsä vauhdilla viime vuosina. Jo neljäsosa maailman some-käyttäjistä on rekisteröitynyt palveluun ja miljardin käyttäjän raja ylittyy varmasti muutaman vuoden sisällä.

Kasvu tulee kehittyviltä markkinoilta ja vanhemmista ikäpolvista.

Vähitellen kasvutahti hiipuu ja nuorempien ikäryhmien IG-intoilu todennäköisesti laskee lähivuosina. Facebookin kohdalla matkalla hypestä hiipumiseen vei yli kymmenen vuotta, mutta nykypäivän sykli on todennäköisesti lyhyempi.

Sosiaalinen kaupankäynti (sCommerce)

Instagram kehittää yhä uusia tapoja laajentua verkkokauppa-alustaksi.

Brändit voivat jo merkitä tuotteita still-kuviinsa, ja pian myös videoihinsa. ”Shoppailtavat” julkaisut siirtyvät dedikoituun osioon brändien profiileissa, jolloin käyttäjien on entistä helpompaa ostaa tuotteita poistumatta some-palvelusta.

Tulisiko shoppailua helpottamaan tuki chatboteille tai oma maksupalvelu (kuten Wechatillä)? Jälkimmäinen olisi luontevampaa brändätä emoyhtiön mukaan, mutta harva halunnee luovuttaa maksutietonsa Facebookille. 

Mainonta

Mainostajat allokoivat Facebook-budjettinsa Instagramiin, jonka mainostulojen ennustetaan nousevan 20 miljardiin dollariin eli yli tuplaantuvan nykyisestä vuoteen 2020 mennessä.

Stories-mainonnan CPC-hinnat ovat tällä hetkellä matalalla, mutta saturaation myötä kaikkien IG-mainosformaattien hinnat nousevat.

Snapchat on jo vuosien ajan tarjonnut mahdollisuuden tuottaa brändättyjä AR-filttereitä – tulisiko tämä mainosformaatti (viimeinkin) myös Instaan vuonna 2019?

Storiesin ja IGTV:n aktiivisempi käyttö

Vertikaalivideo on osoittautunut hyvin haastavaksi formaatiksi monille brändeille, mutta seuraavat vuodet pakottavat mukautumaan uuteen normaaliin kaikissa some-kanavissa.

Stories on toki jo omaksuttu kiitettävästi, mutta sisältöjen tuotantoarvot ovat usein matalalla tai sisällöt pelkkiä stillejä. Jatkossa kaikki mainostuotannot kuvataan samalla kertaa useammassa eri kuvakoossa, jotta niitä voidaan hyödyntää somessa tehokkaammin.

Instagramin vastine YouTubelle IGTV ei ole onnistunut koukuttamaan käyttäjiä yhtä tehokkaasti kuin IG Stories. Brändien oppiessa jakamaan sisältöä, joka käsittelee muutakin kuin tuotteita ja vaikuttajien panostaessa pidempiin videoihin IGTV aktivoituu varmasti uudella tavalla.

Mikäli IGTV ei otakaan tulta alleen (tai vaikka ottaisikin) Instagram saattaa kasvattaa fiidissä näkyvien videoiden kestoa 60 sekunnin yli edistääkseen palvelussa vietettyä aikaa. 

Vaikuttajien rooli

Vaikuttajamarkkinointi on nauttinut huimaa suosiota viime vuosina ja on varmasti jatkossakin tehokas tapa kasvattaa tuotteen tunnettuutta.

Vaikuttajien liiallinen kaupallisuus alkaa kuitenkin vähitellen kaihertaa seuraajia, mikä voi rajoittaa median voimaa. Prince Ean kommentti (video alla) pysäytti alkusyksystä, mutta suomalaisetkin vaikuttajatutkimukset varoittavat vieraannuttamasta yleisöä yltiöpäisellä mainonnalla. 

Instagramilla on valta validoida kokonaisia elämäntyylejä, mutta lifestyle-vaikuttajat nousevat usein maineeseen pitämällä yllä jetsetter-imagoa. Olisikin piristävää nähdä enemmän some-julkkiksia, joilla on muutakin sanottavaa kuin ”tänään tein sitä ja tätä” ja tavoitteena saada sponsoreita. 

Kiitos vuodesta 2018!

Instagram-fanina innostun aina uusista trendeistä ja ominaisuuksista (poislukien vuoden 2018 lopulla tehdystä kokeilusta, jossa perinteistä fiidiä piti selata Storiesin tapaan sivusuunnassa). Vuonna 2019 haluan asiakkaideni perustavan IG-verkkokaupan, meemitilin ja IGTV-kanavan! 

Tämän kirjoituksen lähteitä olivat mm. eMarketer, JWT Intelligence, The Verge, HootSuite – ja tietysti Instagram itse. 

Hurraakerkko.com kiittää vuodesta 2018 – pop-kulttuuri- ja some-aiheista jatketaan lähitulevaisuudessa! 

Aihetta liippaavia Digilluusio-artikkeleita: Seitsemän gerilla-taktiikkaa Instagram-maineeseen, Viisi someduunaria kauhistuttavaa asiaa, Voiko sosiaalinen media tehdä onnelliseksi?

Easter Egg: Loppukevennyksenä lista The Vergen toimittajien suosikkimeemeistä vuonna 2018

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.