Kuukauden Digilluusio: Facebook-uutinen vastaa dark social -trendiin

Dark Social viittaa ilmiöön, jossa sosiaalisen median käyttäjät suosivat yksityisviestintää julkisten foorumien sijaan.

Facebook Messenger, WhatsApp ja Instagram ”yhdistyvät”

Facebook on ilmoittanut yhdistävänsä kolmen yksityisviestipalveluaan saumattomaksi tai ainakin saumattomammaksi kokonaisuudeksi. Facebook Messenger, WhatsApp ja Instagram pysyvät omina palveluinaan, mutta vuoden 2019 aikana eri palveluiden käyttäjille avataan mahdollisuus kommunikoida toistensa kanssa.

Käyttäjä ei siis tarvitse WhatsAppia ottaakseen yhteyttä WhatsApp-käyttäjään, vaan voi lähettää yksityisviestin Instagramin kautta.

“We want to build the best messaging experiences we can; and people want messaging to be fast, simple, reliable and private.”

Facebookin tiedonanto

Ilmoitus on nostanut niin käyttäjien kuin viranomaisten karvat pystyyn. Palveluiden yhdistyminen herättää paljon kysymyksiä varsinkin yksityisyyteen liittyen.

“The move has the potential to redefine how billions of people use the apps to connect with one another while strengthening Facebook’s grip on users, raising antitrust, privacy and security questions. It also underscores how Mr. Zuckerberg is imposing his authority over units he once vowed to leave alone.”

New York Times

Yksityisviestit kilpailuetuna

Facebookin omistamat yksityisviestipalvelut ovat maailman suosituimpien joukossa: niillä on yhteensä 2,6 miljardia käyttäjää.

Valikoiduilla markkinoilla kolmikko on kuitenkin yhä haastajan asemassa – etenkin Yhdysvalloissa, jossa Applen natiivi viestipalvelu iMessage nauttii valtavaa suosiota.

Myös Google haluaa haastaa Applen yksityisviestit. Googlen yritykset lanseerata rakastettu viestipalvelu ovat epäonnistuneet kerta toisensa jälkeen, mutta hakujätti ei lannistu.

Uudistettu Google My Business helpottaa yhteydenottoja hakutulosten kautta, minkä lisäksi yritys lobbaa teleoperaattoreita korvaamaan perinteisen SMS-formaatin RCS:llä. Uusi universaali mediamuoto mahdollistaisi multimediaviestinnän, lukukuittaukset ja typing-signaalit sekä yritysprofiilit.

“Many businesses still rely on SMS to send transactional messages like boarding passes, receipts, and shipping notifications to consumers. Global telcos, who have lost the lion’s share of consumer messaging traffic to the chat apps, are desperate to hold on to this share of the market.”

The Next Web

Kilpailuaseman lisäksi Facebookin pyrkimys yhdistää palvelujaan voi myös edistää mainostuloja (esimerkiksi WhatsApp on tappiollinen palvelu) ja Facebookin oman tori.fin, Marketplacen, käyttöä.

Facebook on jo vuosien ajan puhunut palveluistaan ekosysteeminä. Siitä huolimatta kolmea viestipalvelua on johdettu toistensa kilpailijoina. Tiiviimpi yhteys helpottaa mutta Facebookia suojautumaan viranomaisilta, jotka ehdottavat potentiaalisen monopolin hajauttamista.

Bisnestavoitteet eivät kuitenkaan ole Facebookin ainoa motivaattori.

Mitä on Dark Social?

Facebookinkin mukaan sosiaalisen median käyttäjät ovat viime vuosina siirtyneet julkisilta foorumeilta yksityiskeskusteluihin. Avoimen huutelun sijaan käyttäjät haluavat tavoittaa juuri oikeat ihmiset, joiden kanssa voi keskustella ilman algoritmejä ja filttereitä.

Tätä yksityiskäyttöä kutsutaan dark socialiksi.

Käyttäjät eivät halua mainosten häiritsevän, mutta brändien läsnäolo hyväksytään. Nielsenin muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan valtaosa yksityisviestintäsovellusta käyttäjistä jopa odottaa yritysten olevan helposti saatavilla privaatilla yhteydellä.

Tämä edellyttää brändejä kehittämään strategian ja tyylikirjan kahdenkeskisten keskustelujen hoitamiseen.

Some-alustat ovat vastanneet tarpeeseen muun muassa tukemalla chatboteja. Samalla etenkin Facebook ymmärtää myös brändien tarpeen mainostaa tuotteitaan suosituissa ympäristöissä. Messengerissä on jo pitkään voinut mainostaa, pian näemme mainontaa myös WhatsAppissa.

Lue myös 7 gerillataktiikkaa Instagram-maineeseen

Yhdistyminen ei ole pelkästään huono asia

Viime vuodet ovat olleet vaikeita Facebookille, kun käyttäjät vieraantuvat ja media löytää uusia tapoja heikentää palvelun aiemmin nauttimaa luottamusta. Kuva: Wired Magazine

Kehityssuunta on aiheuttanut eripuraa myös Facebookin sisällä. Mark Zuckerbergin aggressiivisemman puuttumisen aiemmin autonomisten palveluiden kehitykseen kerrotaan olleen osasyynä niin Instagramin kuin WhatsAppin toimitusjohtajien eroon viime vuonna. Monet muutkin kehitystiimien jäsenet ovat irtisanoutuneet tai uhanneet tekevänsä niin.

Käyttäjien ja asiantuntijoiden väkevä vastareaktio uutiseen perustunee siihen, että kyseessä ovat yksityisviestipalvelut, etenkin tietoturvasta tunnettu WhatsApp. Tuntuu siltä, kuin muurit, jotka auttoivat suojautumaan algoritmeiltä ja turhalta kohinalta, oltaisiin ajamassa alas.

Taustalla voi olla myös epäilys siitä, että WhatsAppiin alkaa ilmestyä enemmän mainontaa. WhatsApp-mainonnan alkaminen ainakin Status-fiidissä on ollut kuitenkin tiedossa pitkään, eikä ole riippuvainen siitä, miten eri sovellusten rajapinnat sovitetaan yhteen.

Lisäksi olemme tottuneet jakamaan digitaalisen aikamme eri alustoiden kesken. Kenties käyttäjiä pelottaa, että yhdistyminen johtaa Instagramin tai WhatsAppin brändien katoamiseen, ja jäljelle jää vain iso paha Facebook. 

Sovellusten tai valikoitujen ominaisuuksien yhdistäminen on merkittävä muutos, muttei ensimmäinen kerta, kun Facebook rakentaa siltoja palveluidensa välille. Puhumattakaan siitä, miten paljon vaivaa FB on käyttänyt helpottaakseen myös kolmannen osapuolen sovellusten ja oman alustansa välillä liikkumista.

Se ei myöskään ole kokonaan huono asia.

“We’re working on making more of our messaging products end-to-end encrypted and considering ways to make it easier to reach friends and family across networks.”

– Facebook

Yhdistyminen voi tehdä lähipiirin ja yritysten kanssa yhteydenpidosta huomattavasti sujuvampaa. Facebookin on kuitenkin löydettävä tasapaino yksityisviestien ja niiden lomassa tarjottavien mainosratkaisuiden kesken sekä etenkin varmistettava tietoturvallisuus.

Lue lisää vuoden 2019 Instagram-trendeistä

Easter Egg: Helmikuun myötä käynnistyy leffateemakuukausi Film February. Luvassa on muun muassa arvostelu Sarah Jessica Parkerin ja Helen Huntin tähdittämästä tanssileffasta, Star Wars Episode IX -huhuja ja soundtrack-fiilistelyä.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.