Mitä tapahtuu elokuvassa Star Wars: Episode IX?

Yhdeksännestä Star Wars -episodista ei vielä tiedetä edes nimeä.

Huhumylly yhdeksännen Star Wars -episodin juonen ympärillä kiihtyy

Uuden Star Wars -trilogian päätösosa Episode IX saapuu elokuvateattereihin joulukuussa 2019. Ohjauksesta vastaa uuden trilogian startinkin ohjannut JJ Abrams ja päätähtinä nähdään aiemmista elokuvista tutut Daisy Ridley, Adam Driver ja Oscar Isaac.

Abramsin The Force Awakensiä kritisoitiin vanhojen juonikuvioiden toista, mutta mielestäni elokuva oli todella onnistunut. Tarinankerronta oli dynaamista ja seikkailussa sopiva suhde toimintaa ja huumoria. Mikä tärkeintä, uudet maailmat ja hahmot imaisivat mukaansa.

Rian Johnsonin jatko-osa The Last Jedi taasen oli huomattavasti omintakeisempi ja dramaattisempi, paikoin jopa trippaileva. Siitä nousi nopeasti yksi Star Wars -suosikeistani.

VII ja VIII ovat tyyliltään hyvin erilaisia, joten on todella mielenkiintoista nähdä, millaisissa tunnelmissa trilogia viedään päätökseen. Onko luvassa draamaa vai vauhdikasta popcorn-seikkailua?

Mistä Episodi IX:n juoni lähtee käyntiin?

The Last Jedin lopussa Rey on päässyt alkuun Voima-koulutuksessaan ja kenraaliprinsessa Leian johtama Vastarinta joutunut alakynteen Kylo Renin johtaman pahan Ensimmäisen Ritarikunnan uhkan alla.

Huhujen mukaan IX hyppää viisi vuotta ajassa eteenpäin.

Poe Dameronin esittäjä Isaac vihjaa, että luvassa on sotaelokuva. Näemmekin varmasti Vastarinnan jatkavan selviytymistaistelua Ritarikuntaa vastaan. Koska kyseesssä on trilogian päätösosa, luvassa lienee suuri lopputaistelu.

Hyppy ajassa eteenpäin tarjoaisi myös mahdollisuuden nähdä varttuneempi versio The Last Jedin potentiaalisesta Voima-osaajasta Temiri ”Broom Kid” Blaggista. Kunhan luudanhallintataidoillaan hämmennystä aiheuttanut hahmo ei valittaisi yhtä paljon kuin teini-ikäinen Anakin Skywalker.

Reylo-romanssi

Jääkö sodan tiimellyksessä aikaa lemmelle? Fanit innostuivat Reyn ja Kylon orastavasta romanssista niin paljon, että keksivät parivaljakolle yhteisnimen Reylo.

The Last Jedi päättyi välirikkoon, mutta miten käy viimeisessä osassa – onko luvassa sovinto ja rakkaudentunnustus vai kaksintaistelu loppuun asti? Olisi toki jopa buffyvampyyrintappajamaisen melodramaattista, että Rey joutuu surmaamaan ihastelemansa pahan pojan.

Ainakin toivon hartaasti, etteivät Rey ja Kylo paljastu sukulaisiksi.

Myös Rosen ja Finnin (Kelly Marie Tran ja John Boyega) välille petailtiin The Last Jedissä romanttista yhteyttä, mutta koko juttu tuntui hyvin päälleliimatulta ja jännitteettömältä. Ties vaikka Finn ja Poe löytäisivät toisensa!

Leian kohtalo

Carrie Fisher menehtyi pian The Last Jedin kuvausten päättymisen jälkeen.

Elokuvassa nähtiin dramaattinen läheltä piti -tilanne, jolla Leia olisi voitu kirjoittaa helposti ulos, mutta hahmo jatkoi mukana loppuun saakka, joten hänet nähdään myös episodissa IX.

Lue myös arvostelu Carrie elämäkerrasta The Princess Diarist

Tekijät eivät kuitenkaan (onneksi) aio digitoida Fisheriä, vaan hyödyntävät episodeista VII ja VIII hyllylle jäänyttä materiaalia. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että Fisher istuksii komentokeskuksissa ja jakaa jengille viisauksia (ja yhä läksyttää Poeta rämäpäisyydestä).

Riskinä on, etteivät kohtaukset vaikuta itse juoneen millään tavalla. Isaac on kuitenkin lupaillut, että Fisherin edesmeno ja hahmon ikonisuus käsitellään ”kauniilla tavalla”. Fisherin lähipiirikin hehkuttaa, että materiaali näyttää tuoreelta ja että ”it’s going to look like it was meant to be.”

Luke Skywalker Voima-aaveena

Leia ei ole ainoa esiintyjä haudan takaa – tavallaan. Mark Hamillin esittämä Luke Skywalker menehtyi VIII:n lopussa, mutta hahmo nähdään valkokankaalla vielä kerran. Tämä tarkoittanee sitä, että Luke näyttäytyy Reylle Voima-aaveena aivan kuin Obi-Wan ja Yoda aiemmissa elokuvissa.

Erään huhun mukaan Richard E. Grant nähtäisiin iäkkäänä Obi-Wanina, ja ulkonäön perusteella voisi sopiakin rooliin. Kuvavuotojen perusteella hän kuitenkin esittää ilmeisesti pahisupseeria.

Matt Smithin taas on huhuttu esittävän nuorta keisari Palpatinea. Oh brother. Ulkonäkö olisi jälleen kohdallaan, mutten tiedä, millaista lisäarvoa hahmon näkeminen takaumassa voisi tuoda.

Vanhasta jengistä palaa myös Lando Calrissianin alkuperäinen esittäjä Billy Dee Williams. Roolista ei ole erityisemmin spekuloitu foorumeilla, joten voin heittää vain oman arvauksen. Todennäköisesti kyseessä on yhden kohtauksen cameo-näyttäytyminen – tai entä jos Reyn sooloillessa koulutuksensa kanssa Chewbacca onkin rekrytoinut vanhan kaverin kapteenikseen?

Lue myös: 40 Star Wars -suosikkihetkeäni

Mikä on Episodi IX:n nimi?

Tulevasta elokuvasta ei ole julkaistu yhtään virallista materiaalia, ja totuttuun tapaan tekijät pitävät suunsa supussa. Tiiserin ohella fanit odottavat kuitenkin kuumeisesti elokuvan virallisen nimen julkistusta.

Harmittelen yhä sitä, ettei uusia elokuvia ole suomennettu. Voima elpyy ja Viimeinen jedi olisivat olleet oivallisia käännöksiä, mutta miksipä turhaan kunnioittaa elokuvasarjaa ja suomen kieltä, kun voi lepäillä laakereillaan…

Episodi IX:n otsikko viitannee suureen taisteluun ja välienselvittelyyn, mutta tuskin suoraan (esimerkiksi ”The First Order Falls”). Keskiössä voi olla myös Kylon valta-asema tai Reyn henkinen voimautuminen (pun intended), tai tasapaino hyvän ja pahan väillä. Jälkimmäinen vaihtoehtoinen olisi tietynlainen kompromissi episodien III ja VI teemojen välillä.  

Otsikko voisi tosin olla vaikka Chewie Wookie Cookie Cooking ja menisin ensi-iltaan. Uusi trilogia on onnistunut yllättämään erittäin positiivisesti, enkä malta odottaa, miten tarina päättyy!

Film February 2019 on käynnistynyt. Lisää elokuvafanitusta muutaman päivän päästä!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.