Kuukauden Digilluusio: Vertikaalivideon hyödyntäminen on välttämättömyys

Film Februaryn kunniaksi Digilluusio käsittelee somen tärkeintä kuvaformaattia.
Film Februaryn kunniaksi Digilluusio käsittelee somen tärkeintä kuvaformaattia.

Stories-formaatti pakottaa ottamaan käyttöön 9:16-kuvasuhteen

Stories on vakiinnuttanut asemansa yhtenä sosiaalisen median tärkeimmistä tarinankerronnan formaateista.

Bränditkin ovat rohkaistuneet itsestään tuhoutuvien julkaisujen suhteen, mutta usein julkaistakseen stilisoimattomia ja tarinattomampia kuvia ja videoita.

Sivuhuomio: Stories on yksi monista sosiaalisen median ilmiöistä, joiden suomentaminen on haastavaa. Pitäisikö termi kääntää tarinoiksi, vai riittääkö hienovarainen finglish-versio, jossa kirjoitamme sanan stories pienellä alkukirjaimella?

Lue myös: miten suomentaa sosiaalista mediaa?

Toki välittömyys on ”storiesin” ytimessä, ja kanavien eri kuvanmuokkausominaisuuksia tuntuu yhdistävän eksentrisyys ennen estetiikkaa -muotoiluperiaate. Odotukset brändikokemusten tuotantoarvoja kohtaan kuitenkin kasvavat. Aivoton roiskiminen vain siinä toivossa, että brändi olisi “rileitaböl”, on harvoin linjassa positiivisen yritysmielikuvan kanssa. Storiesiin pitää panostaa, vaikka viesti tuhoutuisi vuorokauden sisällä.

Vertikaali pitää huomioida viimeistään kuvaustilanteessa

Vertikaali eli pystysuora kuvasuhde 9:16 oli vielä jokin aika sitten kuriositeetti, jolle saattoi ummistaa silmänsä. Vuonna 2019 sen käyttöönotto on välttämättömyys.

Lue myös: Instagram-trendit 2019

Tämä asettaa merkittävän haasteen sisällöntuottajille. Perinteisen tuotantomallin mukaan ensin tuotetaan niin kutsuttu hero-video. 16:9-kuvasuhteen laajakulmakaunottaresta leikellään sitten 1:1-kuvasuhteen klippi someen; ei ihan niin elokuvallinen kuin originaali, mutta ok.

Mutta entä stories-versio? Kuva pitää rajata uudelleen melkein otos otokselta ja silti otoksen tärkeimmän elementin saaminen kuvaan on haaste. Grafiikoilla tilkitseminen taas huutaa, miten stories-versio unohtui alkuperäisestä tuotantosuunnitelmasta.

Eri kuvaformaatteihin sopivuus pitääkin vastedes sisällyttää jo kuvakäsikirjoitusvaiheeseen ja kaikki versiot kuvattava samalla kertaa. Kuvaustilanteessa kameran monitoriin voi esimerkiksi jo merkitä suoja-alueet kolmelle kuvakoolle (16:9, 9:16, 1:1) rajauksen optimoinniksi. Jos homma ei toimi kaikissa suhteissa, ei muuta kuin uusi otos. Versiot tuotetaan kuitenkin samassa kuvaussessiossa, ei vasta editissä.

Lue myös: Videon optimointi sosiaaliseen mediaan

Vertikaali kuvasuhde pakottaa miettimään jopa millaisia tarinoita on mahdollista kertoa. Somessa ei muutenkaan voi enää säästellä kohokohtaa loppuun, vaan jo ensisekuntien pitää koukuttaa. Nyt pitäisi vielä leikata ruudusta sivut pois.  

Parhaimmillaan tiukka rajaus päästää katsojan päähenkilön iholle. Vertikaalissa kannattaakin laittaa puhuva pää puhumaan suoraan kameraan eikä uutisraporttimaisesti sen ohi.

National Geographicin IGTV-dokumentin tähdet puhuvat suoraan yleisölle.

Herätä huomio ja ilahduta täyttämällä koko kuvaruutu

Kuvaustyyli ei välittömästi tunnu luontevalta (sen huomaa esimerkiksi siitä, miten hitaasti pitkille vertikaalivideoille suunnattu IGTV kasvattaa suosiotaan). Uuteen maailmanjärjestykseen totutellessa pystykuvaformaatin voi kuitenkin ”feikata” muutamalla tavalla – katso esimerkit alla.

Televisio ei korvannut elokuvaa. Internet ei tuhonnut sanomalehtiä. Vertikaalivideokaan tuskin täysin jyrää kaikkia muita kuvasuhteita.

Se on kuitenkin yksi tämän päivän – ja ylihuomisen – käytetyimmistä formaateista. Sen käyttö ei rajoitu pelkästään storiesiin, vaan voi herättää huomion perinteisessä fiidissä täyttämällä koko ruudun (kuvasuhde on fiideissä yleensä 5:4).

Some-kanavat Snapistä YouTubeen tukevat, jopa edellyttävät, vertikaalikuvasuhdetta. Sisällön tuottaminen saattaa olla vaivalloista, mutta kannattaa, sillä ainakin vielä tällä hetkellä täydellisesti optimoitu video tuottaa katsojassa vau-efektin.

Toivottavasti myös tämän vuoden Film February aiheutti sinussa edes pienen vaun. Mikäli missasit, kuun aikana käsiteltiin musiikkia, Star Warsia ja tanssielokuvaa Girls Just Want To Have Fun.

Stories-muodon hakkerointia: Nokia sovitti Spider-Man-promon kopioimalla klipin taustalle zoomattuna ja sumennettuna. Marimekko taas asetti saman videon kolmeen kertaan alekkain.

Easter Egg: Brändätyt Stories-filtterit ovat huomattava potentiaalinen mainostulonlähde Instagramille ja sen emoyhtiölle Facebookille. Mainospaikka ei ole vielä saatavilla, toisin kuin median edelläkävijä Snapchatissä, mutta valikoidut tuottajat ovat päässeet luomaan omia filttereitään. Millaisia efektejä on luvassa? ”The future of Instagram face filters is glossy, metallic, and surreal”, The Verge kirjoittaa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.