
Nousevat palvelut ja formaatit uudistavat sosiaalista mediaa
Ennen oli kaikki huonommin, kun sosiaalinen media oli yhtä kuin Facebook, Twitter ja YouTube. Vuosien varrella kanavien rooli arjessamme on muuttunut huomattavasti – erityisesti Instagramin, WhatsAppin ja Snapin kaltaisten alustojen kasvettua kuriositeeteista käytetyimpien mobiilisovellusten joukkoon.
Uusien palveluiden myötä myös sosiaalisen median itsensä luonne on muuttunut. Some ei käsitä vain kanavia, joissa voi mitata engagement ratea (joskin toivon, ettei kukaan enää muutenkaan keskity kyseiseen mittariin), vaan kaikkia, joissa brändi ja käyttäjä voivat olla vuorovaikutuksessa.
Tässä on muutama esimerkki alustoista, jotka laajentavat somen määritelmää tulevaisuudessa – oletko jo aktivoitunut näissä kanavissa?
Lue myös: Sosiaalisen median trendit 2020
Spotify
Striimauspalvelussa voi kuunnella musiikin lisäksi yhtä viime vuosien puhutuimmista formaateista. Podcastien ohella mainostajat voivat tavoittaa yleisöjään esimerkiksi mielialojen mukaan kohdentamalla – tai tarjoilemalla palvelun noin 220 miljoonalle käyttäjälle brändin arvoja heijastelevia soittolistoja, jotka voi sitoa ajankohtaisiin aiheisiin samaan tapaan kuin ”perinteiset” somepostaukset.
TikTok
Lue myös: TikTokin potentiaali brändeille
Huulisynkkaamisesta, tanssikoreografioista ja monipuolisista videoeditointiominaisuuksista tuttu TikTok on noussut nopeasti yhdeksi nuorten luovien suosikkityökaluista.
Konservatiivisemmatkin brändit ovat aktivoituneet palvelun kiinalaisessa versiossa Douyinissä muun muassa järjestämällä omia videohaasteita. Saa nähdä, milloin länsimaiset mainostajat alkavat tuottaa sisältöä – vai putoaako TikTok kartalta Snapin tapaan.
Lue myös: Miten Kiinassa käytetään somea?
Giphy
Netin korkealaatuisin videoluuppipalvelu on kaikkea muuta kuin pelkkä GIF-kirjasto. Etenkin yhdysvaltalaiset yritykset ja julkkikset ovat ryhtyneet tuottamaan räätälöityjä julkaisuja: NBA koostaa upeimmat playoff-korit, Jennifer Lopez valitsee omat suosikkiruutunsa uudesta musiikkivideostaan. Think Buzzfeed listicles, only shorter. Yritystilin merkittäviä etuja on mahdollisuus saada omat animaatiot käyttöön myös Instagram Storiesissa.
Viestipalvelu WhatsApp on kaikkea muuta kuin ”new kid on the block” (toivottavasti päässäsi alkoi heti soida Step by Step… koska NKOTB-viittaus ON relevantti vuonna 2019), mutta sen merkitys tulee vain kasvamaan emoyhtiö Facebookin hakiessa uutta suuntaa. Brändien on kehitettävä kunnon strategia yksityisviestintää varten – oli kyseessä kahdenkeskiset keskustelut tai pienryhmä-chatit.
Lue myös: Facebook-uutinen vastaa dark social -trendiin
Digilluusion kesäloma
En ole koskaan innostunut someloman pitämisestä, mutta suosittelen pohtimaan omaa somen käyttöä ihan perusarjessakin.
Olen esimerkiksi piilottanut useita epäkiintoisia sisältöjä mielekkyyden ja inspiraation takaamiseksi (joillain tuottajilla on mielenkiintoisia IG-fiidijulkaisua, mutta Stories-postaukset eivät innosta – tai päinvastoin). Jos haluat auditoida kulutustottumuksiasi, tämä artikkeli sisältää mielenterveyden ammattilaisen vinkkejä somen käyttöön.
Joka tapauksessa Digilluusio vetäytyy heinäkuun ajaksi kesälomalle, mutta elokuussa luvassa onkin erityinen juhlajulkaisu. Tällä välin luvassa on muuta pop-kulttuurihehkuttelua.
Viimeksi Digilluusiossa: Joko ASMR-kupla puhkesi?

Easter Egg: On ollut ilo nähdä brändien tukevan Pride-viikkoa. Turhan monet kuitenkin erehtyvät vain puskemaan tuotteitaan sateenkaaren väreissä. Priden pitäisi olla brändin DNA:ssa olevien arvojen juhla, ei vain uusi Black Friday.