Top 5 Aikakoneen parhaat biisit

Aikakoneen Vera, Sani, Maki ja Alex.
Aikakoneen Vera, Sani, Maki ja Alex.

Kesäisin tehosoittoon Spotifyssä kulkeutuu hittejä vuosien takaa, hyvässä ja pahassa.

Viime vuonna turhankin paljon kuunteluaikaa saivat vuosituhannen alkupuolella huippusuositut rock-yhtyeet, mutta viime kuukausina huomio on kiinnittynyt kotimaiseen eurodance-kokoonpanoon.

Lue myös Top 10 biisiä The Rasmukselta ja Top 10 biisiä Linkin Parkilta

Odota, Keltainen, Neiti Groove... Aikakone tehtaili ysärillä pop-hittejä tahdilla, johon Movetronin kaltaiset kotimaiset kilpakumppanit eivät kyenneet vastaamaan.

Yhtyeen kulta-aika huipentui vuoden 1998 Maa-albumiin. Vuosituhannen vaihteessa Sani, Vera, Alex ja Maki havittelivat kansainvälisiä markkinoita englanninkielisillä biiseillä, mutta läpimurto jäi haaveeksi.

Aikakone palasi suomalaisille juurilleen ja levytysstudioon vuosina 2010 ja 2015. Jälkimmäisellä kerralla tuotettiin yhtyeen versio Michael Jacksonin HIStory-kokoelmasta: yhtyeen 20-vuotistaipaleen kunniaksi koostettin best ofin kylkeen levyllinen uutta musiikkia. Uusi materiaali tuotettiin tosin ilman Veraa (oikealta nimeltään Heidi Puurula).

Tuoreempi tuotanto lienee jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta vanhojen klassikoiden kuuntelu lämmittää edelleen mieltä. Tässä ovat omat Aikakone-suosikkini.

5. Seis

Aikakoneen kolmas albumi Maa on yhtyeen mielenkiintoisin. Tuotantoarvot ovat huomattavasti aiempaa korkeammat ja kokonaisuus kaukana tasapaksusta jumputuksesta.

Seis toki edustaa perinteistä Aikakone-sapluunaa, mutta tunnelmallinen soundimaailma aaltoilevine syntikkapilpahduksineen tekee kappaleesta poikkeuksellisen.

Romanttisia lyriikoita maustetaan autoiluun liittyvillä vertauksilla, muttei onneksi liian kanssa. Nykypäivänä kappale kertoisi selvästi Tinder-treffeistä, joiden jälkeen väärin signaaleja tulkinnut joutuu ghostauksen kohteeksi.

Pienenä miinuksena optimistinen ”dababaan” lauleskelu on kylläkin vahvasti ristiriidassa muutoin niin mystisen melodian ja haikean sanoman kanssa. Ei sydän särkyneenä rallatella!

4. Lumotar

Yhtyeen jäsenet kenties vaihtuvat, mutta voimme luottaa siihen, että Maki katsoo kameraan.

Aikakone-kuume hiipui kolmannen pitkäsoiton jälkeen. Myöhemmästäkin tuotannosta löytyy muutama timantti, jotka osoittavat yhtyeen voivan luontevasti kokeilla erilaisia tyylilajeja ominaissoundiaan kadottamatta. Lumotar lumoaa rikkailla kasarisoundeillaan ja todistaa, että retrokin voi tuntua raikkaalta.

3. Odota

Tämän videon jälkeen yhtye ymmärsi estää Makia tanssimasta.

Odota on varmasti yhtyeen tunnetuin ja ehdottomasti tärkein biisi: Sanin haa-a-aa-huudahdukset ja vauhdikkaat synamelodiat luovat perustan koko Aikakone-soundille, joka kuuluu monissa, monissa myöhemmissä biiseissä Aarresaaresta Magiaan. Intensiivinen draivi nousee entisestään lopun modulaation myötä.

Rakastan suomen kieltä, mutten kuuntele suomenkielistä musiikkia kovinkaan usein. Siksi monet artistit onnistuvat yllättämään lyyrisillä kielikuvillaan. Aikakone ei saakaan riittävästi kiitosta sanoituksistaan. Odota-hitin säväyttävin kohta onkin viittaus epätoivoon: ”Huudan tuuleen.”

2. Teimme tarinaa

Olin aina Sani-fani, mutta suosikkibiiseissäni päävokalisteina ovat muut jäsenet. Alex käynnistää kertomuksen särkyneestä sydämestä, ja Sani ja Vera hyppäävät mukaan vasta ensimmäisen kertosäkeen jälkeen.

Biisin sovitus kiehtoo. Jungle-rytmi on vahvassa kontrastissa maalailevien synapyyhkäisyjen kanssa. Biitti putoaa pois ensimmäisen kertosäkeen alussa tuoden esiin Alexin persoonallista ääntä. Toisella kerralla kertsi esitetään tyylikkäästi kaanonina.

1. Tulisitko

Suosittelen tutustumaan kappaleen lyriikoihin (mikäli saat katseen irti Veran sensuellista esityksestä).

Ylivoimainen suosikkini on yksi harvoista kerroista, jolloin Vera esiintyy päävokalistina. Muistan yhä katsoneeni yllä olevaa esiintymistä suorana lähetyksenä. Vaikka olin diggaillut muutamista aiemmista julkaisuista, tämä esitys sai minut ensi kertaa oikeasti innostumaan Aikakoneesta.

Koko Maa-albumi on muutenkin irtiotto aiempien pitkäsoittojen soundeista, mutta Tulisitko nousee silti edukseen kaikuefektien luomalla eteerisyydellä ja ikävöinnistä hyvin runollisesti kertovine sanoituksineen.

Veran tumma ääni vain korostaa poikkeuksellisen dramaattista tunnelmaa entisestään, Sanin haa-aattelut taasen kuulostavat huomattavasti kypsemmiltä kuin yhtyeen perinteisemmissä tamppauskappaleissa. Edes junttaava taustabiitti ei hillitse ilmavaa ja täyteläistä kertosäettä.

Monet Aikakoneen hiteistä ovat aikansa tuotteita, mutta tässä on jotain ajatonta.

Mikä on sinun Aikakone-suosikkisi?

Kärkilistan koonti paljasti Aikakoneen melodisten tunnusmerkkien ohella myös jatkuvia lyyrisiä teemoja. Sydänsuruista laulamisen ohella yhtye nauttii matkailusta avaruuteen ja muihin uusiin maailmoihin.

Kärkisijojen tuntumassa oli monia ikimuistoisia levytyksiä. Hatunnosto esimerkiksi intialaisilla soundeilla maustetulle Keltaiselle – on ihailtavaa, miten täysivaltaisesti yhtye antautuu yltiöaurinkoiselle optimismille.

Mitkä ovat sinun Aikakone-suosikkejasi? Kerro kommenttikentässä tai somessa!

3 comments

  1. Aikakoneen suosikki biisit Tähtikaaren taa Matkustanut oon keltainen Pikkulintu Perhosten yö

  2. Itte taas eniten oon aina ollu Maki fani ja jonku verran Alexin kun oon semmonen miesten fanittaja ja eilen Aikakoneen keikalla kävin pitkästä aikaa Maki Sani ja Alex katsomassa

  3. Nti Groove ihan heittämällä top5 kappale. Samaa mieltä ykkösestä, että Tulisitko on paras.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.