Kuukauden Digilluusio: 100 somevinkkiä 100 artikkelin kunniaksi!

Digilluusio juhlistaa merkkipaalua merkittävällä (ja merkillisellä) somevinkkilistalla.

Digilluusio opastaa sosiaalisen median asiantuntijoita

Digilluusio-sarjaa on julkaistu jo yli 100 artikkelia!

Niinpä siitä on kasvanut sivuston pitkäikäisin säännöllisesti julkaistu sarja. Konsepti syntyi aikanaan verkkokirjoituskurssilla ammattikorkeakoulussa, ja muutama noista vanhoista kirjoituksista on julkaistu myös tällä sivustolla.

Tämän kohta kymmenen vuoden aikana Digilluusiossa on käsitelty laajaa kirjoa media- ja teknologia-aiheita. Vuosien varrella esimerkiksi pelaaminen ja musiikki ovat löytäneet kodin muista sarjoista, kun Digilluusio on keskittynyt vahvemmin sosiaaliseen mediaan.

Juhlan kunniaksi luvassa on jotain erityistä: kooste sadasta vuosien varrella jaetusta ja (toivottavasti) yhä hyödyllisestä vinkistä sosiaalisen median sisällöntuotantoon. Mukana on linkit valikoituihin artikkeleihin. Samat vinkit kuulet myös yllä olevassa videossa – muista suositella kollegalle!

  1. Panosta sisältöön, joka on brändinmukaista, konseptivetoista ja visuaalisesti houkuttelevaa.
  2. Älä tyydy tuijottamaan vain välittömien kilpailijoiden sisältöjä inspiraatiota hakiessasi. Kilpailijoiden sisältö on todennäköisesti yhtä tylsää kuin omasi. Löydät ideoita myös muilta aloilta ja yksityiskäyttäjiltä.
  3. Ole nörtti: innostu pienten piirien asioista ja herkuttele yksityiskohdilla (mutta älä jaarittele). Tuo esille intohimoasi brändien alihyödyntämässä kanavassa massamediassa YouTubessa. Lähde: Brändi, ryhdy tubettajaksi!
  4. Turhankin monta kertaa Facebookin kuolemaa ennustaneena voin myöntää, ettei palvelu ole lähdössä mihinkään – sen rooli vain kehittyy käyttäjien tarpeiden mukana. Jatka mainosverkoston ja yhteisöjen hyödyntämistä.
  5. Käytä Twitteriä ajankohtaisten ilmiöiden seurantaan seuraamalla tiettyjä hashtageja tai koostamalla tärkeimmät uutistilit omaksi listakseen. Reaaliaikaista informaatiota tarjoaa myös Jodel, mutta vielä negatiivisempaan sävyyn.
  6. Jos et enää ole muuten aktiivinen Snapchatissä, seuraa julkaisijoiden originaalisarjoja ja pelejä saadaksesi luovia ja tuotantoteknisiä ideoita omiin konsepteihisi.
  7. Kehität sitten verkkopalvelua tai somestrategiaa, älä laadi toisistaan irrallisia sisältöjä vaan rakenna yhtenäinen ekosysteemi.
  8. Sen lisäksi, että suomalaisetkin voivat nyt mainostaa Pinterestissä, kuvapalvelu on somen salainen SEO-ase. Viljele avainsanoja ”pinnausten” kuvauksissa ja lisää julkaisuihin URL olennaiselle verkkosivulle. Lähde: 5 vinkkiä Pinterest-optimointiin
  9. Käytä portrait-kuvasuhdetta varmistaaksesi Pinterest-julkaisujen näkyvyyden. Pinterest suosittelee kuvakokoa 1500×500 px.
  10. Julkaise Pinterestissä vähän, mutta usein.
  11. Tee somekokemuksestasi miellyttävämpi piilottamalla syötteistäsi profiileita, joiden sisällöt eivät kiinnosta päivittäin (mute/unfollow).
  12. Livestriimit ja 24 tuntia saatavilla olevat Stories-sisällötkään eivät poista tarvetta toimia suunnitelmallisesti.
  13. Laadi some-sisältökalenteri pilveen, jotta koko tiimi voi muokata sitä reaaliajassa. Google Drive on edelleen varteenotettava vaihtoehto. Lähde: Millainen on hyvä sosiaalisen median sisältökalenteri?
  14. Järjestä sisältökalenterin päivämäärät uusille riveille. Näin on helpoin saada yleiskuva sisällöistä ja tarvittaessa lisätä ylimääräisiä sisältöjä tai versioita.
  15. Kehitä jokaiselle päivälle oma toistuva teemansa helpottaaksesi suunnittelua ja sitouttaaksesi yleisön säännöllisyydellä.
  16. Lisää teeman oheen myös kenttä tarkemmalle aiheelle. Näin voit rakentaa jatkuvia tarinoita ja välttää toistoa.
  17. Säännöllisyys ei tarkoita, ettei ennalta sovittujen sisältöjen sekaan voisi heittää ajankohtaisia oivalluksia. Ole joustava.
  18. Jos organisaatiossasi on useampi sisällöntuottaja, merkitse kalenteriin vastuuhenkilö(t) jokaisen julkaisun kohdalle.
  19. Julkaisuille voi merkitä myös omat tavoitteensa (tarkat numeeriset tai ylätason tavoitteet, kuten ’osallistaminen’)
  20. Jos ja kun edistät julkaisujesi tavoittavuutta maksetulla näkyvyydellä, merkitse budjetti ja kohderyhmä(t) kalenteriin.
  21. Jos kalenterialusta antaa myöden, jäädytä tärkeää tietoa sisältävät rivit/solut. Kalenterissa navigointi on huomattavasti helpompaa, kun tietää oikeat kentät teemoille, kanaville ja sisällöille.
  22. Luo sisältökalenteriin omat välilehdet ideoille ja – etenkin jos seuraajat ihmettelevät aina samoja asioita palvelustasi – usein kysytyille kysymyksille vastauksineen.
  23. Lisää välilehti myös brändille ja yleisölle olennaisille erikoistapahtumille (juhlapyhät ym.) ja kausi-ilmiöille
  24. Varmista tekstin olevan riittävän ytimekäs esimerkiksi mainontaa varten lisäämällä kalenteriin kaava, joka laskee sisältösolun merkkimäärän automaattisesti [esim. =LEN(H7)]
  25. Somealustojen sulkiessa rajapintojaan uutterimmat someduunarit lisäävät kalenteriin myös suoralinkin julkaistuun sisältöön. Tämä jouduttaa ”kommarointia” ja analytiikkaa.
  26. Liity Someduunarit-ryhmään Facebookissa. Lähde: Uudet 10 tekijää, joita seuraan somessa
  27. Hyödynnä livestriimejä esitelläksesi tuotteita vuorovaikutteisissa Q&A-sessioissa. Lähde: 17 tapaa yritykselle käyttää livestriimejä
  28. Voit myös tarjota uniikkeja kurkistuksia kulissien taakse kollegan tai somevaikuttajan seurassa.
  29. Tietyissä somepalveluissa voi järjestää myös jaettuja livestriimejä. Järjestä julkisia haastatteluja asiantuntijoiden tai asiakkaiden kanssa.
  30. Livestriimien reaktiot voivat tuntua turhilta mittareilta, mutta aktiivisuuspiikeistä voi päätellä, millaiset sisällöt kiinnostavat seuraajia.
  31. Brändää livelähetys esimerkiksi niin, että alussa päähenkilön taustalla näkyy yrityksen logo (tapahtuma-alueella tai studion seinällä)
  32. Panosta liveen käyttämällä kamerajalustaa tai gimbalia ja lisäämällä mukaan reaaliaikaista grafiikkaa tai ennakkoon tuotettuja inserttejä. Varmista myös, että laitteistosi akut kestävät ja verkkoyhteys toimii.
  33. Panosta erityisesti livelähetyksen audioon: heikomman kuvanlaadun antaa anteeksi, kunhan ääni kuuluu.
  34. Päämäärätön haahuilu ei kiinnosta ketään. Buukkaa livelähetykseen esiintyjä, joka puhuu yleisölle.
  35. Älä anna esiintyjän sortua monologiin, vaan tee livelähetyksestä vuorovaikutteinen.
  36. Oikolue ennen julkaisua.
  37. Minkä mittainen somevideon pitäisi olla? Tälle ei ole yhtä vastausta, mutta tärkeintä on herättää yleisön huomio ensisekunneilla. Mustat ruudut ja epäselvät yleiskuvat koukuttavat harvoin.
  38. Aloita somevideo siis koukulla – jopa paljastamalla loppuratkaisun.
  39. Lyhyempien ja luuppaavien videoiden rinnalla Facebook ja YouTube suosivat pidempiä videoita (jopa kymmenten minuuttien pituisia). Kunhan ne pitävät katsojan huomion.
  40. Jos brändisi suuntaa Kiinan-markkinoille, yhteistyö paikallisten somevaikuttajien kanssa on välttämättömyys. Lähde: Miten Kiinassa käytetään sosiaalista mediaa?
  41. Yllättävää kyllä, kiinalaisten vaikuttajien ei tarvitse ilmoittaa postauksissaan kaupallisesta yhteistyöstä. Yllättävää kyllä, kiinalaisten vaikuttajien ei tarvitse ilmoittaa postauksissaan kaupallisesta yhteistyöstä. Lähde: Yhteistyö kiinalaisten somevaikuttajien kanssa
  42. Toisaalta brändien pitää olla erittäin läpinäkyviä. Kiinassa kaikki väitteet parhaimmuudesta on voitava perustella.
  43. Video edistää tutkitusti näkyvyyttä, osallistumista ja myyntiä. Formaattiin kannattaa panostaa myös siksi, että se on perusta muullekin sisällölle: videon avulla sinulla on myös audiota, tekstiä (transkription avulla) ja stillejä. GIF-animaatioita unohtamatta.
  44. Formaatin välittömyydestä huolimatta yleisö odottaa myös huolella valmisteltua ja relevanttia Stories-sisältöä.
  45. Lisää videon loppuun CTA ja linkki olennaiselle verkkosivulle (esim. YouTube End Cardin avulla). Lähde: 3 vinkkiä YouTube-optimointiin
  46. Joka julkaisussa ei kuitenkaan tarvitse mainita tuotettasi, palveluasi tai linkata verkkosivulle.
  47. Suunnittele videosi niin, että sama sisältö toimii monessa eri kuvasuhteessa: 16:9, 9:16, 4:5 ja 1:1. Lähde: Vertikaalivideon hyödyntäminen on välttämättömyys
  48. Valtaosa somevideoista katsotaan ilman audiota (pois lukien YouTubessa). Lisää mukaan tekstitykset.
  49. Kierrätä sisältöjä laatimalla lyhyistä videoista pitkiä kokoelmia.
  50. Käytä Instagramin Hyperlapse-sovellusta kuvataksesi stabiileita käsivaravideoita. Tallenna video 1x-nopeudella saadaksesi laadukkaamman näköistä mutta normivauhtista kuvaa.
  51. Lisää yrityksesi toimipisteet Facebook-sivun alle (Locations). Näin kävijät voivat merkitä toimipisteesi myös Instagram-julkaisuihin.
  52. Hyödynnä sometrendejä, kun ne ovat ajankohtaisia, ja vältä turhaa tuotepornoa – vuoden Pride- ja ASMR-promot osoittavat, miten helposti sorrutaan päälle liimattuun kaupalliseen viestintään. Lähde: Joko ASMR-kupla puhkesi?
  53. Jo olemassa olevien meemien kierrättäminen sellaisenaan ei välttämättä istu normaaliin sisältövirtaasi tai anna muutenkaan parasta kuvaa brändistäsi. Tunnettujen meemien toisintaminen pastisseina voi kuitenkin puhutella laajempaakin yleisöä.
  54. Sovella Googlen sisältöjaottelua luovassa suunnittelussa. Ajoittaiset Hero-sisällöt aiheuttavat (toivottavasti) näkyvyyspiikin, Hub saa yleisön palaamaan kanavallesi säännöllisesti, Help auttaa uusia yleisöjä löytämään brändisi. Lähde: Videostrategian työkaluja Googlelta
  55. Voit hyödyntää myös sisällöntuotantomekaniikkaa Create, Collaborate & Curate. Mallin mukaan oman tuotannon ohella voi kasvattaa tavoittavuutta ja sitoutumista tekemällä yhteistyötä vaikuttajien ja yleisön kanssa.
  56. Kirjavinkki: Henry Carrollin Read This If You Want To Be Instagram Famous
  57. Valtaosa somekäyttäjistä odottaa yrityksen olevan saatavilla yksityisviestillä. Panosta DM-strategiaan.
  58. Vältä somemainoksissa liian seksuaalista tai uhkaavaa (esim. väkivaltaista) kuvastoa. Liian tarkasti kohdennettu copy on myös kielletty (älä kirjoita julkaisussa esim. ”hei, sinä 35-vuotias keravalaismies.”)
  59. Seuraa laadukkaita teknologiasivustoja tai podcasteja pysyäksesi ajan tasalla uusista someuutisista. Oma suosikkijulkaisijani on The Verge.
  60. Tee tylsästä kuva-aiheesta dynaamisempi kuvaamalla pieni liike Boomerang-sovelluksella.
  61. Osoita, että brändilläsi on arvoja, joihin se sitoutuu. Ja ei, pelkkä lehdistötiedote ei riitä.
  62. Jos julkaiset arvopohjaista viestintää, valmistaudu kritiikkiin. Valitettavan usein yleisö keksii negatiivista sanottavaa aiheesta kuin aiheesta.
  63. Älä kuitenkaan välttele mielenilmausta vastaiskun pelossa. Yleisön suututtaminen ei aina johda myynnin laskuun.
  64. Älä someta kesken elokuvanäytöksen. Lähde: Älä snäppää leffassa! Ja muita some-etikettiohjeita
  65. Älä someta hautajaisissa. Paitsi omissasi.
  66. Älä someta samalla, kun kaveri kertoo itselleen tärkeää asiaa.
  67. Älä käytä termiä ’somettaa’.
  68. Älä käytä sovellusta, joka twiittaa automaattiviestin viikon uusista seuraajista. Omakehu ei kiinnosta ketään.
  69. Älä livetviittaa vain pönkittääksesi omaa statustasi.
  70. Ole lähdekriittinen.
  71. Kunnioita tekijänoikeuksia.
  72. Jos joku hehkuttaa sinua somessa, älä tyydy vain tykkäämään julkaisusta.
  73. Merkitse muita käyttäjiä kuvaasi vain luvalla.
  74. Pyydä lupa ”regrammata” ja merkitse alkuperäinen julkaisija.
  75. Älä lähetä LinkedIn-kutsua tuntemattomalle ilman saatetekstiä.
  76. Älä kutsu itseäsi someninjaksi.
  77. Älä kutsu itseäsi someguruksi.
  78. Älä töki Facebookissa.
  79. Vältä deep likeä.
  80. Älä ghostaa.
  81. Älä lue toisen yksityisviestejä salaa.
  82. Älä käytä julkaisussasi sanontaa ’uhka vai mahdollisuus’.
  83. Älä merkitse Twitter-profiiliisi, millä kielellä kirjoitat.
  84. Älä merkitse Twitter-profiiliisi, että jakamasi mielipiteet ovat omiasi.
  85. Muista, ettei some anna kokonaiskuvaa ihmisestä. Pyri siis rakentavaan viestintään.
  86. Jos huomaat, ettei joku enää seuraa sinua somessa, f**k it.
  87. Kun luot brändillesi uuden sometilin, julkaise jo ennen esim. lanseerausmainonnan aloittamista. Näin seuraajat ymmärtävät, että tili on aito ja aktiivinen. Lähde: 7 gerillataktiikkaa Instagram-menestykseen
  88. Luo yritykselle Giphy-tili ja lataa läpinäkyvällä taustalla olevia animaatioita Instagramissa käytettäväksi. Lähde: Onko sosiaalisen median määritelmä muutoksessa?
  89. Valitse brändiisi, tai vielä ennemmin brändiarvoihisi liittyvä hashtag ja yllätä sen käyttäjät kommentoimalla tai lähettämällä näyte tuotteestasi.
  90. Käytä Twitterissä 1-2 hashtagia edistääksesi näkyvyyttä. Instagramissa voit viljellä julkaisun loppuun jopa kymmeniä olennaisia tunnisteita.
  91. Seuraa kilpailijoita – ja kilpailijoiden Instagram-seuraajia esitelläksesi paremman vaihtoehdon.
  92. Trollaaminen voi olla myös positiivista. Valitse vaikutusvaltainen profiili ja kommentoi tämän jokaiseen postaukseen hyväntahtoiseen sävyyn. Kutsun tätä Cypress Hill -tekniikaksi.
  93. Uskalla puhutella myös pienyleisöjä.
  94. Muista optimoida videosi esikatselukuva (thumbnail) esim. lisäämällä grafiikkaa ja lähikuva ihmiskasvoista.
  95. Sijoita videon tärkein hyperlinkki YouTube-kuvauksen alkupuolelle.
  96. Lisää YouTube-videoon linkkejä muihin videoihin tai verkkosivullesi esimerkiksi Cardsien avulla.
  97. Valitse tietyt hashtagit, filtterit ja GIF-animaatiot rakentaaksesi yhtenäistä brändiä. Lisää helppoja mutta olennaisia brändäämisvinkkejä luvassa myöhemmin syksyllä.
  98. Arvosta yhteisön jäseniä ja mieti, ilahduttaako sisältösi heitä.
  99. Numeroidut listat ovat usein helpompilukuisia kuin pitkät artikkelit. Ne ovat yleensä myös kiinnostavampia: ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota otsikoihin, joissa on numeroita. Kerro kommenteissa, säilyikö mielenkiintosi tämän listan loppuun saakka.
  100. Seuraa Hurraakerkkoa YouTubessa, Facebookissa ja Instassa ja syvenny someaiheisiin osoitteessa https://hurraakerkko.com.

Haluan vielä lopuksi kiittää kaikesta vuosien varrella vastaanottamastani palautteesta, joka on auttanut kehittämään Digilluusio-sarjaa. Toivon, että julkaisut auttavat työssäsi sosiaalisen median parissa myös jatkossa.

Seuraavaksi luvassa sivustolla on perinteinen Kerkon Virallisen Kesäbiisin paljastus. Syksyn aikana julkaistaan myös uusia elokuva-arvosteluja ja tietysti lisää sosiaalisen median vinkkejä.

Viimeksi sivustolla: Quentin Tarantinon ikimuistoisimmat roolisuoritukset

Kiitos Digilluusion tukemisesta! Lisää somevinkkejä luvassa syyskuun lopussa.

Easter Egg: Entistä erityisemmän 100 Digilluusio-artikkelin juhlasta tekee se, että sitä varten tuotettu video on myös sadas YouTube-lataukseni!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.