Kuukauden Digilluusio: Sosiaalisen median trendit 2020

Mihin sometrendeihin kannattaa kiinnittää huomiota vuonna 2020?
Aika ennustaa sosiaalisen median tulevaisuutta.

Mitä somessa tapahtuu vuonna 2020?

Keskustelut sosiaaliset mediassa ovat polarisoituneet voimakkaasti viime aikoina. Yhtäältä syleilemme monimuotoisuutta ja ilmastotekoja, toisaalta kritisoimme vastakkaisia mielipiteitä ja teilaamme brändien yritykset muuttaa toimintatapojaan.

Miten someyleisö käyttäytyy tulevaisuudessa ja miten brändi voi mukautua uusiin sanattomiin sopimuksiin? On aika jälleen listata muutamia lähivuosien merkittävimpiä sosiaalisen median trendejä.

Tämä sivusto on vapaa-ajan projekti, mutta haluan poikkeuksellisesti mainita, että tässä listaamani ilmiöt ovat otteita laajemmasta mainostoimisto Mirumin kansainvälisille asiakkaille laatimastani trendiesityksestä. Ole yhteydessä, jos haluaisit kuulla lisää.

 - Find & Share on GIPHY
Myyntipuhe ohi, sitten asiaan.

Ilmiö: yleisö kyllästyy vaikuttajien kaupallistumiseen…

Vaikuttajamarkkinointi on monelle brändille olennainen media näkyvyyden takaamiseksi, mutta tubettajien ja instatähtien yltiöpäinen kaupallistuminen on jo alkanut selvästi verottaa uskottavuutta ja tehokkuutta.

Brändin on korkea aika inspiroitua vaikuttajien tuotantomallista, eikä vain luottaa yrityksen ulkopuolisiin promoottoreihin. Älä pelkästään levitä sanaa – rakenna uskollisuutta.

Lue myös: Brändi, ryhdy tubettajaksi

… ja kiinnostuu entistä enemmän arvovaikuttajista

Greta Thunberg on varmasti yksi kuluneen kahden vuoden arvostetuimmista somevaikuttajista. Alaikäinen aktivisti ei ole ainoa vaikuttaja, joka karttaa kaupallista viestintää vaan painostaa yhteiskuntaa arvokeskusteluun. Prince Ea puhuu kaupallisuutta vastaan ja yleisen lempeyden puolesta, Donte Colley taas rohkaisee mielenterveysongelmien kanssa painiskelevia.

Arvovaikuttajilla on erittäin korkea kynnys ryhtyä mainoskasvoiksi, mutta brändit voivat ottaa kantaa tai muuten tukea liikettä.

Arvoviestintää on kuitenkin tehtävä riittävän läpinäkyvästi, ettei yleisö pidä elettä viherpesuna. Ja vaikka ilmastokriisi on tärkeä aihe, brändi voi taistella muidenkin aiheiden puolesta, kuten tasa-arvon.

Kanava: TikTok

Lue myös: TikTokin potentiaali brändeille

Huulisynkkauksesta ja viraalisti leviävistä tanssihaasteista tunnetun TikTokin merkitys viihdekanavana kasvaa etenkin nuorison keskuudessa.

Toisin kuin Kiinan vastineesta Douyinistä, länsimaiset brändit ovat syttyneet TikTokista hitaasti, mutta vuonna 2020 on aika ryhtyä toimeen. Hidasteena voi olla sisällöntuotannon haastavuus tai pääasiallisen käyttäjäryhmän nuori ikä.

Brändien olisi kuitenkin syytä ottaa mallia esimerkiksi mediatalo Washington Postin kauaskatseisesta lähestymisestä, jonka tarkoitus on aluksi tutustua kanavan työkaluihin ja vasta myöhemmin alkaa syöttää mukaan uutissisältöä. Kenties tietyn ikäryhmän mediakäytön ymmärrys osoittaa jo arvojohtajuutta.

Lue myös: Miten Kiinassa käytetään somea?

Teknologia: Deepfake

Lil Miquelan ja Shudun kaltaiset vaikuttajat eivät pian ole ainoita keinotekoisia somejulkkiksia, kun digitaalisesti peukaloidut deepfake-videot yleistyvät.

Ctrl Shift Face vaihtaa Hollywood-tähtien kasvoja päittäin (no pun intended) eli istuttaa esimerkiksi Al Pacinon kasvot Tom Cruisen paikalle Mission: Impossible -kohtauksessa. Toisinaan deepfake-videon keinotekoisuus paistaa läpi, toisinaan silmänlume toimii saumattomasti.

Vaikka deepfaken ja virtuaalivaikuttajien potentiaali valheellisen informaation levittäjinä on huolestuttavaa, brändi voi hyödyntää niitä myös herättämällä huomiota positiivisesti. Vai olenko vain niin scifi-nörtti, että intoilen, miten pysäyttävää olisi nähdä keinotekoinen luomus pohtimassa ihmisyyden merkitystä?

Analytiikka: uudet sosiaalisen median mittarit

Nousevat ja ominaisuuksiaan kehittävät palvelut, kuten Giphy ja Spotify muokkaavat, miten määrittelemme engagementin eli vuorovaikutuksen – ja sitä myöten myös, miten mittaamme sitä. Pelkkien tavoittavuuden tai reaktioiden ohella on seurattava yksityisviestien, kuuntelukertojen, latausten/tallennusten ja jopa ruutukaappauksien määrää.

Lue myös: Onko sosiaalisen median määritelmä muutoksessa?

Lisää someaiheita tulevissa Digilluusio-artikkeleissa

Tämä listaus oli vain pintaa raapaiseva, valistunut ennuste tulevien vuosien sometrendeihin – Digilluusio luotaa merkittävimpiä ilmiöitä ja jakaa kehitysvinkkejä tulevissa julkaisuissa. Seuraa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa, Pinterestissä ja Twitterissä kuullaksesi uusista julkaisuista.

Kaikkien ei tarvitse puhua ilmastonmuutoksesta. Ritasin voimauttava #NeverApologize-kampanja rinnastaa tasa-arvosanoman omaan brändimielikuvaansa.

Easter Egg: Jos suuri yleisö ei siis enää innostu somevaikuttajista, pitääkö puolestapuhujien hyödyntäminen lopettaa kokonaan? Ei välttämättä. Kuten Social Media Examiner ehdottaa, perehdy orgaanisten vaikuttajien kasvavaan ilmiöön.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.