Kuukauden Digilluusio: TikTokin potentiaali brändeille

Musiikki- ja videopalvelu TikTok on yksi tämän hetken puhutuimpia palveluita.

TikTokin suosio on räjähdysmäisessä kasvussa

Tämä artikkeli on jatkoa artikkelille Sosiaalisen median trendit 2020

Somepalvelu Tiktokissa käyttäjät tuottavat lyhyitä videoita, joissa he huulisynkkaavat ja/tai tanssivat valitsemansa musiikin tahtiin. Palvelu tunnetaan monipuolisista tehosteistaan ja haasteista, joissa esimerkiksi esitetään tietty koreografia ja käytetään tiettyä biisiä.

TikTok on länsimainen versio kiinalaisesta Douyinistä. Palvelut ovat perustoiminnoiltaan samanlaisia mutta erillisiä toisistaan – TikTok-käyttäjä ei voi seurata Douyin-käyttäjää, tai toisinpäin. Palveluilla on yhteensä 500 miljoonaa käyttäjää.

Lue myös: Sosiaalisen median käyttö Kiinassa

Omistaja ByteDance ei paljasta miten käyttäjämäärä jakautuu palveluiden kesken, mutta TikTok on joka tapauksessa yksi kuluneen vuoden ladatuimpia sovelluksia lännessä. Ja kun yleisö kiinnostuu, mainostajat seuraavat perässä.

Monet saattavat epäröidä uuteen kanavaan investointia. TikTokin potentiaaliin vaikuttavat muun muassa markkinointimahdollisuuksien älykkyys, yleisömäärä ja -laatu ja palvelun ominaisuuksien jatkojalostus.

”Taas uusi kanava?”

Uuden sisältökanavan perustaminen on aina pelottavaa ja riskialtista etenkin yrityksille, jotka eivät edelleenkään ymmärrä edes Instagramin ja YouTuben potentiaalia.

Brändit ovatkin aktivoituneet TikTokissa yllättävän hitaasti, varsinkin verratessa jopa b2b-yrityksiä houkuttelevaan Douyiniin. Eniten Tiktokista ovat tähän mennessä hyötyneet pienyritykset, mutta tulevan vuoden aikana näemme alustalla enemmän globaaleja brändejä eri toimialoilta.

Palvelun mekaniikan ymmärtäminen voi inspiroida sisältöjäsi muissa kanavissa. Kultainen sääntö onkin: sovella uusia oppeja vanhassa ympäristössä, älä vanhoja oppeja uudessa ympäristössä.

Lue myös: 6 asiaa, joita et brändännyt somessa

Vaikuttajat

Vaikuttajat viihtyvät paikassa, jossa on 1) suuri yleisö 2) mahdollista tienata.

TikTokiin on muodostunut omat miljoonayleisöjä keräävä julkkisjoukkonsa. Muissa kanavissa julkkiksiksi nousseet somevaikuttajat taas siirtyvät uuteen kanavaan, kun esimerkiksi YouTube jatkuvasti vaikeuttaa ansiomahdollisuuksia.

Brändeille tämä tarkoittaa uusia jakelukanavia vaikuttajayhteistyön kautta, palvelulle taas pakkoa kehittää ansaintamalleja houkuttelemaan sisällöntuottajia.

Palvelun evoluutio

Sanokaa mitä sanotte Facebookista, sen merkittävimpiä vahvuuksia on jatkuva kehitystyö, joka on auttanut sitä säilyttämään markkinajohtajuutensa PR-skandaalien ja uusien kilpailijoiden kanssa mitellessä.

TikTokin voi monella tapaa mieltää “elävien meemien” kodiksi: käyttäjät tekevät samasta aihiosta oman tulkintansa. Lyhytvideoalustana se on Vinen perillinen – palvelun, jonka menestys kariutui yhdellä ominaisuudella ratsastamiseen.

Välttääkseen jämähtämisen ja unholaan vaipumisen TikTokin on tarjottava käyttäjille uusia syitä pysyä aktiivisena. Palvelu kehittääkin paraikaa verkkokauppaominaisuuksiaan ja jalostaa potentiaaliaan oppimisympäristönä. Kehitystyö tarjoaa brändeille uutta myyntikanavaa ja keinoa tarjota uudenlaista lisäarvoa yleisölleen.

Mainosmuotojen monipuolistaminen

TikTok-mainonta on kaukana Facebookin monipuolisista kohdennus- ja formaattivaihtoehdoista. Brändit sitoutuvat, jos niillä on mahdollisuus tavoittaa relevantteja yleisöjä (ja yleisömääriä) uniikilla tavalla.

Yleisön evoluutio

TikTokin menestys on ollut melkoinen yllätys.

Uuden somepalvelun lanseeraaminen on aina riski, etenkin jenkkiviranomaisten silmätikuksi vääjäämättä joutuvan kiinalaisyrityksen toimesta. TikTokista on myös mahdollista nauttia ilman käyttäjätilin luomista (kiitos For You -syötteen), jolloin käyttö jää pelkäksi testiksi.

TikTokia voidaan vähätellä samasta asiasta kuin sen edeltäjää Musical.lyä tai Snapchatiä: valtaosa käyttäjistä on alaikäisiä tai nuoria aikuisia. Sen suosiota varmasti siivittää sen sofistikoituneet jakomekanismit: videoita on helppo tallentaa ja/tai jakaa niin Instassa, WhatsAppissä ja Snapissä.

TikTokin ydinmekaniikka vaatii aktiivista trendeihin reagointia, mutta alustan potentiaali ei perustu pelkkiin pikavoittoihin. Brändin on panostettava kauaskatseiseen brändinrakennukseen: nuoret yleisöt ikääntyvät ja alusta houkuttelee tulevaisuudessa myös vanhempia ikäluokkia. Voit tehdä lähtemättömän vaikutuksen yleisöön, kunhan työskentelet kärsivällisesti ja brändille uskollisesti.

Yhteenveto

Onko TikTokissa siis potentiaalia brändeille? B2B-yritykselle ei ainakaan vielä – ellei kyseessä ole korkean tason brändimarkkinointiteko (esim. kestävään kehitykseen liittyvä #haaste) – mutta B2C:lle potentiaali kasvaa koko ajan. Etenkin jos edustat FMCG-brändiä, sinun on aika kaivaa tanssikengät kaapista. Mikä tahansa palvelu, jossa yksi julkaisu voi tavoittaa miljoona ihmistä ilman yhtään seuraaja, on merkittävä mahdollisuus.

Hurraakerkko.com kiittää lukijoita vuodesta 2019!

Lue myös: Onko sosiaalisen median määritelmä muutoksessa?

Somepalvelu TikTokin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Brändit lähestyvät kanavaa varovasti merkittävästä potentiaalista huolimatta.
@hurraakerkko somessa: FB/TW/YT/TT/IG/PI

Easter Egg: The Verge listasi vuosikymmenen ikimuistoisimmat kulttuurin ja teknologia-alan flopit. Kovasta yrityksestä huolimatta tämä sivusto ei sijoittunut listalle.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.