Top 10 vahvaa naista elokuvista

digilluusio wonder woman
10 elokuvamailman naishahmoa, jotka ovat kunnon bädäreitä.

Vuosia sitten koostamani elokuvamaailman hyvis– ja pahislistat olivat näin jälkeenpäin ajatellen harmillisen miespainotteisia. Syynä olivat varmasti rajoittunut leffamakuni ja samastumiskyky, mutta myös se tosiasia, että naispuoleiset action-sankarit olivat tuohon aikaan harvassa.

Arkkityypit sopivat toimintaseikkailuihin, joissa fokus on perinteisesti hahmojen sijaan tapahtumissa, mutta siinä missä miesarkkityypit ovat sankarillisia, naiset ovat turhan usein jääneet miehistä riippuvaisiksi hoivaajiksi tai seksisymboleiksi.

Onneksi Hollywood on viime vuosina tasoittanut sukupuolijakoa ja alkanut tarjota moniulotteisia naishahmoja muuallakin kuin draamaelokuvissa.

Hurraakerkon Film February 2020 starttaakin listaamalla 10 naishahmoa, jotka ovat todellisia bädäreitä.

10. Sarah Connor (Terminator-elokuvasarja)

Sarah Connor kasvaa viattomasta tarjoilijasta kylmäveriseksi vastarinnan äidiksi.

Terminator: Dark Fate viihdytti, mutta jäi kuitenkin tarpeettomaksi lisäksi postapokalypiseen saagaan aivan kuin kaikki muutkin Tuomion päivän jälkeen tuotetut osat. Sen mielenkiintoisimpia elementtejä oli Linda Hamiltonin paluu OG-vastarinnan äidin rooliin.

Kahden ensimmäisen elokuvan välillä Sarah Connor on alkanut valmistautua vääjäämättömän maailmanlopun varalle vimmalla, jota edes oma poika ei osaa ottaa vakavasti. T2:ssa nähdäänkin mielenterveysongelmien kanssa painiskeleva sissitaistelija, joka on kaikkien aikojen suurimpia naispuoleisia action-sankareita.

Katso myös: Arvostelussa Terminatorin rakkauskohtaus

9. Natalya Simonova (elokuvasta 007 ja Kultainen Silmä)

Kultaisen silmän pääparin välillä on kemiaa, mutta neuvokas Natalya ei ole mikään tavanomainen “damsel in distress”.

90-luku pakotti jopa James Bondin etsimään muutakin seuraa kuin avuttomia ja/tai kevytkenkäisiä daameja (ja pian, viimeinkin, näemme ensimmäisen naispuoleisen 00-agentin elokuvassa No Time To Die). Kultaisen silmän karismaattinen venäläinen koodaaja alkaa tutkia salaisen superaseen ryöstöä selviydyttyään rikollisiksi kääntyneiden tovereidensa hyökkäykseltä.

8. Space Girl (elokuvasta Lifeforce)

Lifeforce-tieteisjännärin kaksi ikimuistoisinta kohokohtaa.

Matilda Mayn esittämä uhka avaruudesta sekoittaa miesten päät vaivattomammin kuin Sharon Stone Basic Instinctissä. Toisten elinvoimaa varastava avaruusolento on kiehtova konsepti, eikä pelkästään siksi, että hahmo viettää valtaosan ruutuajasta alasti (yeah right).

Katso myös: arvostelussa Ninja III: The Domination

7. Ilsa Faust (Mission: Impossible -elokuvasarja)

Rebecca Ferguson elokuvassa Mission: Impossible – Fallout.

Kaksi viimeisintä Mission: Impossible -elokuvaa lukeutuvat viime vuosien parhaimpiin toimintaleffoihin.

Ilsa Faust kipuilee kaksoisagentin roolinsa kanssa. Hän haluaa auttaa kollegaansa Ethan Huntia, mutta joutuu tekemään kivuliaita päätöksiä osoittaakseen uskollisuutensa eri tahoille. Ilsa on tappava tuliaseenkin kanssa, mutta erityisesti faneja ilahduttaa tavaramerkiksi muodostunut kamppailuliike, jossa agentti kiipeää vastustajansa hartioille ja kiertää jalat tämän kaulan ympärille.

Lue myös: Miksi Emilio Estevez unohtui ensimmäisestä Mission: Impossible -elokuvasta?

6. Beatrix “The Bride” Kiddo (elokuvista Kill Bill vol. 1 & 2)

Beatrix selviää koomasta, halvauksesta, elävältä hautauksesta ja kymmenistä miekoin varustetuista ninjoista saadakseen kostonsa.

Tarantino-elokuvien naiset ovat usein sarjakuvamaisia ja roolisuoritukset melodramaattisia. Koomasta kostamaan lähtevä Beatrix (tai kuten häntä ykkösosassa kutsutaan, *******) voittaa yleisön sympatiat puolelleen peräänantamattoman päättäväisyyden ja mustan huumorintajunsa ansiosta.

Uma Thurmanin esittämä entinen palkkamurhaaja saa katarttisessa loppukohtauksessa myös kaivattua inhimillisyyttä maatessaan kylpyhuoneen lattialla tunnemyrskyn kourissa lohduttoman itkun ja hysteerisen naurun sekoittuessa toisiinsa niin henkisesti kuin fyysisesti rankan seikkailun päätyttyä.

Lue myös: Quentin Tarantinon ikimuistoisimmat roolisuoritukset

5. Scarlett O’Hara (elokuvasta Tuulen viemää)

Twelve Oaksin tilan uusi emäntä ei pokkuroi ketään.

Draaman puolelta voisi nostaa useita naisia, jotka ovat muutakin kuin yksioikoisia arkkityyppejä. Oma suosikkini on kuitenkin aina ollut Scarlett O’Hara. Hemmotellusta kakarasta kasvaa viekas selviytyjä, joka on valmis tekemään kaikkensa selviytyäkseen sisällissodan kurjuudesta.

4. Rey Palpatine (Star Wars -elokuvasarja)

Alkuperäisen Star Wars -trilogian esiintyjäkaarti oli hyvin miespainotteinen, mutta sittemmin olemme nähneet enemmän naisia ja eri etnisten taustojen edustajia.

Prinsessa Leia on yksi elokuvahistorian ikonisimmista sankarittarista, mutta itse lämpenen ennemmin Reylle. Hänen tarinassaan kiehtoo tasapainoilu hyvän ja pahan välillä ja viha-rakkaus-suhde Kylo Reniin.

Vaikka uuden Tähtien Sota -trilogian päätösosa The Rise of Skywalker oli karvas pettymys, episodien myötä Rey kasvaa juurettomasta erakosta maailman tasapainon pelastajaksi. Sanavalmis ja neuvokas Rey uskoo hyvään ihmisissä, mutta on myös valmis tuhoamaan vastustajansa.

3. Nancy Thompson (Painajainen Elm Streetillä -elokuvasarja)

Heather Langenkamp taisteli Freddy Kruegeria vastaan kolmessa Elm Street -elokuvassa.

Painajainen Elm Streetillä -elokuvat muistetaan erityisesti one linereita latelevasta veitsikätisestä pääpahiksesta. Unissa uhrejaan vaaniva Freddy Krueger ei kuitenkaan ollut sarjan ainoa innovaatio. Ensimmäisen osan viimeinen selviytyjä Nancy on kaikkea muuta kuin helppo saalis. Hahmo erottuu perinteisistä kauhuleffanaisista edukseen lähtemällä proaktiivisesti hirviöjahtiin, eikä vain odottelemalla uutta hyökkäystä.

Katso myös: Arvostelussa Painajainen Elm Streetillä 4

2. Kissanainen (elokuvasta Batman – Paluu)

“Like I was saying, I’m a woman and can’t be taken for granted. Life’s a bitch, now so am I.”

Michelle Pfeifferin esittämä Selina Kyle on sihteerinhissukka, joka kuolettavasta hyökkäyksestä selviydyttyään muuntautuu ambivalentiksi kostajaksi. Sisällä kuohuu kamppailu normaalin elämän kaipuun ja sokean verenhimon välillä, mutta Kissanainen on valmis epätoivoisiinkin tekoihin saadakseen kostonsa.

Lue myös: Top 10 hyvää pahista ja pahaa hyvistä

1. Wonder Woman (samannimisestä elokuvasta)

Sotilas-malli-näyttelijä Gal Gadot on kuin Ihmenaisen ruumiillistuma.

Vuoden 2017 Wonder Womanissa nähdään ihailtavan moniulotteinen tulkinta supervoimilla varustetusta sarjakuvahahmosta. Diana Prince on yhtä aikaa naiivi ja päämäärätietoinen omien näkemystensä puolustaja, peloton soturi mutta empaattinen, voimakas ilman jättimäisiä lihaksia ja kylmää office bitch -asennetta.

Bonuksena arkistojen helmi, arvostelu kulttimainetta nauttivasta Red Sonjasta. Progressiivinen päähenkilö ei pelasta ponnetonta fantasiaseikkailua.

Film February 2020 jatkuu pian!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.