10 klassikkoelokuvaa talvea ikävöiville

talvisia elokuvia the shining
Talvi ei saapunut Suomeen, mutta nämä elokuvat lämmittävät lumisella kuvastollaan.

Näiden elokuvien lumiset maisemat lämmittävät mieltä

Harmittaako, että täysiverisen talven sijaan saimmekin vain neljä marraskuuta? Älä huoli, tässä on lista klassikoita, joiden avulla pääset pakkasen puolelle.

10. Vauhdilla Chicagoon (Plains, Trains & Automobiles, 1987)

Kaikki mikä tällä kaksikolla voi mennä pieleen, menee perusteellisesti pieleen.

Steve Martinin ja John Candyn tähdittämässä slapstick-komediassa matka kotiin kiitospäiväksi muodostuu epäonnen ja epäonnistumisten painajaismaiseksi sarjaksi.

9. Imperiumin vastaisku (The Empire Strikes Back, 1980)

Hoth Empire Strikes Back Luke Han Solo
It’s getting Hoth in here.

Kaukaisessakin galaksissa käydään lumisotaa. Elokuvan alkupuoliskon Hoth-planeetan hyökkäyksen jälkeen liikutaan yhä viileissä ympäristöissä, kun elokuva kulminoituu Darth Vaderin ja Luke Skywalkerin ikoniseen yhteenottoon Bespinin pilvikaupungissa.

Lue myös Episodi VII:n jälkeen koostettu lista Top 40 Star Wars -kohtausta

8. Frozen – huurteinen seikkailu (2013)

Sisarusten välirikko aiheuttaa luonnonkatastrofin.

Disneyn modernissa sadussa kuningatar Annan taikavoimat uhkaavat jättää Arendellen valtakunnan ikitalven kouriin. Vuonna 2019 julkaistu jatko-osa ei kenties ole ihan samaa kaliiberia kuin ykkönen, mutta yllättävän tasapainoinen sekoitus Disneylle ominaista huumoria, lämpöä, jännitystä ja musiikkia.

7. The Thing – Se jostakin (1982)

Kurt Russell kamppailee avaruusolentoa vastaan John Carpenterin ohjaamassa body horror -klassikossa The Thing.

Antarktiksella työskentelevät tiedemiehet löytävät avaruusolennon, joka omaksuu tappamiensa olentojen olomuodon. Pian keneenkään ei voi luottaa. Scifi-kauhuelokuva muistetaan erityisesti klaustrofobisesta tunnelmasta ja groteskeista erikoistehosteistaan. Suosittelen myös Howard Hawksin tuottamaa (ja mahdollisesti ohjaamaa) versiota samasta tarinasta The Thing From Another World vuodelta 1951.

Katso myös: Arvostelussa Säpinää Chinatownissa

6. Batman – Paluu (Batman Returns, 1992)

All I want for Christmas is you.

Batman Returns on ehdoton Bat-elokuvasuosikkini, kiitos moniulotteisten päähenkilöiden, Tim Burtonille ominaisen mustan huumorin ja Michelle Pfeifferin. Lepakkomiehen joulunodotus sujuu mitellessä rikollispomo Pingviinin ja bisnesmies Max Schreckin kanssa.

Lue myös: 10 vahvaa naishahmoa

5. Die Hard 2 (1990)

Yippe-ki-yeah-you-know-what-I’m-talking-about

Renny Harlinin ohjaama jatko-osa kaikkien aikojen parhaalle toimintaelokuvalle saa usein kritiikkiä osakseen, mutta turhaan. Die Hard 2 – se jossa soi Finlandia on raaempi mutta yhtä lailla viihdyttävä toisinto alkuperäisestä megahitistä. John McClanen ei kannattaisi edelleenkään tehdä suunnitelmia vaimonsa kanssa jouluaatoksi.

Lue myös: Top 10 tappoa Die Hardissa

4. Cliffhanger – Kuilun partaalla (1993)

Koska yksi talvinen Renny-elokuva ei riitä.

Vuorikiipeilijät joutuvat taisteluun henkensä puolesta, kun rikollisliiga pakottaa heidät auttamaan kadonneen rahasaaliin etsinnöissä. Luvassa Rennylle ominaista liioiteltua väkivaltaa, päätähuimaavia stuntteja ja John Lithgown herkullinen roolisuoritus pääpahiksena.

3. Hohto (The Shining, 1980)

Jack Torrance, riittävän hyvän vanhemmuuden kansikuvapoika.

Stanley Kubrickin tulkinta Stephen Kingin kertomuksesta kuljettaa kirjailijan perheineen pitämään huolta jättimäisestä hotellista talven ajan. Vähitellen isukin mieli alkaa luisua aggressiivisen ja harhaisen puolelle. Hohto saattaa olla suosikkikauhuelokuvani – hyytävä tunnelma ei rajoitu pelkkiin lumikinoksiin.

2. Päiväni murmelina (Groundhog Day, 1993)

Bill Murrayn esittämä säämies joutuu elämään saman päivän kerta toisensa jälkeen.

Pikkukaupungin perinnettä raportoimaan nakitettu kyyninen säämies joutuu aikasilmukkaan, jossa sama päivä toistuu, kunnes Phil Connorsin onnistuu korjata asenteensa ja voittaa työparinsa sydän.

1. Kelkkajengi (Cool Runnings, 1993)

John Candy oli loistava koomikko, joka osasi eläytyä myös vakavampiin hetkiin. Kelkkajengi jäi viimeiseksi roolisuoritukseksi, joka julkaistiin vielä hänen elinaikanaan.

Lista alkaa ja loppuu John Candy -elokuvalla. Hatarasti tositapahtumiin perustuvassa komediassa jamaikalainen kelkkailujoukkue edustaa maataan Calgaryn talviolympialaisissa. Kelkkajengi on inspiroiva hyvän mielen leffa, joka tuo välittömästi mieleen hokeman ”feel the rhythm, feel the rhyme!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.