Arvostelussa Terminatorin rakkauskohtaus (1984)

Terminator on uraauurtava scifi-jännäri, mutta kukaan ei puhu elokuvan romanssista.

Scifi-klassikosta löytyy myös romantiikkaa

Vuoden 1984 The Terminator – Tuhoaja on kyberpunk-klassikko, joka muistetaan Arnold Schwarzeneggerin esittämästä pahiksesta, innovatiivista erikoistehosteista ja Brad Fiedelin säveltämästä tunnarista.

Ydinsodan jälkeisessä tulevaisuudessa tekoäly Skynet metsästää ihmiskunnan viimeisiä rippeitä. Kun ihmiset murtautuvat Skynetin ytimeen, Skynet lähettää ihmistä muistuttavan kyberneettisen organismin menneisyyteen tappamaan ihmiskunnan johtajan John Connorin äidin, jotta John ei koskaan syntyisi.

John lähettää alaisensa Kyle Reesen suojelemaan Sarah Connoria. Epätoivoisen pakomatkan aikana kaksikon välit lähentyvät.

Kyberpunk-klassikon arvosteluissa ja retrospektiiveissä keskitytään vahvasti vauhdikkaaseen toimintaan tai kyyniseen visioon tulevaisuudesta. Tarinan keskiöstä löytyy myös Sarahin ja Kylen ainutlaatuinen romanssi, joka ansaitsee myös saada huomiota.

Niinpä tarkastelemme suhteen fyysistä kulminaatiota – elokuvan rakkauskohtausta. Niinkin kyseenalaista kuin se onkin.

Kyle Reesen ja Sarah Connorin romanssi

Sankarillinen parivaljakko antautuu tunteilleen elokuvan emotionaalisessa low pointissa. Pakomatkalla säälimättömän tappajan kynsistä Sarah ja Kyle löytävät hetkellisen piilopaikan halvasta motellista. Sarah hakee Kyleltä lohtua ja utelee, onko tällä tyttöystävää. Kyle paljastaa rakastavansa Sarahia ja yksi asia johtaa toiseen.

Terminator-elokuvien kohdalla keskitytään yleensä Schwarzeneggerin onnistuneen konemaiseen roolisuoritukseen, mutta Linda Hamilton ansaitsee yhtä lailla suitsutusta. Hänen hahmonsa käy kahdessa Terminator-elokuvassa läpi valtavan tunnemyrskyn shokista rakkauteen ja paranoiasta kylmäveriseen päättäväisyyteen.

Rakkauskohtauksesa Hamiltonin taidot tulevat esille nopeissa vilkaisuissa Michael Biehnin huuliin, kun hän utelee tulevaisuuden naisista.

Kohtauksessa kuullaan herkkä versio Fiedelin säveltämästä ikonisesta tunnusmelodiasta. Soundit heijastelevat valitettavan voimakkaasti elokuvan budjettia: piano kuulostaa hyvin muoviselta.

Se ei kuitenkaan vie tehoa onnistuneesti kirjoitetulta ja esitetyltä kohtaukselta, jossa paljastuu, että Kyle Reese on ihmiskunnan pelastajan John Connorin isä.

Fiedelin tekemisiä on ruodittu myös artikkelissa Terminator-elokuvien aliarvostetut soundtrackit sekä Fright Night -arvostelussa.

Sarah Connor – vastarinnan äiti

Kohtaus symboloi hienovaraisesti myös Sarah Connorin kasvua tulevaisuuden viattomasta tappajakoneen uhrista vahvaksi taistelijaksi. Rakastelu tapahtuu alkuun niin, että suojelija Kyle on päällä, kunnes Sarah nousee dominoivampaan asentoon.

Pääsin taannoin nauttimaan Terminatorista uudella tavalla, kun se esitettiin Kino Reginassa. Elokuvan intensiivisyys pääsi paremmin oikeuksiinsa valkokankaalla. Rakkauskohtaus on lyhyt lohdun hetki rosoisessa ja kyynisessä tieteistrillerissä.

Kerkon kasarikultti käsittelee 80-luvun elokuvia ja musiikkia. Seuraa sarjaa YouTubessa. Mistä ilmiöstä sinä haluaisit nähdä arvostelun?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.