Kuukauden Digilluusio: TikTok-tanssit ovat tämän päivän sketsihokemia

TikTokin käyttö Digilluusio
Digilluusio tarjoilee käyttövinkkejä ja vertaa TIkTokia Kummeliin.
TikTokin käyttö Digilluusio
Digilluusio tarjoilee käyttövinkkejä ja vertaa TikTokia Kummeliin.

Vinkkejä TikTok-videoiden kuvausten optimointiin

Käyttäjien keskuudessa TikTok tunnetaan trendaavista tansseistaan. Teknologia-asiantuntijat varoittavat tietoturvariskeistä. Markkinoijat hehkuttavat, että “kyllä tässä alustassa on potentiaalia. Ihan oikeasti.”

Harva TikTokin käyttöä koskeva artikkeli kuitenkaan käsittelee kielenkäyttöä, tarkemmin sanottuna videoiden kuvausten muotoilua. Tämä ei suoranaisesti ole ihme, sillä monelle käyttäjälle kuvaus on toissijainen varsinaisen videosisällön rinnalla.

Kuvausteksti (caption) on kuitenkin merkittävä osa videon leviämistä ja löydettävyyttä, joten tässä oma pieni panokseni TikTokin käyttöä inspiroimaan.

Lue myös puolen vuoden takainen artikkeli, jossa pohditaan TikTokin potentiaalia brändeille.

Miten optimoida TikTok-kuvaus?

Videon ja kuvatekstin välinen suhde on merkittävästi erilainen TikTokissa muihin some-palveluihin verrattuna.

Instagramissa olemme tottuneet antamaan arkisillekin ilmiöille lyyristä magiaa tai avautumaan aroista aiheista pitkällisillä teksteillä, mutta TikTokissa mennään vahvasti “median ehdoilla”.

Kuvausten merkittävin tekninen rajoite on 150 merkin raja. Tähän pitäisi mahduttaa nippu hashtagejä, joten itse kuvauksesta tulee vääjäämättä one-liner ja puolikas. Turha unelmoida YouTuben yksityiskohtaisesta hakukoneoptimoinnista.

Lyhyenkin käytön jälkeen huomaat valtaosan kuvauksista sisältävän fraaseja, kuten:

  • “Julkaisen tämän uudelleen, koska TikTokin algoritmi hautasi alkuperäisen.”
  • “TikTok näyttää tämän itseni kaltaisille ihmisille, joten…”
  • “Älä anna tämän flopata.”
  • “Auta tekemään tästä viraali.”
  • “Tein tästä kaksi versiota, kerro kumman näet.”

Kuvauksissa pyritään siis usein myös pelillistämään itse video. Tämä kuvastanee tietyn ikäpolven toivetta olla suosittu somessa, laadusta tinkien.

Eikö muuten ole huvittavaa, että sanasta “algoritmi” on tullut luonnollinen osa arjen sanavarastoa muidenkin kuin someduunareiden keskuudessa?

Miten käytän hashtagejä (#) TikTokissa?

Hashtagien käytöstä TikTokissa löytyy hieman ristiriitaista tietoa. Eräät lähteet rohkaisevat tunkemaan mahdollisimman paljon eri hashtagejä. Tämä toimii Instagramissa, jossa julkaisuun voi tuupata kymmeniä aihetunnista.

Oman kokemukseni mukaan kannattaa kuitenkin keskittyä 3-4 hashtagiin ja käyttää niitä johdonmukaisesti. Tämä vaikuttaa tietysti myös itse sisältöön: varmin tapa kasvattaa tunnettuutta on valita yksi aihe tai tyyli, joka sitoo kaikki sisältösi kokonaisuudeksi, ja julkaista aktiivisesti samalla sapluunalla.

Rohkenen toimia tästä käytännön esimerkkinä. Aloin huhtikuun 2020 lopulla julkaista yhden videon päivässä. Alun huulisynkkailuiden jälkeen vaihdoin kielen englannista suomeen ja aloin kertoa puolivillaisia puujalkoja. Muutamaa kuukautta myöhemmin tuloksena on yli 20 000 tykkäystä ja puoli miljoonaa katselukertaa.

Hashtagit kannattaa valita huolella niin, että oikeasti liittyvät sisältöösi. Liika rönsyily ja monen eri kielen käyttö voi sekoittaa algoritmin pasmat, jolloin videosi hautautuu muiden alle.

Samoin kuin Instagram, TikTok näyttää, miten usein tiettyä hashtagiä on käytetty. Varsinkin TikTok-tekemisen alkutaipaleella kannattaa mieluummin keskittyä tunnisteisiin, joita on käytetty 10 000 kertaa kuin 10 miljoonaa kertaa, sillä jälkimmäisessä sisältösi todennäköisemmin jää muiden jalkoihin.

Muutama hashtag, jotka voit automaattisesti unohtaa: #foryou, #fyp, #xyzbca. Niiden käyttö ei nosta sisältöäsi automaattisesti muiden käyttäjien For You -suosituksiin.

TikTok on nykypäivän sketsiviihdettä

Setämiehen on syytä katsoa peiliin kommentoidessaan nuoremman sukupolven some-käyttäytymistä. Viihdeteollisuuden jakelukanavat kehittyvät, mutta tietyt lainalaisuudet toistuvat.

Olenhan itse syyllistynyt “don’t let this flop” -tyyliin, kun 12-13 vuotta sitten arvotin itseäni yrittämällä haalia mahdollisimman monta Facebook-kaveria. TV-chat-juontaja näkee vanhat “olinko eka?” -viestit nyt TikTok-videoidensa kommenteissa.

Kummelin ja Pulttiboisin kaltaiset sketsisarjat olivat 80-90-luvun lasten suuria sukupolvikokemuksia. Mutta siinä, missä me kiersimme potkimassa seiniä ja kysymässä “kuka on kingi?”, nykypäivän lapset inspiroituvat Prisman hevi-osastolla heilumaan ja huitomaan käsillään kuin pakko-oireen kourissa. Tiktok-tanssit ovat tämän päivän vastine televisiosarjojen hokemille – valuutta tai kieli, jota käyttämällä luoda yhteys samanmielisiin.

Pärjääkö Instagramin Reels TikTokille?

Monen muun tapaan innostuin TikTok-aktiiviksi kevään aikana. Poikkeusolosuhteiden keskellä alusta tarjosi loppumattoman syötteen viihdettä ympäri maailmaa ja tavan toteuttaa itseä kotoa käsin.

Suosio on saanut muut some-jätit kiihdyttämään omien vastineidensa kehitystä. Instagramin elokuussa 2020 julkaistava Reels on kilpailijoista merkittävin.

Reelsin avulla käyttää voi lisätä videoihin musiikkia ja muiden tuottamia ääniklippejä. Jokseenkin yllättäen, Reelsistä tulee vain ominaisuus Storiesin sisällä, ei omaa palveluaan. Kenties Storiesin ja IGTV:n lanseeraukset ovat opettaneet, mikä toimii ja mikä ei.

On olemassa toinenkin ominaispiirre, jonka Instagram voisi kopioida TikTokilta. Eikö olisikin piristävää, jos käyttäjä näkisi ensimmäisenä Explore-syötteen, eikä seuraamiensa käyttäjien sisällöt?

Viimeksi Digilluusio pohti Giphyn tulevaisuutta

Easter Egg: Seuraa TikTokissa, jos kaipaat kehnoja puujalkavitsejä. Hurraakerkko on aktiivinen myös Instagramissa, Pinterestissä ja YouTubessa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.