Guilty Pleasures: Candy Shop

"I'll take you to the candy shop", 50 Cent makeilee.

50 Centin hitti Candy Shop pakottaa yhä tanssilattialle

50 Cent oli yksi vuosituhannen alun suosituimpia hiphop-artisteja. Eminemin ja Dr. Dren suojatin vuonna 2003 julkaisema albumi Get Rich or Die Tryin’ on klassikko ja ensimmäinen hitti In Da Club johdatukseni hiphopin maailmaan.

Hittikimara jatkui vuoden 2005 albumilla The Massacre, jolta julkaistiin sinkkuja, kuten Just a Lil Bit ja Candy Shop. Menestyksestä huolimatta soundi ei enää kuulostanut niin tuoreelta. Monotoninen ulosanti sai kyseenalaistamaan, oliko Fiftyä sittenkin haipattu turhaan. Artistin energiataso sai myös fanin väsähtämään.

50 Cent olikin nykypäivän mumble rap -artistien prototyyppi. Mutta siinä missä nykyräppärit tyytyvät biiteissä tasaiseen haitsu-jurnutukseen, sentään 50 Centin taustoissa oli aksentteja ja poljentoa.

Siinä piileekin yksi Candy Shopin merkittävimmistä vahvuuksista. Lähi-Idän alueen mieleen tuovilla jousilla ja täyteläisellä bassolla kuorrutettu biitti suorastaan pakottaa siirtymään tanssilattialle.

50 Centin ulosanti on muuten monotonista ja ilmeetöntä, mutta lyyrikkona hän inspiroituu varsinaiseksi rivouksien ruuneperiksi. Säkeistöt ovat täynnä ilahduttavan törkyisiä vertauskuvia, ja kertosäkeen “I’ll take you to the candy shop” on kaikkien nousuhumaltuneiden rakastama hokema. Jos Fifty jonkin asian taitaa, se on mieleenpainuvan “hookin” luominen. Whoa!

Biisi kertoo yhden illan jutusta, siirtymisestä klubilta meille tai teille. Tarina kerrotaan pääsääntöisesti miehen näkökulmasta, ja kappale kärsiikin jännitteen puutteesta. G-Unitin Olivian ääni on silkkinen, mutta hän ei pääse kunnolla vastaamaan Fiftyn panopuheisiin vaan joutuu tyytymään toistamaan esiintyjäparinsa värssyjä. Artistien keskinäinen flirtti olisi tuonut kappaleeseen syvyyttä.

I’m trying to explain, baby, the best way I can,
I melt in your mouth, girl, not in your hand

50 Cent kääntää karkkiteemaan sopivan M&M-makeisten sloganin kaksimieliseksi toiveeksi oraaliseksistä.

Videolla 50 Cent nähdään hurauttamassa luksusbordelliin, jossa liuta daameja on valmiina kuhertelemaan kävelevän steroidimme kanssa. Seuralaisiksi lyöttäytyvät muun muassa pinkkiin pvc-univormuun pukeutunut valesairaanhoitaja ja ruoskaa napsautteleva domina.

Irma on ehdottomasti DTF, vaikkei 50 Cent sitä näytäkään tajuavan.

Fifty vaihtaa vaatteita niin tiuhaan, että lienee syytä olettaa hänen olevan bordellin vakioasiakas. Raha ei varmasti nouse esteeksi lemmenleikeille: alla on tuliterä muskeliauto ja päällä kilokaupalla bling blingiä. G-Unitin pojat ovat mitä luultavimmin saapuneet paikalle Fiftyn siivellä.

Kuherreltuaan koko henkilökunnan kanssa Fiftyn mielenkiinto siirtyy bordellin emäntään Oliviaan. Tehdäkseen vaikutuksen ihastukseensa räppärin vaihtaa ylisuurista street-lökäreistä pyhävaatteisiin. Videon vaivaannuttavin kohta onkin Fiftyn näkeminen kravatti kaulassa.

Valitettavasti esiintyjien välillä ei edelleenkään ole pienintäkään seksuaalista jännitettä. Nellyn ja Kelly Rowlandin kolme vuotta aiemmassa duetossa Dilemma on huomattavasti vahvempaa kemiaa. Candy Shop näyttää ennemmin siltä kuin sisaruspari valmistautuisi katsomaan uutisia.

Sen pituinen se – vai onko sittenkään? Outron soidessa tuleekin vielä juonenkäänne, kun Fifty herää autostaan. Naisseikkailut olivatkin siis vain unta! What a twist. Käsikirjoittiko M. Night Shyamalan tämän videon?

Loppukohtaus herättää vain vääriä kysymyksiä. Miksi snägäri valitsisi nimen Candy Shop? Miten Fifty voi nukahtaa drive-inin luukulle – onko hän narkoleptikko? Harmillista, että vasta näiden viimeisen 20 sekunnin aikana näemme artistien eläytyvän rooleihinsa edes vähän.

Kappaleessa liputetaan molemminpuolisen suostumuksen puolesta eikä videon mallien tarvitse heruttaa erityisen paljastavissa vaatteissa, joten en ala liikaa ruotia hiphop-kulttuurin negatiivista naiskuvaa. Artikkelisarjan nimen mukaisesti nyt käsitellään syyllistä nautintoa.

Daami suklaakylvyssä kutkuttaa, mutta jostain syystä skenaariota ei hyödynnetä paria ruutua enempää.

Kestääkö Candy Shop ajan hammasta?

Eniten video kärsii aikakauden sensuurista, kun kaikkien vähänkään riskaabelien sanojen kohdalla äänet ajetaan nolliin. Samasta sensuurista kärsivät kaikki artistit vielä 15 vuotta sitten, mikä teki etenkin hiphop-videoiden nauttimisesta vaikeaa.

Musiikkivideosta ei ole edelleenkään saatavilla päivitettyä K18-versiota, vaikka kiroilusta ja muusta alatyylisestä sanailusta on tullut arkipäivää valtavirtamedioissa. Video on sentään päivitetty HD-tasoiseksi YouTubea varten. On kuitenkin mielenkiintoista huomata, miten tiukkoja hyvän maun rajat olivat vielä niin vähän aikaa sitten.

Naljailuista huolimatta Candy Shop on yllättävän hyvin aikaa kestänyt bängeri, joka saa paatuneimmankin gangstan tanssijalan vipattamaan. Siitä on vuosien varrella tuotettu myös onnistuneita uudelleentulkintoja. Biisi palasikin mieleen, kun tuore remix trendasi TikTokissa.

Suosittelen myös toista uudelleenmiksausta: The Massacre -albumilta lohkaistu, Mobb Deepin fiittaama Outta Control Remix on edelleen yksi lempi-rap-biiseistäni.

Lue myös: Top 32 hiphop-suosikkiani

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.