Kuukauden Digilluusio: miten saavutin 1000 seuraajaa TikTokissa

Miten saada TikTok-seuraajia?

TikTok oli pitkään jopa kokeneelle someduunarille jonkinlainen mörkö.

Aktiivit hyödynsivät alustan monipuolisia editointimahdollisuuksia niin luovasti ja luontevasti, että vastaavat kyvyt vaikuttivat saavuttamattomilta. Pitäisi heittäytyä omalla naamalla (ja keholla) opettelemaan monimutkaisia koreografioita. Eikä For Youssa näkynyt yhtään yli kolmekymppistä; ainakaan sellaista, joka ei puolustelisi olemassaoloaan viittaamalla #tiktokover30- tai #grownuptakeover-ketjuihin.

Myönnettäköön, että todellinen mörkö saattoi siis olla 36-vuotiaan kirjoittajan orastava setämiehisyys.

Mutta aivan kuten monen muunkin kohdalla, kevään poikkeusaika inspiroi hyppäämään syvään päähän. Aloitin osallistumalla muutamiin trendeihin, huulisynkkaamalla sketsejä ja tanssimalla muutamien suosikkibiisien tahtiin. TikTokin perustoimintaperiaatteet alkoivat hahmottua.

Silloin tällöin julkaistut videot eivät kuitenkaan saaneet sen erikoisemmin vastakaikua, joten asetin itselleni haasteen: katsotaan, mitä tapahtuu, kun julkaisen uuden videon joka päivä kuukauden ajan.

Miten saada seuraajia TikTokissa?

Ensisijainen tavoitteeni oli yksinkertaisesti julkaista videoita päivittäin, mutta toki taustalla oli myös toive näkyvyyden ja suosittelun kasvussa. Kun ikäni madaltaminen tai esiintyminen paljastavissa topeissa ei tuntunut luontevalta, panostin muihin tyyliseikkoihin pitääkseni tekemisen mielekkäänä ja tuloksellisena.

Read this article in English

Tässä vinkkini “TikTok-feimin” kasvattamiseen

1. Keskity yhteen konseptiin

Ennen kuukauden haastetta tein TikTokissa sitä sun tätä. Jotta joka päivä julkaiseminen onnistuisi niinkin pitkään, valitsin yhden aiheen, joka ei vaatinut erityisiä tuotantoarvoja: aloin kertoa puujalkavitsin päivässä.

2. Julkaise joka päivä

Ensimmäiset videoni tavoittivat parisataa ihmistä, mutta säännöllisyys auttoi varmasti pääsemään yhä useampaan For You -syötteeseen.

Kun videot alkoivat herättää enemmän reaktioita, innostuin myös jatkamaan harrastusta alkuperäisestä haasteajanjaksosta. 1000 seuraajan rajapyykki menikin rikki vasta viiden kuukauden jälkeen, enkä todellakaan aio lopettaa sisällöntuotantoa.

3. Keskity valikoituihin hashtageihin

Rajatun konseptin lisäksi keskityin käyttämään valikoituja hashtagejä. Ne liittyivät selkeästi toisiinsa; sekalainen röykkiö voi estää algoritmiä tulkitsemasta sisältöä oikein.

Olen yhä pitänyt mukana myös maakohtaista mutta sinänsä geneeristä hashtagiä #tiktoksuomi, vaikken ole varma sen olennaisuudesta. Yleisesti ottaen kannattaa valita vähemmän käytettyjä hashtagejä, niin sisältösi ei hautaudu massojen alle. #Foryou, #xyzbca ja muut vastaavat eivät varsinkaan auta suosittelufiidiin pääsyssä.

Erään vinkin mukaan samoja sisältöjä kannattaa julkaista uudelleen eri hashtagejä – täytyy ehkä kokeilla joskus.

4. Vaihda kieli suomeen

Tein aluksi sisältöjä englanniksi, mutta tajusin voivani tehdä suuremman vaikutuksen pienemmälle, lokaalille yleisölle kun Suomi oli vasta kunnolla heräämässä TikTokiin.

5. Reagoi kommentteihin

Pidin huolta siitä, että tykkään tai vastaan jokaiseen kommenttiin, ellei kommentti ollut asiaton tai asiaan kuulumaton (TikTokissa on paljon käyttäjiä, jotka vain kommentoivat saman asian jokaiseen katsomaansa videoon; esim. OK-mies kommentoi usein videoihini “OK”).

Reagoin myös “heittaajien” herjoihin, huumorilla tietenkin.

Lue myös: TikTok-tanssit ovat nykypäivän sketsihokemia

Miten tehdä TikTok-liveä?

1000 seuraajan saamisessa kesti tosiaan useampi kuukausi. Rajapyykki on toki verrattain matala ottaen huomioon, miten paljon yleisöä täysiveriset suomalaiset somejulkkikset ovat keränneet.

Saavutus on kuitenkin siinä mielessä merkittävä, että voin nyt alkaa tehdä live-lähetyksiä. 1000 seuraajan lisäksi käyttäjän pitää olla 16-vuotias.

Saatat kysyä “miten tehdä TikTok-liveä?” Kun live-ominaisuus on saatavilla, se löytyy uuden videon julkaisuun johtava plus-ikonin takaa. Live-valinta näkyy Recordin vieressä ruudun alalaidan navigaatiossa. Perusmekaniikka ei eroa merkittävästi Instagramista: paina nappia niin voit keskustella seuraajien kanssa suorassa lähetyksessä, kun kommentit alkavat virrata ruudun poikki. Voit lisätä striimille otsikon.

TikTok innostaa esiintymään

Itselleni merkittävämpi TikTok-tekemisen positiivinen vaikutus on kuitenkin ollut tottuminen kameralle puhumiseen.

Olen työskennellyt TV:ssä ja tubettanut, mutta älypuhelimen ruudulla lähikuvassa esiintyminen ilman hiottua käsikirjoitusta on aivan uudella tavalla intiimi kokemus. Kun tiktokkaamisesta tuli rutiinia, itsevarmuus kuitenkin kasvoi. Rohkenin jopa kuvaamaan ulkona kaupungilla ohikulkijoiden ihmetellessä.

TikTok-vinkkini eivät ole järisyttävän uusia – ne alleviivaavat mekaniikkaa, joka auttaa erottumaan muissakin some-kanavissa: ole aktiivinen ja keskity yhteen konseptiin. Tuotannolliselta kantilta aktiivisuus taas vaatii yleensä konseptia, joka on “sustainable” eli mahdollista tuottaa pitkäkestoisesti.

TikTokin algoritmi analysoi mielenkiinnon kohteesi sofistikoituneesti, mutta tuntuu usein oikkuilevan. Yksi videoni sai nopeasti tuhansia näyttöjä, kun taas seuraava vain muutamia satoja. Eilisillä meriiteillä ei voi ratsastaa kovin pitkälle – malta siis mielesi ja yritä uudelleen.

Ja mikä tärkeintä: muista seurata minua TikTokissa.

Viimeksi Digilluusio testasi kohuttua OnlyFans-palvelua

Easter Egg: Poikkeusajat ovat synnyttäneet myös uuden somevaikuttajatyypin, pinnallisen yhteiskunta-aktivistin eli Wokefluencerin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.