Mikä on paras järjestys katsoa Tähtien Sodat?

Ehdotukseni oikeasta järjestyksestä katsoa Star Warsit huomioi myös Disneyn elokuvat.

Mikä on paras järjestys katsoa Star Wars?

Miten katsoa episodit I-IX ja sivutarinat Solo ja Rogue One?

Vuosituhannen vaihteessa julkaistuista Star Wars -episodeista lähtien Star Warsista puhuminen on ollut vaikeaa.

Alkuperäinen trilogia teki niin valtavan vaikutuksen faneihin ja yleisesti pop-kultttuuriin, mutta heikon juonen, ohkaisten hahmojen ja liiallisten erikoistehosteiden varaan rakennettu etkotrilogia tuntui suoranaiselta selkäänpuukotukselta. Lisäksi ne vesittivät monia alkuperäisen trilogian dramaturgisia kohokohtia ja kuvitteellisen maailman sääntöjä.

Tämä oli erityinen pettymys Uuden Toivon, Imperiumin Vastaiskun ja Jedin Paluun kanssa kasvaneille, jotka joutuivat pohtimaan, missä järjestyksessä esittää episodit I-VI omille lapsille.

Apuun riensi Rod Hiltonin kehittämä Machete Order, joka oli onnistunut kompromissi tarinan kronologian ja elokuvien tuotantojärjestyksen välillä.

Machete Order pohti, missä järjestyksessä katsoa episodit I-VI.

Sittemmin viihdejätti Disney on ostanut oikeudet George Lucasin alkuperäiseen avaruusfantasiaan ja julkaissut liudan monilta osin onnistuneita Star Wars -elokuvia ja -sarjoja. Nekin tosin jakavat fanien mielipiteet todella mustavalkoisesti.

Missä järjestyksessä Star Wars -elokuvat pitäisi siis katsoa tätä nykyä?

Tässä tulee ehdotukseni.

  • Episodi IV: Uusi Toivo (A New Hope)
  • Episodi V: Imperiumin Vastaisku (The Empire Strikes Back)
  • Episodi III: Sithin Kosto (Revenge of the Sith)
  • Episodi VI: Jedin Paluu (Return of the Jedi)
  • Episodi VII: The Force Awakens
  • Episodi VIII: The Last Jedi

Mutta miksi tämä järjestys? Minulle tarinan keskiössä on aina ollut Mark Hamillin esittämä Luke Skywalker, joka nousee viattomasta kosteusviljelijästä diktatuurin alla kärsivän galaksin pelastajaksi. Jedimestarina hän nousee uudelleen vastarintaan ja uhraa henkensä, kun Ensimmäinen Ritarikunta uhkaa uutta rauhaa. Ennen kuolemaansa hän kouluttaa nuoren Reyn henkiseksi perillisekseen, joka edustaa Voiman käytön uutta aikaa.

Esittämäni järjestys jättää pois useita elokuvia: Episodit 1, 2 ja 9 sekä sivutarinat Solo ja Rogue One.

Katso video kuullaksesi tarkemmat perustelut niin monen elokuvan “hylkäämiselle”. Tarkoituksena on laatia mahdollisimman mukaansatempaava tarina, eikä se onnistu katsomalla kaikki elokuvat ja varsinkaan kronologisessa järjestyksessä. Silloinhan pitäisi katsoa viisi korkeintaan kädenlämpöistä elokuvaa ennen kuin tarina alkaa oikeasti kiinnostaa!

Missä järjestykessä katsoa Star Wars -saaga?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.