Paras järjestys katsoa Tähtien Sodat?

Ehdotukseni oikeasta järjestyksestä katsoa Star Warsit huomioi myös Disneyn elokuvat.

Miten katsoa episodit I-IX ja sivutarinat Solo ja Rogue One?

Vuosituhannen vaihteessa julkaistuista Star Wars -episodeista lähtien Star Warsista puhuminen on ollut vaikeaa.

Alkuperäinen trilogia teki niin valtavan vaikutuksen faneihin ja yleisesti pop-kultttuuriin, mutta heikon juonen, ohkaisten hahmojen ja liiallisten erikoistehosteiden varaan rakennettu etkotrilogia tuntui suoranaiselta selkäänpuukotukselta. Lisäksi ne vesittivät monia alkuperäisen trilogian dramaturgisia kohokohtia ja kuvitteellisen maailman sääntöjä.

Tämä oli erityinen pettymys Uuden Toivon, Imperiumin Vastaiskun ja Jedin Paluun kanssa kasvaneille, jotka joutuivat pohtimaan, missä järjestyksessä esittää episodit I-VI omille lapsille.

Apuun riensi Rod Hiltonin kehittämä Machete Order, joka oli onnistunut kompromissi tarinan kronologian ja elokuvien tuotantojärjestyksen välillä.

Machete Order pohti, missä järjestyksessä katsoa episodit I-VI – julkaisuvuoden vai kronologisen narratiivin mukaan.

Sittemmin viihdejätti Disney on ostanut oikeudet George Lucasin alkuperäiseen avaruusfantasiaan ja julkaissut liudan monilta osin onnistuneita Star Wars -elokuvia ja -sarjoja. On siis korkea aika päivittää optimaalinen tapa nauttia Star Warsista.

Missä järjestyksessä Star Wars -elokuvat pitäisi siis katsoa tätä nykyä?

Tässä tulee ehdotukseni. Video huomioi vain live action -elokuvat, jolloin harkinnasta jäävät animaatiot kuten Clone Wars ja Bad Batch. Samoin kehuttu The Mandalorian jää pois.

Ehdottamani järjestys on seuraava:

  • Episodi IV: Uusi Toivo (A New Hope)
  • Episodi V: Imperiumin Vastaisku (The Empire Strikes Back)
  • Episodi III: Sithin Kosto (Revenge of the Sith)
  • Episodi VI: Jedin Paluu (Return of the Jedi)
  • Episodi VII: The Force Awakens
  • Episodi VIII: The Last Jedi

Esittämäni järjestys jättää pois useita elokuvia: Episodit 1, 2 ja 9 sekä sivutarinat Solo ja Rogue One.

Tämä varmasti hämmästyttää monia faneja. Prequel-trilogian suhteen ollaan helpommin samoilla linjoilla, mutta Disneyn tuottamat elokuvat jakavat vahvasti mielipiteitä – listalta leikatuista leffoista etenkin Rogue One, jota monet fanittavat. Itse jäin kaipaamaan mielenkiintoisempia hahmoja. Scarifin taistelu ja yksi kaikkien aikojen Darth Vader -kohtauksista ei pelasta ponnetonta ja epäloogista kokonaisuutta.

Karvain pettymys on kuitenkin saagan päätösosa Episode IX: The Rise of Skywalker. Katso video kuullaksesi tarkemmat perustelut, miksi se “hylättiin” muiden elokuvien ohella.

Luke Skywalker on saagan päähenkilö

Tarkoitukseni on laatia mahdollisimman mukaansatempaava tarina, eikä se onnistu katsomalla kaikki elokuvat, varsinkaan kronologisessa järjestyksessä. Silloinhan pitäisi katsoa viisi korkeintaan kädenlämpöistä elokuvaa ennen kuin tarina alkaa oikeasti kiinnostaa!

Minulle tarinan keskiössä on aina ollut Mark Hamillin esittämä Luke Skywalker, joka nousee viattomasta kosteusviljelijästä diktatuurin alla kärsivän galaksin pelastajaksi. Jedimestarina hän nousee uudelleen vastarintaan ja uhraa henkensä, kun Ensimmäinen Ritarikunta uhkaa uutta rauhaa. Ennen kuolemaansa hän kouluttaa nuoren Reyn henkiseksi perillisekseen, joka edustaa Voiman käytön uutta aikaa.

Mikä on paras järjestys sinun mielestäsi – kronologinen järjestys vai tarinallinen? Katsotko kaikki elokuvat vai vain osan? Kommentoi YouTubessa tai alla.

Disney suhtautuu selvästi harkitummin Star Warsiin kuin MCU-tuotantoihin, joihin ei näy loppua. Taustalla on varmasti polarisoitunut keskustelu uusien Star Warsien ympärillä. Silti odotan innolla Ewan McGregrorin paluuta kaukaiseen galaksiin sarjassa Obi-Wan.

Missä järjestykessä katsoa Star Wars -saaga?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.