Allan Quatermain ja kadonnut kultainen kaupunki

Allan Quatermain seikkaili 80-luvulla kahteen otteeseen valkokankaalla Cannon Filmsin halpatuotannoissa.

Taattua Cannon-laatua

Törkyleffoista tunnettu tuotantoyhtiö Cannon Films piti tarkasti silmällä niin alakulttuureita (kuten budolajeja ja tanssityylejä) kuin valtavirran trendejä. Tuloksena oli liuta b-leffoja, joissa sekoitetaan genrejä ja kliseitä ihastuttavan kaistapäisellä tavalla. Kannattaa ehdottomasti katsoa esimerkiksi Ninja III: The Domination, jossa ninjojen välienselvittelyn ohella nähdään vaikutteita Flashdancesta ja Manaajasta.

Allan Quatermainin seikkailut on tuotettu häpeilemättä Indiana Jonesin vanavedessä. Mikä on tavallaan hassua, sillä alkuperäiset Quatermain-kirjat 1800-luvun lopulta taas inspiroivat Indiana Jonesia. Sama asia tapahtui myös Flash Gordonin kohdalla: alkuperäiset Gordon-seikkailut inspiroivat Tähtien Sotaa, kun taas vuoden 1980 Flash Gordon -filmatisointi yritti selvästi ratsastaa Tähtien Sotien suosiolla.

Cannon tuotti kaksi H. Rider Haggardin alkuperäisteoksista ammentavaa Allan Quatermain -seikkailua yhtä aikaa. Luulisi kimppatuotannon auttavan säilyttämään tyylin, mutta huolimatta samasta käsikirjoittajasta ja yhtä suuresta budjetista, Kultainen kaupunki vaikuttaa kaikin puolin after thoughtilta.

Allan Quatermain and the Lost City of Gold

Voiko syynä olla se, että puikoissa on eri ohjaajat – outoa, ottaen huomioon tuotannon yhtä aikaa. Ykkösen, Kuningas Salomonin kaivosten ohjaaja on kipparoinut klassikoita, kuten Cape Fear ja Navaronen Tykit. Kakkosen ohjaajan tunnetuin elokuva lienee Disneyn Musta Aukko, minkä lisäksi ansioluettelossa on liuta tv-klassikoita Gilligan’s Islandista Onnen päiviin. Amatööreistä ei ollut kyse.

Allan Quatermain (Richard Chamberlain) lähtee puolisonsa Jesse Hustonin (Sharon Stone) ja soturi Umslopogaasin (James Earl Jones) kanssa jäljittämään tarunhohtoista Kultaista Kaupunkia löytääkseen kadonneen veljensä.

Kultainen kaupunki löytyy yllättävän helposti, ja paikka vaikuttaa alkuun viattomalta paratiisilta. Kokovalkoisiin pukeutuvassa valtakunnassa ei kuitenkaan ole kaikki hyvin. Kaupunkia johtaa kaksi kuningatarta, joista yksi haluaa rauhaa ja toinen juonittelee kaupungin todellisen vallanpitäjän, ylipappi Agonin kanssa.

Quatermain ajaa Agonin ulos kaupungista, mutta tämä palaa kostamaan. Sankarit kuitenkin selättävät kaupungin valtausta yrittävät villit.

Muistan fanittaneeni Allan Quatermain -leffoja lapsena, mutta etenkin tämän jatko-osan kohdalla aika on totisesti kullannut muistot. Nyt on aika purkaa turhaumat – katso videolta tarkempi analyysi elokuvasta Allan Quatermain ja Kadonnut Kultainen Kaupunki (Allan Quatermain and the Lost City of Gold, 1986).

Hurraakerkko muualla sosiaalisessa mediassa:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.