Rocky IV (1985) – katso video!

Rocky IV poster
Arvostelussa Rocky IV ja sen uusi Director's Cut 'Rocky vs Drago'.

Sylvester Stallonen luoman nyrkkeilijä Rocky Balboan tarinaa on kerrottu yli 40 vuotta. Vuonna 1985 julkaistu Rocky IV on koko saagan tuottoisin ja ottelu Ivan Dragoa vastaan nousee toistamiseen kaikkien aikojen elokuvakamppailujen listojen kärkisijoille.

En ole koskaan ymmärtänyt elokuvan suosiota. Rocky IV sisältää kenties joitain sarjan ikimuistoisimmista hetkistä, mutta kokonaisuus on repaleinen ja mielikuvitukseton. Olen valtava Rockyn ja Stallonen fani, joten oikein sydäntä särkee sanoa tämä: Rocky IV on täysin yliarvostettu.

Marraskuussa 2021 elokuvasta julkaistiin uusi ohjaajan versio, joka sisältää ennennäkemätöntä materiaalia. Katso uusin Kasarikultti-jakso

Niinpä on mielenkiintoista nähdä elokuvasta uusi tulkinta, joka sisältää ennennäkemätöntä materiaalia. Jäävätkö muutokset kosmeettisiksi, vai paljastuuko elokuvasta uusia tasoja?

Alkuperäinen Rocky IV on repaleinen ja mielikuvitukseton

Alussa näemme tuttuun Rocky-tyyliin kertauksen edellisen elokuvan loppuhuipennuksesta, kun Rocky voittaa maailmanmestaruuden takaisin Clubber Langiltä.

Pöly ehtii hädin tuskin laskeutua ottelun jäljiltä, kun Neuvostoliiton delegaatio saapuu Amerikkaan haastamaan Rockyn kehään omaa mestariaan Ivan Dragoa vastaan.

Apollo Creed tulee kuitenkin väliin. Hän haluaa haastaa uuden tulokkaan, koska janoaa itse päästä takaisin valokeilaan. Rocky yrittää toppuutella mutta Apollo ei ota kuullakseen. Hän ei selvästi ole ottanut opikseen Rockyn kanssa ottelusta, sillä hän jälleen aliarvioi vastustajansa, vaikka tämän murskaavasta tuhovoimasta uutisoidaan televisiossa.

“Whatever he hits, he destroys.”

Kohtalokkaassa ottelussa Apollo saa kuitenkin pikaisen muistutuksen vanhasta viisaudesta ”ylpeys käy lankeemuksen edellä”, kun Dragon iskut tappavat Apollon jo ottelun toisessa erässä.

Kostonhimossaan Rocky haastaa Dragon. 17 treenimontaasin ansiosta Rocky selättää neuvostoliittolaisen ilman suurempia vaikeuksia. Ottelun jälkeen Rocky pitää ikonisen poliittisen puheensa.

Sekin on jo naurettavaa, että Rocky-leffoissa aletaan poliittiseksi. Vielä kummallisempaa on, että Neuvostoliiton valtiojohdon aplodien perusteella Rocky päättää kylmän sodan.

Dragoa esittää tietenkin Dolph Lundgren. Drago on hyvin visuaalinen hahmo ja hän puhuu tarkoituksella vain harvoin. Hahmo on mystisempi ja jokaisella sanalla on painoarvoa.

Katsoja kaipaisi kuitenkin pientä kurkistusta hänen persoonaansa. Drago vaikuttaa vierastavan sosiaalisia tilanteita ja Apollon matsissa hän aluksi vain toljottaa vastustajaansa suu auki, mutta hetkeä myöhemmin hän viis veisaa, selviääkö Apollo hengissä vai ei. Onko hän viaton diplomaattien pelinappula vai ylimielinen tappokone?

Stallonen vision mukaan Drago edustaa urheilun tulevaisuutta, modernin teknologian ja lääketieteen ehostamaa superihmistä. Rocky kuitenkin voittaa Dragon treenaamalla vanhan koulun tyyliin; viesti on, että ihminen on yhä parempi kuin kone.

Ohjaajan versio uudistaa elokuvaa perinpohjaisesti

Elokuvasta julkaistiin vastikään uusi ohjaajan versio, johon lupailtiin minuuttikaupalla uutta kuvamateriaalia. Mielikuvani Rocky IV:stä ei ole erityisen mairitteleva, joten suhtauduin skeptisesti siihen, että uusi leikkaus onnistuisi korjaamaan näin perustavanlaatuisesti rikkinäisen elokuvan.

Mutta… uusi versio on aivan hemmetin kova! Kokonaisuus on nyt huomattavasti harkitumpi, dramaattisempi ja inhimillisempi.

Muutoksen tuulet puhaltavat alusta lähtien, kun näemme heti useita uusia tai laajennettuja kohtauksia Rockystä ja Adrianista argumentoimassa Apolloa vastaan Dragon kanssa ottelusta. Elokuvan alkupuolisko saa nyt huomattavasti pahaenteisemmän ja traagisemman alavireen.

Positiivista on myös, ettei Apollo ole ottelussa pelkkä Dragon nyrkkeilysäkki vaan iskee itsekin vaikuttavia osumia. Hautajaisissa kuullaan lisäksi Apollon valmentajan muistopuhe, mikä antaa paljon enemmän painoarvoa legendan kuolemalle. Apollon perintö käsitellään huomattavasti kunnioittavammin.

Alkuperäisenkin Rocky IV:n kunniaksi on sanottava, että se erottuu koko sarjasta poikkeuksellisen visuaalisena taideteoksena. Se on täynnä ikonisia ruutuja lippuun kääritystä Rockystä sokaisevien valonheitinten rajaamaan Dragoon.

Uusi versio teroittaa visuaalista ilmettä entisestään. Nykyaikainen värimäärittely tekee joka ruudusta raikkaamman, ja HD-resoluution avulla jokainen hikikarpalo kimmeltää loisteliaasti.

Rocky vs Drago antaa Rocky IV:lle uuden raikkaamman värimaailman.

Elokuvassa nähdään paljon vaihtoehtoisia ottoja tutuista kohtauksista. Esimerkiksi lähikuva oli vaihdettu laajakuvaan. Aluksi muutokset näyttävät vain kosmeettisilta ja jopa häiritseviltä, kun vanha versio oli vielä tuoreessa muistissa.

Muutoksille on kuitenkin selkeä peruste. Jos puhutaan nopeasti äänisuunnittelusta, nyt James Brownin esitys on miksattu niin, että se kuulostaa live-esitykseltä eikä puhtaalta studioversiolta. Yhdessä laajempien kuvakulmien kanssa tuntuu, että seuraisi tapahtumia paikan päällä.

Myös Rockyn ja Dragon ottelu tuntuu orgaanisemmalta. Matsi on yhä puoliksi montaasia, mutta koreografia on hienovaraisten leikkausten myötä virtaviivaisempi ja brutaalimpi. Vaikka kaipaan yhä tunnetta, että olisin mukana kehässä, nyt tuntuu, että seuraisi oikeaa ottelua.

Uusi versio ei ole loppupeleissä merkittävästi alkuperäistä pidempi, mutta uusien kohtausten tieltä on leikattu paljon irtonaisia vitsejä ja etenkin reaktioita. Paulien sarkastiset kommentit tuntuvat paljon hauskemmilta, kun joku ei ole heti perään vääntämässä naamaansa. Ja mikä parasta – se robotti on leikattu kokonaan pois.

Kömpelön komedian tilalla on nyt hieman enemmän kömpelöä Dragoa. Ja tarkoitan nyt sitä, että näemme siellä täällä lisää repliikkejä ja reaktioita niin jenkkien show-hypeen kuin omien tovereiden manipuloivaan kontrolliin. Drago vaikuttaa nyt haavoittuvaisemmalta ja naiivimmalta järjestelmän uhrilta.

Myös Adrian saa enemmän ruutuaikaa. Yksi elokuvan avainkohtauksista on, kun Rocky kertoo Adrianille haastavansa Dragon, vaimonsa vastusteluista huolimatta. Alkuperäisessä versiossa kohtaus juostaan läpi yhtä hätäisesti kuin kaikki muukin. Tämä kiirehtiminen oli yksi asia, jota kritisoin jo Rocky III -arvostelussani.

Stallone on myöntänyt olleensa aikanaan liian huolissaan mielenkiinnon säilyttämisestä – ettei MTV:n ehdollistama yleisö jaksaisi yhtäkään rauhallista hetkeä. Uusi leikkaus antaa paljon enemmän tilaa näyttelijänsuoritusten nyansseille, mikä tekee elokuvasta kauttaaltaan vakavahenkisemmän.

Vahva suositus Rocky IV:n uudelle versiolle

En olisi ikinä arvannut, että uusi leikkaus voisi näin perin pohjin kääntää mielikuvani tästä elokuvasta. Muutos on melkein samaa tasoa, kuin Blade Runnerin ohjaajan version kanssa.

Siinä, missä suosittelisin originaalia korkeintaan korniuden puolesta, uutta versiota suosittelen ihan vakavissani. Tässä samalla suosittelen myös tykkäämään tästä videosta ja tilaamaan YouTube-kanavani. Lisää kasarikulttia on luvassa piakkoin.

On mielenkiintoista, että näin vanha elokuva herättää tunteita ja keskustelua vielä vuosien jälkeen, sekä yleisössä että tekijöissä. Ja että näin pinnallistakin leffaa voidaan yhä tulkita uusin tavoin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.