Arvostelussa Spede-elokuva Pikkupojat (1986) – katso video

Spede Pasasen, Vesku Loirin ja Simo Salmisen tähdittämä Pikkupojat on poikkeuksellinen suomalainen elokuva.

Vuonna 1986 julkaistu Pikkupojat pohjautuu komediasarja Spede Showssa nähtyihin hahmoihin. Siitä huolimatta elokuva ei jää vain sarjaksi toisistaan irtonaisia sketsejä.

Aivan kuin tv-sarjassa, myös valkokankaalla pikkuvanhoja mutta pahankurisia pikkupoikia esittää koomikkokolmikko Vesa-Matti Loiri, Spede Pasanen ja Simo Salminen

Pojat ovat viettämässä kesää mökillä vanhempiensa kanssa. Lomailu kuluu juonittelemalla niin toisten veljien kuin mökkinaapurien päänmenoksi.

Keitä pikkupojat ovat?

Veskun esittämä kuusivuotias Make on veljessarjan johtaja. Hän menettää jatkuvasti hermonsa pikkuveljiinsä, jopa niin pahasti, että murtautuu isänsä viinakaapille nauttiakseen “stressilääkettä”, aivan kuin isänsä aina riideltyään poikien äidin kanssa.

Spede esittää keskimmäistä veljeä Kakea. Hän yrittää koko ajan ylittää isoveljensä saavutuksia, olivat ne miten tahansa vähäpätöisiä. Kun leffan alussa Make ilmoittaa hampaidensa heiluvan, mustasukkainen Kake ryntää työkaluvajaan irrottamaan hampaitaan tongeilla.

Simon esittämä nuorimmainen, Väke, joutuu jatkuvasti isompien sorsittavaksi. Isoveljet usuttavat hänet jopa hengenvaarallisiin tilanteisiin. Väke jää milloin puiden väliin puristuksiin kolaroituaan polkupyörällä, milloin hänet pistetään sikolättiin syömään eläinten ruokaa. 

Pojat nahistelevat jatkuvasti keskenään mutta puhaltavat tarvittaessa yhteen hiileen, etenkin kun on mahdollisuus aiheuttaa konflikteja naapurustossa. Pojilla on jopa oma yhteinen kielensä – kun he ovat jostain samaa mieltä, vaikkapa ”onpa täällä kylmä” niin toiset vastaavat kuorossa ”NII ONKII!”

Speden vakionäyttelijät parhaimmillaan

Niin Vesku, Spede kuin Simo nähdään kaksoisrooleissa. Spede esittää Kaken lisäksi perheen isää Hugoa. Hugo on työnarkkari, jonka harvinaiset hetket mökillä kuluvat vaimon kanssa toraillessa samaan tapaan kuin Spede Shown Naisen logiikka -sketseissä.

Vaikka riidat ovat hölmöjä, on ihailtava Speden ja Hannele Laurin välistä kemiaa – he voisivat esittää dialogia vaikka unissaan. Samaa voi sanoa muistakin tähdistä. Vaikka tuotantoarvot ovat matalalla, on selvää, että Pikkupojat on tuotettu spedeversumin kultakaudella.

Vesku esittää Maken lisäksi Yskäsen kanssa riitelevää upseeri Jäpälää. Hän on Suomen armeijan upseeri henkeen ja vereen. Hänen perheensä koko arki sujuu tiukan ohjesäännön mukaan. 

On ihailtava, miten kaikki näyttelijät osaavat eläytyä kaksoisrooleihinsa, mutta Vesku on ylivoimaisesti kovimmassa vedossa. Tämä leffa on täysin Veskun show, hänen hahmonsa dominoivat joka kohtausta.

Elokuva pyörii pitkälti Veskun ja Simon hahmojen sekä perheen äitiä esittävän Hannelen ympärillä, mutta monet Uunoista tutut kasvot vilahtavat sivurooleissa. Elokuvassa nähdään muun muassa Satu Silvo, Marita Nordberg ja Heikki Kinnunen.

Mukana on myös Riitta Väisänen, joka saa poikkeuksellisen paljon ruutuaikaa. Hän esittää niin poikien naapuria rouva Yskästä kuin tämän tytärtä.

Lue myös: Mikä on vuorineuvos Tuuran etunimi?

Pikkupojat on poikkeuksellinen kotimainen elokuva

Pikkupojat on kenties tuotettu pienellä budjetilla, mutta se on itse asiassa hyvin poikkeuksellinen suomalainen elokuva. Se ei ole rakkaushömppää lähiössä, talvisodan aikaan sijoittuva melodraama tai puhtoinen lastenelokuva, vaikka perheidylli yksi Pikkupoikien pääteemoista onkin.

Yleensä suomalaisissa leffoissa mökille mennään vain ryyppäämään ja/tai panemaan, mutta Pikkupojat tarkastelee suomalaista perheidylliä ja mökkeilyä kulttuuri-ilmiönä. Ja se kaikki tehdään ilkikurinen pilke silmäkulmassa. 

Muista tilata YouTube-kanavani!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.