Wham! Last Christmas (1984) – katso arvostelu!

Whamin Last Christmas on moderni jouluklassikko, jonka musiikkivideo on ihailtavan imelä mutta kerronnaltaan kömpelö. Katso arvostelu!
Varoitus: tämä arvostelu sisältää runsaasti juustoista kuvamateriaalia

Last Christmas on moderni jouluklassikko

On jälleen se aika vuodesta, kun lumiukot kävelevät ilmassa ja hei tonttu-ukot hyppivät. Juhlan kunniaksi tarkastellaan modernia jouluklassikkoa, joka on samalla yksi aikakautensa ikonisimmista pop-biiseistä.

George Michaelin ja Andrew Ridgeleyn eli Whamin esittämä Last Christmas on kaihoisa tarina menetetystä rakkaudesta. Tätä aihetta tutkitaan myös biisin musiikkivideossa.

Last Christmas -musiikkivideo

Kaveriporukka kerääntyy juhlistamaan sesonkia laskettelukeskukseen. Kohdatessa vilkutellaan ja halaillaan kuin kliseisimmässä tv-mainoksessa.

Lämmin tunnelma jatkuu hiihtomajassa, kun George ja ex-tyttöystäväksi paljastuva daami ottavat sattumalta lähikontaktia joulukuusen koristelun lomassa. Yhdestä katseesta jo tietää, että molemmat ovat nälkäisiä.

Voisi jopa sanoa, että ”George has wood” mutta tiedämme toki, että tosiasiassa hänellä on mielessä erilaiset kinkut. Irma kurkottaa kuuseen mutta kapsahtaa lopulta katajaan.

Silti George mököttää, kun muut kirmaavat takaisin ulos niinkin aikuista aktiviteettia varten kuin lumisotaa. Ai että miten liisteristä. Kas, kun pihalla ei ole joulupukkia poroineen niin saataisiin vielä pari talvikliseetä lisää.

Myöhemmin istutaan illalliselle ja George uppoutuu muistelemaan onnellisempia aikoja, kun vielä pääsi kornisti temmeltämään Irman kanssa lumihangessa.

Mutta Irma on toiminut kylmäverisesti kuhertelemalla Georgen bändikaverin Andrewn kanssa. Kaiken lisäksi hän on lahjoittanut tälle Georgelta saamansa rintakorun!

Näin katkeransuloisista jännitteistä olisi varmasti saanut enemmän irti. Nyt haaveillaan ja haahuillaan mutta lopussa vain yksinkertaisesti lähdetään kotiin aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Missä on kohtaus, jossa George yrittää vielä kerran pokata daamin. Asetelma toimisi myös toisinpäin – niin, että daami tulee loppuillasta katumapäälle, mutta bongaakin Georgen toisen kanssa.

Lisää 4K-uudelleenjulkaisuja!

Musiikkivideon ohjauksesta vastaa Andrew Morahan, joka on ohjannut kymmeniä videoita niinkin erilaisille supertähdille, kuten Van Halen, Michael Jackson ja Tina Turner – ja tämä on pelkkä pintaraapaisu kaverin filmografiaan. Hän on ohjannut myös yhden kaikkien aikojen parhaista musiikkivideoista, Guns’n’Rosesin November Rainin.

Siksi onkin ihme, miten Last Christmas onnistuu tuntumaan niin sotkuiselta, vaikka tarinaa on laihanlaisesti. Aina vaan hypitään ristihäivytyksellä kohtauksesta toiseen. On kuitenkin ihailtava, miten valtava määrä teatraalista jouluiloa on saatu ahdettua muutaman minuutin videoon.

George Michaelin tuotantotiimi on myös tehnyt suurta kulttuurityötä julkaisemalla Last Christmasista huolella tehdyn 4K-restauroinnin. Kuva näyttää upean terävältä. Muidenkin artistien pitäisi päivittää uudet versiot videoistaan – YouTube on täynnä klassikkobiisejä suttuisella 240-kuvapisteellä!

Ei vain jouluklassikko vaan kasariklassikko

Itse biisi Last Christmas on täyttä timanttia – joskin tässä tapauksessa vertaus niinkin kovaan materiaaliin tuntuu väärältä. Georgen samettinen lauluääni ja sulavat syntetisaattorisoundit muodostavat kemiallisen yhdisteen, jonka nauttiminen takaa äärimmäisen pehmeyden tunteen.

Last Christmas on eittämättä aikakautensa tuote – yhtä ikonisella tasolla kuin Never Going To Give You Up. Kenties juuri sen vahvan kasarisoundin takia yksikään moderni cover-versio ei tee kappaleelle kunnolla oikeutta.

Kun tarkemmin miettii, Last Christmas ei oikeastaan liity jouluun. Se ei ole mikään leikkisä tarina joulupukista vaan karikkoisesta parisuhteesta sattumalta juhlapyhien aikana. Siitä tulee mieleen toinen kasarihitti, joka assosioidaan jouluun: toimintaelokuva Die Hard.

George Michaelin uusi nousukausi

Last Christmas on niin kursailemattoman sympaattinen ja viaton, ettei yksikään moderni versio voi tosiaan tavoittaa samaa tunnelmaa. George Michaelin perintö on silti edelleen voimissaan vielä pitkälle loppiaisenkin jälkeen.

Minun on tunnustauduttava pitkäaikaiseksi George Michael -faniksi, joten on ollut ilo nähdä, miten uudet sukupolvet ovat oppineet antamaan hänelle arvoa niin biisintekijänä kuin laulajana. Vielä pitkälle 2000-luvullekin nuo lahjat tuppasivat jäämään kaikkien skandaalien jalkoihin. Sittemmin Careless Whisper on noussut valtavaan suosioon TikTokissa ja Last Christmaskin nousi ensimmäistä kertaa Britannian myydyimpien sinkkujen kärkeen vuonna 2021 – yli 36 vuotta julkaisunsa jälkeen.

Näin lopuksi rohkenen vielä toivoa pientä lahjaa, tykkääthän tästä videosta ja tilaat YouTube-kanavani. Kiitos – ja hyvää joulua!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.