Arvostelussa Riskibisnes (Risky Business, 1983)

Riskibisnes (Risky Business) on upea elokuva

Riskibisnes on älykäs ja kenties kaikkien aikojen seksikkäin teiniseksikomedia

Olen vuosien saatossa oppinut arvostamaan ja jopa fanittamaan Tom Cruisea elokuvantekijänä. Hän tekee elokuvansa määrätietoisesti yleisölle teatterissa nautittavaksi ja varmistaa, ettei leffoista puutu henkeäsalpaavia stuntteja. Malliesimerkkejä ovat Mission Impossible -sarja ja Top Gun: Maverick.

Silti paluu Cruisen nuoruuteen ja erityisesti ajatus hänestä teiniseksikomedian päätähtenä tuntui luotaantyöntävältä. Tiesin vain kaikki meemit ja tietysti kuuluisan liu’un lattian halki kalsarit jalassa.

Kino Reginan kuvaus Riskibisneksestä sai muuttamaan mieltä. Sen älykkyys ja taiteellisuus kuulemma erottavat sen muista teinikomedioista. Hetken mielijohteesta päätin antaa teini-Tompalle mahdollisuuden.

Ja kylläpä kannatti, sillä tämä elokuva on aivan upea.

Seksiseikkailu alkaa

Tom esittää Joelia, jonka rikas perhe asettaa tälle kovia paineita päästä huippuyliopistoon ja sitä myöten kapitalistijuppien kermaan. Kun isi ja äiti lähtevät matkalle, Joel päättää hurvitella ja hoitaa opintoja tärkeämmän aikuistumisriitin.

Asetelma kuulostaa hyvin tyypilliseltä teinikomedialta. Ja toki elokuva vilisee teinikomedian arkkityyppejä, kuten seksihulluja kavereita. Silti kokonaisuus on jotain aivan muuta. Riskibisnes on syvällinen ja aidosti seksikäs elokuva.

Joelin kätyily saa kohtalokkaan käänteen, kun hän tapaa ilotyttö Lanan, jota esittää Rebecca De Mornay.

Daami johtaa Joelin lihallisiin iloihin mutta myös ongelmiin. Joel ottaa yhteen tytön parittajan kanssa, äidin kallis kristallimuna varastetaan, isän Porsche päätyy Michigan-järven pohjaan – ja niin edelleen.

Ja tietysti, Joel ihastuu Lanaan, jonka tunteista ja tarkoitusperistä ei ota selvää.

Lanan hahmo olisi voinut jäädä kliseiselle hooker with a heart of gold –tasolle, mutta De Mornay onnistuu tuomaan hahmoon syvyyttä. Lana osaa olla määrätietoinen mutta paljastaa myös epävarmuuksiaan. Katsoja miettii koko ajan, onko kaikki Lanan osalta vain suurta vedätystä vai tunteeko hän sittenkin jotain erityistä Joelia kohtaan.

Joel etsiytyy Lanan seuraan alun perin oppiakseen seksin salat ja – yritän parhaani mukaan välttää pervoilua, mutta seksikohtaukset ovat yksi elokuvan vahvuuksista. Ne ovat aidosti sensuelleja.

Märkiä unia

Koko elokuvaa hallitsee unenomainen tunnelma alusta lähtien. Ensimmäinen kohtaus onkin kirjaimellisesti uni. Hyppäämme Joelin toistuvaan uneen, jossa hänen suihkuunsa on ilmestynyt alaston kaunotar. Taustalla soiva Tangerine Dreamin hypnoottinen syntetisaattorimusiikki alleviivaa kohtauksen eroottista latausta.

Myös kameratyöskentelyllä on valtava merkitys tunnelman luomisessa. Siinä missä nykypäivän elokuvat kuvataan niin mielikuvituksettomissa staattisissa yksilökuvissa, Riskibisneksessä osataan poseerata ja kamera liikkuu tapahtumien mukana tyylikkäästi. Näyttelijät antautuvat myös seksikohtauksille ja esimerkiksi Rebecca De Mornay esiintyy kokonaan alasti. Tämä ei ole B-luokan komediaa vaan A-luokan pehmopornoa.

Tarinallisesti elokuvan eroottinen kohokohta on, kun Lana pyytää Joelia toteuttamaan erityisen fantasian. Hän haluaa rakastella junan kyydissä. Lana ja Joel hyppäävät täynnä matkustajia olevaan junaan. Tunnelma tiivistyy, kun väki vähenee, ja taustalla soiva biisi laskee alas sekunteja siihen, että pariskunta pääsee toteuttamaan Lanan haaveen.

Ai millä tavalla laskee sekunteja? Hyvä, kun kysyin. Taustalla soi siis Phil Collinsin In The Air Tonight, jonka soidessa jokainen osaa odottaa kaikkien aikojen upeinta rumpufilliä.

Miami Vice teki In The Air Tonightista osan populaarikulttuurihistoriaa, mutta Riskibisnes käytti biisiä jo aiemmin.

Olin haltioissani, kun tunnistin kappaleen, sillä se on kaikkien aikojen suosikkibiisini. Kertoo paljon soundtrackin kovasta tasosta, kun näin ikoninen biisi jää täysin muiden jalkoihin. Old Time Rock And Roll on kuitenkin niin tunnettu – kaikki tietävät Cruisen kalsaritanssin, vaikka itse elokuva ei olisi tuttu.

Myös In The Air Tonight muistetaan paremmin esiintymisestään Miami Vicessa vuosi Riskibisneksen jälkeen. Siinä biisi antaa Don Johnsonin autoilulle kohtalokasta tunnelmaa. Riskibisneksessä se taipuu yllättävän hyvin esileikiksi.

Riskibisnes julkaistiin vuonna ’83 ja Miami Vice ’84. Saikohan Michael Mannin ryppyotsainen poliisitrilleri inspiraatiota teinikomediasta?

Vuonna 1984 Phil Collins oli mukana myös elokuvan Against All Odds soundtrackillä. Siinä on toinen Kasarikultinkin suosittelema elokuva, joka on täynnä paljasta pintaa.

Kapitalismi

Riskibisneksessä on selkeä antikapitalistinen alavire.

Elokuvan alkupuolella Joel keskustelee koulukavereidensa kanssa tulevaisuudesta. Hän kysyy, haluavatko kaikki saavuttaa jotain – vai pelkästään takoa rahaa? Kaikki vastaavat, että heitä kiinnostaa vain raha. Joel taas toteaa, että hän haluaa auttaa ihmisiä. Tämä on yksi elokuvan tärkeimpiä Joelin luonnetta rakentavia kohtauksia.

Ja auttamaan hän pääseekin. Joel joutuu kalliiden sattumusten uhriksi, joten tienatakseen kipeästi tarvitut rahat hän muuntaa kotinsa bordelliksi. Bisnesmalli on simppeli: Joel houkuttelee kotibileisiin seksuaalisesti kokemattomat kaverinsa ja Lana tuo liudan kollegoitaan.

SWOT-analyysi on turha.

Erityisiä kotibileitä järjestäessä Joelkin innostuu kaupallisuudesta ja ihastelee, miten häpeilemättömästi Lana kauppaa välitöntä mielihalujen tyydyttämistä, toteamalla ”mikä kapitalisti.”

Smells like Teen Spirit

Onneksi elokuva ei ratsasta liikaa yhdellä teinikomedioiden rasittavimmista kliseistä: sillä, että kaikki teinipojat ovat räävittömiä törkyturpia, joilla ei ole mitään muuta mielessä kuin P***U.

Kyllä, Bronson Pinchotin ja Curtis Armstrongin esittämät kaverit ovat kiimaisia ja kokemattomia ja jauhavat valloituksistaan tai niiden puutteesta. Puhe on kuitenkin ilahduttavan viatonta ja pojat suhtautuvat myös vastuullisesti koulunkäyntiin. Tämä tekee hahmoista inhimillisempiä ja he kestävät paremmin aikaa.

Joelin märät unet päättyvät toistuvasti katastrofiin. Alun suihkufantasiassa hän myöhästyy kokeista, myöhemmin poliisit ja mikä kauheampaa, omat vanhemmat piirittävät talon, jossa Joel sekstailee teinidaamin kanssa. Unet kuvastavat paineita, joita Joel kokee isän ja äidin odotuksista. Katsoja myötäelää Joelin ahdinkoa, kun monet vanhempien läksytyksistä puhutaan suoraan kameralle.

Yksi Joelin parhaista kavereista tarjoaa tärkeän elämänohjeen. Hän kertoo ylivarovaiselle Joelille, että joskus pitää vaan antaa mennä; sanoa ”what the fuck.” Sanat toimivatkin Joelin draamankaaren pohjapiirroksena, kun hän vapautuu ja löytää oman elämänpolkunsa.

Tuomio

Riskibisnes on moninkertaisesti älykkäämpi kuin keskivertoteinikomedia, seksikohtaukset ovat kutkuttavia, kuvaus ja musiikki luovat kokonaisuudelle unenomaisen tunnelman. Joten ei kysymystäkään – suosittelen vahvasti katsomaan Riskibisneksen.

Aavistusta varovaisemmin suosittelen tilaamaan YouTube-kanavani, jolta löydät lisää arvosteluja 80-luvun elokuvahelmistä.

Mutta hei – joskus kannattaa ottaa riskejä; sanoa ”what the f**k.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.