Blades of Steel (NES) – katso arvostelu!

The original packaging of Blades Of Steel
Pelaa Blades Of Steeliä viisi minuuttia ja olet taatusti lätkässä.

Laman lapset olivat kiekkokansaa jo ennen MM95:sta – never forget. Ala-asteella kaikilla oli Anaheim Mighty Ducksin tai Chicago Blackhawksin logoilla koristeltuja vaatteita, reppuja, keräilykortteja ja muuta fanikamaa.

Fanitus ei jäänyt vain penkkiurheiluksi. Talvipäivät vietettiin jäällä ja kun päästiin kaukalosta kotiin, Nintendoon iskettiin kaikkien aikojen urheiluvideopeli: Blades Of Steel.

Todellinen talviklassikko

Konamin vuonna 1987 kasibittiselle Nintendolle julkaisema kiekkoklassikko on mekaniikaltaan näennäisen yksinkertainen: ohjaat pelihahmoja ristiohjaimella, syötät yhdellä näppäimellä ja lauot toisella. Tämä oli aikaa ennen Electronic Artsin NHL-pelejä, joten harhautuksia ei kai ollut vielä keksitty.

Silti Blades of Steel sisältää yllättävän monipuolisia pelimuotoja, etenkin jos ottaa huomioon, että se julkaistiin 8-bittisen Nintendon alkutaipaleella. Ottelut ovat vauhdikkaita muttei tarvitse olla mikään Otakar Janecky oppiakseen pelin salat. Ei siis ihme, että siitä riitti iloa vielä pitkälle 90-luvun puolelle.

Blades Of Steelin upea, käsin piirretty kansi perustuu kuvaan Wayne Gretzkystä taistelemassa kiekosta Tomas Jonssonin kanssa. Kuva on napattu vuoden 1983 Stanley Cup -loppuottelusta, jossa Edmonton Oilers kohtasi New York Islandersin.

Kannen yläosassa riehuvien nyrkkeilysankarien henkilöllisyys jää mysteeriksi, mutta rivakat otteet lupaavat toiminnantäyteistä urheiluspektaakkelia. Visu on klassikkokamaa, jonka jokainen kasarin lapsi tunnistaa.

Taatusti lätkässä

Kansi nostaa odotukset korkealle – ja peli ylittää ne.

Blades Of Steel on syystäkin klassikko. Nykypeleissä on realistisemmat grafiikat mutta kasibittisessä Blades of Steelissä on yksinkertaista ja ajatonta vetovoimaa. Pelaa tätä viisi minuuttia ja olet taatusti lätkässä.

Muutama vuosi myöhemmin Electronic Arts lanseerasi yhdeksi kaikkien aikojen suosituimmaksi nousseen NHL-pelisarjan, joka otti etenkin alkuvuosinaan valtavia teknisiä harppauksia joka vuosi. Super Nintendolle julkaistuihin peleihin verrattuna Blades Of Steel on tottakai pelkistetympi mutta se on silti kaukana primitiivisestä.

Kasibittinen Nintendo oli valtava innovaatio mutta sisälsi silti paljon teknisiä rajoitteita, jotka vaikuttivat esim. ruudunpäivitysnopeuteen, väreihin ja miten monta hahmoa ruudulla voi näkyä samanaikaisesti.

Niinpä en ymmärrä, miten mukaan on saatu näin monta pelimoodia, kuten rankkarit ja erätaukojen minipelit.

Yksi ominaisuus, joka tekee pelistä niin persoonallisen, on se, että kentällä liikutaan sivusuunnassa. Siinä mielessä peli muistuttaa enemmän nykyaikaisia futis- kuin lätkäpelejä.

Lue myös legendaarisen Konami-koodin synnystä!

Finish him

Rehellisyyden nimissä paras asia ei liity kiekkoiluun.

Minun lempparihommaani on haastaa riitaa vastustajan kanssa, koska silloin Blades Of Steel muuttuu tappelupeliksi.

Jotta saat matsin aikaiseksi | kun kiekko on vastustajalla, luistele suoraan hänen pelaajaansa kohti, töni pari kertaa kuin olisit Linnanmäen törmäysautossa ja ”there you go”.

Yhtäkkiä hyppäämme Street Fighter -tyyliseen kuvakulmaan, jossa hahmot seisovat nyrkit ojossa.

Erilaisilla näppäinyhdistelmillä voi iskeä suoria ja koukkuja tai blokata vastustajan lyöntejä. Jälleen kerran – yksinkertaista mutta hauskaa.

Ja kun energiamittari tyhjentyy, tappelun häviäjä joutuu jäähylle. Pelaaja saa siis rikkoa sääntöjä ja vielä palkitaan siitä ylivoimalla.

Juuri kuin sen pitäisi oikeastikin olla.

Katso video kuullaksesi lisää NES-klassikosta Blades Of Steel. Lisää 80-luvun klassikoita löydät YouTube-kanavaltani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.